Reklama

Reklama

Melancholie

  • Česko Melancholia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Melancholia dánského režiséra Larse von Triera před diváky rozprostírá intimní portrét konce světa. Globální zánik lidstva je vyobrazený prostřednictvím sester Justine a Claire, ztvárněných bravurně herečkami Kirsten Dunstovou a Charlotte Gainsbourgovou. S těmi se diváci seznamují v den Justininy svatby, který má být završený velkolepou a precizně zorganizovanou oslavou na honosném venkovském sídle, kde bydlí Claire s manželem a malým synem. Jenže navzdory podrobným plánům je průběh večera narušován nejrůznějšími vnějšími faktory. Během veškerého lidského hemžení a marné snahy dodržet přednastavený absurdní řád se zpoza slunce vyloupne planeta Melancholie, jež se pohybuje po zkázonosné trajektorii. Lars von Trier předkládá jízlivý protipól hollywoodským spektáklům o konci světa, který ale se snímky, vůči nimž se vymezuje, má současně mnoho společného. Jak je pro Trierovu tvorbu posledních let typické, cynicky manipuluje s emocemi diváků a zároveň publikum od filmu distancuje záludnými symboly a rébusy, zatímco nechává ve vycizelovaných záběrech defilovat ansámbl složený z mezinárodních hvězd a charakterních herců a hereček. Vedle zmiňovaných Kirsten Dunstové a Charlotte Gainsbourgové se v dalších rolích objeví Kiefer Sutherland, Charlotte Ramplingová, Udo Kier, Stellan Skarsgard a John Hurt. (Česká televize)

(více)

Diskuze

woodsman

woodsman (hodnocení, recenze)

velmy zaujimavy film najlepsie sa mi pacilo ako tej neveste zozaciatku jebalo ale cim sa bliksie priblizovala a planeta tak bola normalna a zas vsetkym okolo nej zacinalo jebat 

Georgei

Georgei (hodnocení, recenze)

Síce považujem Melancholiu za slabší von Trierov počin, úvodné a záverečné scény sú pre mňa takmer dokonalé a nezabudnuteľné.

fantassia

fantassia (hodnocení, recenze)

Že by?  No je potřeba pořádný kus fantasie, aby si něco představilo nic, ale to by ještě šlo, horší je to naopak

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

fantassia

Ukáž mi prosím ťa 2 filmy kde všetko pominie..žiadne len vyhladenie ľudstva,myslím komplet všetko fuč..definitíva..budem ti vďačný.

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

A navyše to perfektné demonštrovanie o tom,akí sme malí a bezvýznamní a bezmocní vo vesmírnom merítku,čo si ľudia vôbec neuvedomujú a myslia si že sú pupok všetkého..čo viac k tomu dodať z mojej aj Trierovej strany to už fakt neviem..

na příspěvěk reagoval fantassia

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

fantassia

Nic nového pod sluncem?Zničenie celej Zemegule,beznádej na záchranu a žiadni otravní astronauti s bombou v raketke sa neženú naproti hrozbe z vesmíru zachrániť ľudstvo,zničenie hnusného prehnitého a smutného sveta a nie Americká rodinka sleduje prejav prezidenta a v rohu obývačky veje vlajka..NIČ NOVÉHO? On si doposiaľ ako jediný dovolil zničiť podľa neho jediný život vo vesmíre a ešte si to aj odôvodniť,že to vlastne ani tak zlé nie je a nemá zmysel nad tým plakať..nehnevaj sa,to je presne to NOVÉ čo som dovtedy ešte nevidel a navyše krásne umelecky podané..

na příspěvěk reagoval fantassia

fantassia

fantassia (hodnocení, recenze)

srncek

Od Triera se dalo dříve očekávat víc, víc ducha, posledni dobou jen kopíruje a hodně se projevuje ta jeho nemocná mysl, nemůžu si pomoct, od Triera nečekám kopírování druhých, ale originalitu, čekám genialitu, ale  Melancholie už nebyla tak geniální, od něho se očekává něco nového, ale sory, tohle nebylo nic nového pod sluncem

na příspěvěk reagoval srncek

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

fantassia

Stále nechápem o čom hovoríš...čo je tá vec,ktorá ti tu chýba?Čakáš viac šokantnosti,alebo citovej či fyzickej brutality alebo..?Veď Melancholia ma zdeptala až na dno a ke som to dopozeral,vstal som a pozeral sa z okna že z ktorej strany to tá planéta ide naraziť :) Fakt..

na příspěvěk reagoval fantassia

fantassia

fantassia (hodnocení, recenze)

srncek

No mně osobně Antikrist zaujal mnohem víc, záleží na tom vzhledem k čemu to posuzuješ, jestli vzhledem k jiným nebo jen jeho díla. U něho osobně mám prostě pocit, že už ubírá a naopak u takového Eastwooda bych řekla, že čím starší tím lepší.  To nesrovnávám jejich tvorbu jako takovou, ale režisérskou činnost, aby zas nedošlo k něčemu;-) Prostě chci říct, že to sice dobře udělal, ale on mohl líp, možná se na něm podepisuje ta nemoc, co já vím, ale  dřív býval lepší

na příspěvěk reagoval srncek

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

fantassia

Neviem si predstaviť lepšie sfilmovanú a viac reálnejšiu beznádej a bezmocnosť odvrátiť koniec sveta,než to Trier natočil v Melancholii..navyše v nádhernom prostredí súkromného kaštiela obklopeného lesom a morom,do toho (musím to takto povedať) nádherné kozy Kirsten Dunst,autentická Charlotte Gainsbourg,Kiefer ani nehovorím,toľko vecí povedaných prostredníctvom svadby a udalostí behom nej..mne sa naopak moc nepáčil Antikrist,ktorý som vôbec nepochopil..niesom nejaký znalec LVT,ale tomuto filmu nechýba skrátka NIČ.

na příspěvěk reagoval fantassia

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

iNvasive

Armageddon je o dúm dál....nech sa páči.Toto je predovšetkým umelecký film a treba vedieť čítať medzi riadkami a pokiaľ si myslíš,že vidíš úzkosť z tvárí ľudí pri blížiacom sa konci sveta,keď sa americká rodinka díva na svojho prezidenta v telke ako dojemne vraví Boh ochraňuj Ameriku zatiaľ čo nejaký tím pošukov zozbieraných z ulice zachraňuje planétu pred metoeritom,tak to ma naozaj mrzí,že si toto musel pretrpieť až do konca..Melancholia je skvost a nádherný silný film,ktorý si proste nepochopil..

na příspěvěk reagoval fantassia, PiLgRiM

iNvasive

iNvasive (hodnocení, recenze)

Vydržel jsem koukat až do konce. Možná ale dalo by se říct, že jsem se pronudil až do konce. Od začátku je jasnej konec a hlavní hrdinka by zasloužila pár facek a dobrýho psychiatra :) Podle popisu bych čekal lepší film, bohužel.

na příspěvěk reagoval srncek

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

15.07.2011

Byl by asi hřích, kdyby mu dříve nebo později taková role nespadla do klína. Stellanův syn a hvězda seriálu Pravá krev se ze všech sil snaží rozběhnout filmovou kariéru. Po Melancholii, remaku Straw… (více)

Melancholická Kirsten Dunst

Melancholická Kirsten Dunst

17.04.2010

V restartu Spider-Mana bude její postava přeobsazena podstatně mladší herečkou, tudíž má Kirsten důvod na trochu smutku. Stejně tak Kiefer Sutherland (zrušili mu 24), Alexander Skarsgard (nezískal… (více)

Reklama

Reklama