Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Han22 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato je takový ten klasický film, co jsem ho xkrát viděl v programu v televizi, ale nikdy jsem se k němu nedostal, až nyní. A je to paráda už od úvodní stylové písničky. Děj se v podstatě nehne z krásné přírody či prérie, kamera kouzlí na šedesátky nečekané záběry, včetně dost psychedelických, jsou tu krásné holky, ve vedlejších rolích Meredith, Robinson či Wallach a výborný ústřední trojlístek Peck, Sharif a Savalas. Příběh je taková americká dobrodružná variace na Poklad na stříbrném jezeře. Někde v prérii má být apačské údolí plné zlata a šerif McKenna (stárnoucí Peck) má tu smůlu, že má v hlavě mapu a stává se zajatcem banditů vedených charismatickým a pragmatickým Coloradem (výborný Sharif). A začíná putování plné zajímavých zvratů a chamtivosti. Vidina zlata zaslepí ctihodné měšťany co se neváhají spojit s bandity, zlatou horečkou trpí i indiáni a jak myslíte, že bude reagovat cynický velitel vojáků (tradiční Savalas)? Vybíjená postav je parádní, není to ani na chvíli nuda a fantastický finální souboj se zcela nečekaným (luxusním) katastrofický dovětkem rozhodl, že si trošku nadhodnotím na 5*. PS SPOILER: A hrdinové poruší pravidlo podobných filmů a s prázdnou neodejdou, což mi udělalo taky radost. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu dodat?Je to půvabný, byť nasládlý příběh v němž, jak už to bývá, jde o souboj dobra se zlem, přičemž dobro má pořádnou dávku štěstí.Nejde aplikovat nějaká přísnější kritéria,a to jak z oblasi pohádek, tak z oblasti westernů.Mělo to od každého cosi.Podstatné mi však přijde, že to bylo o exteriérech.Ty spektákly jsou nádherné.Je to krásná pozvánka k návštěvě národních parků USA.No a ten závěr, no to je americký happy end se vším všudy.Ale buďme vlídní jak k příběhu, tak k protagonistům.Dobře se na to kouká......A ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Špageťárna po americku. Spíš než western je to giganticky nasnímané, legračními triky zpochybněné chlapácké dobrodružství s exploatačními a erotickými scénami. Peck je v hlavní roli poněkud unavený (možná i alkoholem, měl jsem dojem), vyniká Sharif, jenž tu hopsá jako čamrda po energetickém nápoji, a třeba Savalas hraje naopak příšerně, jako by byl poprvé před kamerou. Film pro velký kluky! Já ho viděl už jako malej, kult holt zůstal kultem. O tý nahatý indiánce se mi zdá dodneska... Jinak verze, která v srpnu 2010 šla na ČT1, je technicky obdivuhodná, takovýhle domácí biják jsem snad ještě nazažil. Mrzelo mě ale, že krvárny a drasťárny jsou poněkud přistřižené... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Mackennovo zlato je založeno na stejnojmenném románu Hecka Allena s pseudonymem Will Henry a vypráví příběh o tom, jak návnada zlata korumpuje různorodou skupinu lidí. Román volně vycházel z legendy o Lost Adams Diggings, přičemž v poznámce autor připisoval popis legendy J. Franku Dobiemu, autoru knihy „Apache Gold a Yaqui Silver“. (sator)
  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)

Reklama

Reklama