Reklama

Reklama

Terminator Genisys

  • USA Terminator Genisys (více)
Trailer 1

Budoucnost je temná. Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kdo přežili, se od té doby snaží marně vzdorovat počítačovému systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), jenž pro Skynet představuje největší hrozbu. Problém má vyřešit Terminátor, stroj na zabíjení s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), kterého Skynet vyšle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sáru (Emilia Clarke) dřív, než svého syna stihne počít. Jenže i lidští rebelové mají přístupu ke stroji času a za Sárou pošlou vojáka Kylea Reese (Jai Courtney), aby ji pro změnu chránil před Terminátorem. Až do tohoto okamžiku se výše uvedený popis shoduje s dějem prvního dílu. Návratem do roku 1984 však dochází k zásadnímu bodu obratu. Kyle Reese zjišťuje, že Sára není bezbranná a vyděšená servírka, ale pořádná ranařka, kterou žádný Terminátor nemůže vyděsit, zvlášť když jí jeden takový stroj už pár let dělá společníka a ochránce. Jenže tahle zdánlivá výhoda může být k ničemu, protože Skynet má „prsty" všude a rozhodně chce zabránit tomu, aby tahle nesourodá trojice namalovala lidstvu růžovou budoucnost. (Cinemart)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 539)

genetique 

všechny recenze uživatele

Najnovší diel zo série akčného kultu, ktorý márne snaží nadviazať na úspechy pôvodných Cameronových veľkodiel. Ale úprimne, čakal niekto viac? Pokiaľ upustíte z očakávaní a nie ste ich fanatický uctievač, dočkáte sa dobrej zábavy a nudiť sa rozhodne nebudete. Je fajn, že tvorcovia látku nezobrali tak vážne ako v Salvation. Pravdepodobne nebudete tento diel pozerať x-krát ako T2 , ale koho to zaujíma. Od začiatku mal príbeh veľmi dobré tempo a body si rozhodne nazbierala akcia. Ani raz som sa nenudil aj vďaka komplikovanému príbehu, ktorý sa napriek mnohým časovým líniám a zvratom nevytrhol tvorcom z rúk. Obsadenie však nebolo najšťastnejšie a okrem samotného Arnieho to herecky nijak zvlášť neiskrilo. Každopádne, ak sám Cameron povie, že toto je jediné obstojné pokračovanie jeho vízie, tak asi vie o čom hovorí. Príbeh naozaj presvedčivý a môže byť prelomom k novým prírastkom série. 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dali mi výpoveď.“ Mne sa to páčilo. Áno, scenáristicky je to veľký guláš, ale paradoxne práve to ma na tom bavilo a keď to zrovnáte so scenárom k seriálu, Salvation a s tým, čo prišlo po ňom, tak je to istým spôsobom tretí najlepší scenár série. Útla Emilia Clarke s gigantickými guľovnicami a brokovnicami sa do úlohy Sáry Connor prekvapivo hodí, miestami som bol zarazený z toho, ako sa v niektorých detailnejších záberoch podobá na Lindu Hamilton. Pritom obe herečky sú typovo veľmi odlišné, keď si to tak vezmete. Skvelá je jej chémia s „deduľom“ Schwarzeneggerom. 68-ročný Rakúsky dub tu nečakane hladko funguje aj ako komický element („Už došlo k spáreniu?“), aj ako osobnosť zúčastňujúca sa viacerých dynamických akčných sekvencií. Účes má fakt na draka (horší mal už len Cruise v Mission: Impossible 2), ale faktom je, že v akcii stále budí rešpekt a v odľahčených momentoch (fotenie) je vtipný. Autori výborne do príbehu zakomponovali v rámci možností revolučný nápad so starnutím Terminátorov. Prečo to doteraz nikomu nenapadlo? Veď predsa všetko na svete starne a technika dvojnásobne. Na druhej strane, koľkokrát autá-veteránov z 80. rokov opravíte doma v garáži, ale najmodernejšie typy nemáte šancu. Scenár je nepredvídateľný. Môže sa v ňom stať v podstate „všetko“ (úvodná pasáž, v ktorej je zremakovaný útok na pankáčov sa vydá vskutku originálnym smerom). To je sympatické osvieženie ako po Salvation, ktorý príliš nudne pracoval s tematikou vojny, tak po T3, ktorý bol v podstate remakom T2. Dokonca je dojímavý (dlaň). Scenár síce občas vykazuje logické chyby (načo sa T-1000 vôbec zdržuje získavaním strelných zbraní, keď sám osebe je zbraň a ako sa následne ukáže, pravdaže ich ani nepotreboval?) a niektoré motívy/postavy by si určite zaslúžili detailnejšie spracovania (J.K. Simmons), ale inak ma bavil a to vrátane skvelého nápadu s napoly strojmi napoly ľuďmi, s čím prvý raz prišli komiksy od Dark Horse (vyšli aj v češtine). Faktom každopádne je, že Jason Clarke niky nemal byť obsadený do ničoho s názvom Terminátor, miestami je  trikov priveľa (most), Jai Courtney je ako Kyle Reese len o chlp znesiteľnejší, ako Anton Yelchin zo Salvation a niektoré strihy sú brané zo značného rýchlika (John je na streche, STRIH, John sedí v letiacej helikoptére). Diváci boli na film zvedaví, celosvetová tržba bola pekných 440 miliónov pri v rámci možností rozumnom rozpočte 155. Napriek tomu trvalo 4 roky, kým sa objavil nový diel, ktorý už po scenáristickej stránke nepredstavoval až takú divočinu, ale (zase raz) pripomínal čiastočný remake dvojky. