Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

novoten 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck v jedné ze svých definujících rolí pravého chlapa v nejpoctivější formě westernu. Dlouhé minuty se kamera toulá krajinou, jindy se zase děj řítí kupředu, hlavně ale i půl století po svém vzniku zůstává Mackennovo zlato žánrovkou, která i přes překvapivě průkopnický vizuál neboří hranice, a přesto je ve všech ohledech svá a tím pádem i nezapomenutelná. Tím neříkám, že není v samém finále poněkud bezhlavá nebo že se na některých přelomových scénách nepodepsal zub času, ale přesto bych dal cokoli za to, abych jednou za čas mohl v kině potkávat právě takhle upřímné rodokapsy. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Expozícia prinesie tradične populárnu westernovú látku CESTA ZA ZLATOM a jej počiatočné rozdanie kárt v spojení rôznych vrstiev pátračov je velice pútavé. Mužská stredná generačná vetva to celé ťahá v sprievode pár pekných mladých žien a dáva otázky : pôjde sa širokospektrálnou púťou akú sme mali možnosť vidieť v SIERRA MADRE? Alebo nevyužitý potenciál premení iba na nesúrodejšiu a pre western tak typickú lacnejšiu gýčovosť? Po pár desiatkach minút už ale divák cíti kolísavosť dejovej formy v ľudskej rovine (pretože zábery na kaňony sú úchvatne hypnotizujúce a nemajú chybu). Herci to držia slušne nad vodou a záver prináša až katastrofické zosuvy typu Indiany Jones, čo by som síce vôbec neočakával, ale zároveň ma to nechalo trochu odmeraným. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Špageťárna po americku. Spíš než western je to giganticky nasnímané, legračními triky zpochybněné chlapácké dobrodružství s exploatačními a erotickými scénami. Peck je v hlavní roli poněkud unavený (možná i alkoholem, měl jsem dojem), vyniká Sharif, jenž tu hopsá jako čamrda po energetickém nápoji, a třeba Savalas hraje naopak příšerně, jako by byl poprvé před kamerou. Film pro velký kluky! Já ho viděl už jako malej, kult holt zůstal kultem. O tý nahatý indiánce se mi zdá dodneska... Jinak verze, která v srpnu 2010 šla na ČT1, je technicky obdivuhodná, takovýhle domácí biják jsem snad ještě nazažil. Mrzelo mě ale, že krvárny a drasťárny jsou poněkud přistřižené... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama