Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Úvodní píseň filmu je „Old Turkey Buzzard“ a nazpíval ji slepý José Feliciano, portorikánský zpěvák, skladatel a kytarový virtuóz. (sator)
  • Mackennovo zlato je založeno na stejnojmenném románu Hecka Allena s pseudonymem Will Henry a vypráví příběh o tom, jak návnada zlata korumpuje různorodou skupinu lidí. Román volně vycházel z legendy o Lost Adams Diggings, přičemž v poznámce autor připisoval popis legendy J. Franku Dobiemu, autoru knihy „Apache Gold a Yaqui Silver“. (sator)
  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Legenda, na jejímž základě je postaven příběh filmu, vychází ze skutečného příběhu. Po ztraceném apačském zlatě se v 19. století skutečně pátralo a postava Adamse (Edward G. Robinson) opravdu existoval. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)
  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)
  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)

Reklama

Reklama