Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké sugestivní psychologické drama o lásce, alkoholu a zmařeném životě, natočené podle autobiografické předlohy Johna OBriena. Je to hluboký a citlivý příběh osamělého scenáristy Bena, kterého opustila žena a jeho postavení v Hollywoodu je též na vážkách. Ben se snaží zapomenout. Utíká do blyštivého světa Las Vegas a do alkoholu. Atraktivní Sera s ním prožije fantastickou noc a snaží se ho dostat z alkoholické závislosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (572)

castor 

všechny recenze uživatele

Být ožralý je pro něj setrvalý stav. Sugestivní romance přináší na scénu dva outsidery, kteří zřejmě promarnili (stále svůj poměrně mladý) život, nyní se našli a asi to spolu nějak doklepou. Respektive jistý Ben dostal padáka, prodal všechno, co mu zbylo, a rozhodl se vyrazit do Las Vegas na svou poslední velkou party. Bary tam na zavírací hodiny kašlou, stejně jako on kašle na to, že kdysi měl svou hrdost. Tu u nejrůznějších klientů ztrácí i prostitutka Sera, která trpí výstupy násilnického ruského pasáka a která tak trochu rezignovala na lepší příští. Dva osamělí zoufalci, co na sebe zbyli. O tenhle námět byl zájem. Studiím prý ovšem vadilo, že nemá optimistické vyústění. Té deprese na ně bylo asi až moc, ač nezažijeme úplně situace, kdy by se Ben válel ve svých výkalech nebo mu jeho Sera otírala pusu od zvratků. Pochopitelně víme, co se stalo s autorem předlohy, a samozřejmě víme, jak skvělý v tomhle kusu Nicolas Cage je. A že si sošku sakra zasloužil (stejně jako za Adaptaci, u které měl ale smůlu). Neukázněná kamera těší, atmosféra nekončících nocí je působivá, Elisabeth Shue velmi mile překvapuje. Ale ubral bych několik songů, už mě lehce iritovaly. 80% ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Opúšťať Las Vegas” , alebo ako sa v »Meste hriechu« hľadali dvaja stroskotanci, až sa tým pádom našli, pričom protagonistu Bena Sandersona spoznávam najprv v Los Angeles, ako potenciálneho, hollywoodskeho scenáristu, ktorý ale má jeden zásadný problém, a to konkrétne zrovna taký, vyplývajúci z toho, že extrémne nadmieru holduje alkoholu, čo priam najideálnejšie vidieť už v samotnej, úvodnej sekvencii z obchodu, v ktorom nakúpil požehnané množstvo samých «butiliek» , kedy sa následne ponúkajú iba dve možnosti: „Buď si robí svoje vlastné zásoby, ktoré vydržia aspoň na rok(y), alebo sa skrátka chystá skoncovať so životom, to jest prepiť sa na druhý svet” ? Podľa toho, ako sa správa, že takmer všetky svoje veci popálil, to najpravdepodobnejšie vyzerá asi len na tú druhú alternatívu ? Z práce ho prepustili, na oplátku dostal odstupné, ktoré ale (ne)postačuje na to, aby mohol nasávať úplne každý deň, a tak k tomu ešte predá hodinky i auto, a to som už s ním vo Vegas v plnom prúde, kde stretáva uhrančivú prostitútku Seru, ktorá taktiež »serie« na svoju vlastnú existenciu, i keď nepije, ako dúha, vôbec sa nenachádza v priaznivej situácii, pretože pri vykonávaní « najstaršieho remesla » , nikdy nedokáže(te) poriadne odhadnúť, na koho vlastne natrafí(te) ? Jestvuje akási šanca, že by sa predsa mohol vymaniť z »vlastných sračiek« , ale to už od nej vonkoncom nezáleží, totiž na Bena nemá naprosto žiadny vplyv, i keď žijú v spoločnej domácnosti ? Deň za dňom plynie, ako voda, keď sa čoraz brutálnejšie prepadáva do svojej deštruktívnej závislosti... V podstate je to dobrák od kosti, ktorý by ani muche neublížil, len to s ním ide strašne z kopca. Čochvíľa sa napokon dozviem, ako sa to skončí, či príde (typický) "HAPPY END" alebo sa upije k smrti ?! / Ospravedlňujem sa za niektoré ostrejšie výrazy, ktoré som použil v komentári, ale nedokážem si pomôcť, keďže snímok bol tak neuveriteľne sugestívny a surový, že si jednoducho myslím, že sa k tomu určite hodia. Absolútne si nekládol servítky pred ústa. Zhliadol som asi jeden z najpresvedčivejších stvárnení totálneho »OPILCA-JEDINCA« v histórii kinematografie, a ani sa vôbec nečudujem tomu, že sa Figgisovho počinu neuchopilo žiadne hollywoodske štúdio, pretože by to zrejme bolo pre nich veľmi ťažké sústo, lebo to, čo predviedol Nicolas Cage v hlavnej úlohe, prakticky nemá žiadnej obdoby ! 