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tech noir styl jedničky i akční kulervoucnost, osudovost či převratnost dvojky minul Taylor uctivým obloukem, vystačil si jen s vizuálními odkazy a alternativní realitou, v níž to pankáč Bill Paxton neschytá a dítě Sarah Connor si splete strany. Z prašnosti postapo čtverky nabídl jen pár minut boje proti strojům, takže mu asi přišlo, že nejlepší cestou bude Mostow a jeho parodické panoptikum. Já vám nevím, ale cenění ex-guvernérova pěstěného chrupu a upgrade terminátora na T-801 Frank Drebin není to, co může kultovnímu Cameronovu dítěti dělat společnost či ho nedej bože někam posunout. Když navíc nemáte inteligentní scénář, který by to všechno udržel pohromadě, akce je tristní (vrtulníky nad Friscem byly jak z Návratu Jediho) a modelové v čele s Khaleesi tápou, nezbývá nic jiného, než zlikvidovat čip. Nic proti Arniemu s robotickým Parkinsonem, on je v tom de facto nevinně, ale slovy Bohuše Stejskala mu je nutno vzkázat: „Už sa nevracaj..!“ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Všechno v rámci mezí ok, pokud se u toho nezačne přemýšlet. Dostat se totiž do tohohle scénáře zvaný "bordel" dá skutečně kumšt, jelikož se ze všech těch minulostí, budoucností, přítomností, alternativních minulostí apod. zkrátka zatočí hlava a to je u takového brandu jako Terminator sakra škoda. Jako vypíchnutí těch nejlepších záběrů a ikonických scén z předešlých čtyř dílů to ale funguje vcelku fajn. Bohužel ale obecně vzato, to feeling z dvojky nemá vůbec, tah na bránu a vypiplaný eye-candy vizuál z trojky to nemá taky a ponurou post-apo atmosféru ze čtyřky tu také nenajdete. Kde jsou ty časy Kristanny Loken a jejích bitek s Arnoldem, protože po 12ti letech jsme se po technické stránce neposunuli v podstatě naprosto nikam ! Tzn. například něco jako kulervoucí scéna s náklaďákem tady není ani zdaleka. A to je k zamyšlení. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Z duelu Jurský svět a Terminator: Genisys vychází druhý jmenovaný jednoznačně jako jasný vítěz. Kde si oba filmy podávají ruce je bohužel celkem dost blbej scénář. Krom příšerného scénáře je tu ještě Jai Courtney, který své neherectví předvádí i zde v plné kráse a dělá z Kylea Reese naprosto zoufalého borce, co si chce za každou cenu zašukat (prostě takové ty namakané frajery, které vidíte každý pátek na Stodolní). Blbej scénář naštěstí dost "vyrušují" akční sekvence, kterých tu je více než dost, a oproti dinosaurům jsou i zábavné a občas i napínavé. Taky robotí porážejí brontosaury co se provedení CGI a vůbec zvláštních efektů týče .... Jurský svět měl spoustu na sílu tlačeného CGI, které bylo velice špatně naklíčované a vypadalo, jako kdyby to dělalo Thajské studio v pauze na oběd ... Termouš sice žádnou cenu za efekty nedostane, alespoň ale zapadají do všech scén skoro bezchybně (až na vrtulníkovou sekvenci, která je příšerná ... ne Expendables 3 příšerná, ale pořád příšerná). Genisys je prostě nenáročný, nijak zvláště výjimečný, letní popcorn. ()

Galerie (314)

Zajímavosti (54)

  • Nejdříve měla film produkovat společnost Annapurna. Její ředitelka Megan Ellison však produkci filmu předala společnosti Skydance, kterou vlastní její bratr David Ellison. Důvodem byla skutečnost, že se film nehodil do jejich portfolia, které obvykle tvoří dramatická tvorba pro „náročnější“ diváky, jako například filmy Špinavý trik (2013) a 30 minut po půlnoci (2012). Skydance financoval dvě třetiny rozpočtových nákladů filmu a zbytek uhradila společnost Paramount. (filmsim)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Reklama

Reklama