Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (501)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Malého Mikuláše mám moc rád. Nestárne, je to stále fajn čtení se skvělými ilustracemi. K filmu jsem přistupoval s rozpaky a s přibývajícími kladnými recenzemi jsem ho stále více odsouval na později. Nakonec jsem si ho pustil...a...velmi příjemné překvapení! Současné rodinné komedie mě děsí, jedno či americké, německé nebo české. Ale Francouzi stále umí! I když Knoflíková válka zůstane zřejmě nepřekonaná, tenhle film se povedl. Milý, úsměvný, občas jsem smíchy vybouchl. Co mě ze všeho nejvíce dostalo - parkování maminky malého Mikuláše! Bože, takhle umět zaparkovat v naší neustále přeplněné ulici....Souhlasím s woodym - jak se Francouzům nedaří převést na filmové plátno Asterixe, tak se to naopak zde vydařilo velmi dobře. Když jsem viděl dohližitele Polívku, pomyslel jsem si - hele, ten vypadá jako Michel Galabru, akorát tomu už dnes musí být.....a pak, můj bože, kde se vzal, tu se vzal - Michel Galabru! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny jsem četl hodně dávno, ale myslím si, že tenhle film se knížky nedrží úplně přesně, scénař má vytvořenu určitou kostru a do ní zapadá několik příhod zachycených i v knize. Dle mého názoru se tvůrcům podařilo vytvořit působivý a fungující celek. Maxime Godart je pro roli Mikuláše ideální a Kad Merad s Valérie Lemercier jsou vynikající komici, kteří se bezvadně doplňují. Sandrine Kiberlain považuji za velmi zvláštní herečku, která každou roli zvládá na výbornou. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Co já se s tím budu patlat. Měsíc přemýšlím, zda si Mikulášovy patálie zaslouží plnou palbu. Nějak mi to bylo proti srsti. Nebyl jsem z nápadu natočit mé oblíbené příběhy vůbec nadšen. Jenže pak jsem začínal cítit úspěch. A proč ne, akceptoval jsem, že by to nakonec mohlo být fajn. Francouzi se toho chopí s láskou. Jenže už při nádherné titulkové sekvenci jsem pochopil, že tohle se povedlo extrémně. Ano, dejme tomu, že bych pár výhrad měl. Mikulášův proslov o sestřičce by lépe fungoval nevyřčený a Polívka vůbec nebyl Polívka. Jenže všichni ostatní herci byli tak perfektní. U kluků jen absolutoria. Kryšpín suveréně nejlepší. Tedy Kryšpín a paní učitelka. Jo, tu bych rozhodně opomenout neměl. Takže... nedosahuje kvalit knížek, ale stejně sebere plný počet hvězd, jelikož předloha je na 10. Tudíž se podepisuji pod názor, že čtenáři zklamání nebudou, ač jsem právě takový výsledek čekal. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Křečovité jako přednáška Mikulášovy matky o skandinávské poezii 13. století. Což už je dobře vidět na nepříliš zvládnuté úvodní představovačce. On by ani tak nebyl problém v tom, že bylo třeba poskládat celovečerák z řady víceméně izolovaných krátkých povídek, problém je v Goscinnyho humoru, který prostě nelze přenést do filmu jen neinvenční vizualizuací popisovaných situací a který se nemálo opírá o spisovatelovo lehkonohé vypravečství. Ve filmu ale nakonec opravdu fungují jen jednoduché vizuální gagy, zatímco nejvíce udušeny jsou naopak všechny (v knihách) památné repliky, protože jsou prostě do filmu naházené jen hala bala, bez smyslu pro načasovaní a přirozené plynutí děje. A k tomu je odříkává parta kluků, v kterých prostě stále vidíte jen různou mírou talentu obdařené herce a nikdy opravdového Mikuláše, Kryšpína, Celestýna, či Vendelína. Ono vážně není úplně v pořádku, když se vám filmová adaptace Mikulášových patálií v paměti uloží s nálepkou "řada krásně načančaných barvotiskových obrázků z Francie padesátých let". ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z mála komedií, u které jsem se tlemil víc než je obvyklé u ostatních komedií. Při některých situacích to byly vážně záchvaty. Skvělé dialogy a scénky. Být mi tak o 10 let míň, tak je to můj kultovní film a 5 hvězdiček by bylo v budoucnu jasných. Takhle jsem se sice bavil velmi slušně, ale chvílemi mi to přišlo slabší a pár věcí mi tam nesedělo (uklízení domu). Takže na plný počet to není, ale film můžu určitě doporučit. Především klukům se to bude určitě líbit. Mladí herci zaslouží pochvalu a četník Galabru potěšil. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Ve scéně, kdy Kad Merad (otec) sní o tom, že mu jeho šéf přináší košile a boty, má na začátku v kapse u saka kapesník, tzv. straight fold, když říká "fajn", nemá ho a v dalších záběrech opět ano. (kwaicheng)
  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)

Reklama

Reklama