90. roky boli jeho silnou doménou, kedy som ho považoval za Pána Herca, teraz sa už iba stal karikatúrou samého seba, ktorá ale dokáže možno občas prekvapiť ? To sú nestráviteľné filmy, v ktorých sa momentálne vyskytuje. Zručne mu sekundovala nádherná Elisabeth Shue, ktorá taktiež čelila veľkej výzve svojej postavy, s ktorou sa popasovala viac, než obstojne. Mimoriadne nebezpečný počin, ktorý patrí pod zámok, ale zároveň by ho mali povinne vidieť úplne všetci, ktorí koketujú s ideami Bena Sandersona. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní film o závisloti na alkoholu a vlastně je trochu i o prostituci. Nicolas se fakt předvedl, role Bena patří k jeho nejlepším a opravdu jsem mu ji věřil. Elisabeth se taky snažila, ale bohužel jsem měl problém uvěřit motivu jejího chování. Hodnotím 4* a doporučuju zvláště těm, kteří znají Nicolase pouze z akčních filmů. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nemyslím si, že je to životná rola nicolasa cagea - aj keď hral dobre. možno dokonca na svoje pomery výborne. a shue bola krásna. film to nie je nejaký geniálny, ale má svoju zvláštnu silu, ktorou vie zaujať. je to trochu depka a rozhodne dobrá protialkoholická "kúra". mierny chlad, ktorý možno cítiť z môjho komentára, je asi spôsobený tým, že som sa na tento film veľmi tešil a dosť dlhý čas som do neho vkladal moje nádeje a nároky. ale barfly a trees lounge - i keď tam téma alkoholizmu nie je až tak primárna, ako tu, sú predsa len lepšie filmy. nejakým spôsobom sa mi zdá, že L.L.V. je viac filmom o elisabeth shue. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Uchlastat se k smrti není zas tak blbej nápad, obzvlášť když s tím rozlejváním pomáhá docela pohledná, byť prodejná, samička. A člověk, který má hluboko do kapsy, nemusí jezdit hned až do Vegas, vždyť v našich končinách umíme stáčet tak výbornou pančovanou medicínu, že stačí mít jen krapet toho štěstí na správnou lahvinku a po půl litru tuzemáku podáme obdobně přesvědčivý herecký výkon, navíc se slepeckou holí, jako Nicolas Cage .. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (22)

  • O scénář projevilo zájem několik hollywoodských studií, ale všechna jednání vždy zkrachovala na požadavku producentů přepsat konec do pozitivnějšího vyznění. Film byl nakonec za pouhé 4 miliony amerických dolarů natočen v produkci francouzské společnosti Lumiére Pictures. (kenny.h)
  • Autor předlohy John O'Brien spáchal dva týdny po začátku natáčení sebevraždu. Mike Figgis chtěl poté projekt přerušit, ale nakonec usoudil, že film bude dobrá památka na O'Briena. (CliffLee)
  • Nicolas Cage se na roli alkoholika Bena Sandersona připravoval v Irsku, kde se 14 dní opíjel a nechal se při tom točit na kameru, aby později názorně viděl vlastní opilecké chování. Skvěle ztvárněná role mu nakonec vynesla Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli. (contrastic)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Will Smith: Smrt na dosah?

Will Smith: Smrt na dosah?

13.09.2007

Nelekejte se, nejúspěšnější černošský herec současnosti si nevzal příklad z Owena Wilsona a nepokusil se o sebevraždu. Ačkoli jeho nový projekt má s touhle nedávnou náplní bulvárního zpravodajství… (více)

Reklama

Reklama