Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se Mikuláš roku 1939. Již to bude téměř rok, co se Československo rozdělilo na Protektorát Čechy a Morava a na samostatnou Slovenskou republiku. Nerozvážný a horkokrevný mladík Viktor Lesa (Roman Luknár), co pracuje u vlakové pošty, si jednoho dne neodpustí drobný výstřelek a přesměruje jednu ze zásilek skrytému domácímu odboji. Gestapo však odhalí, kde došlo k chybě a brzy je Viktor stíhán i společně s jeho židovským kamarádem a spolupracovníkem na břeclavské poště Františkem Ticháčkem (Vladimír Hajdu). Slovák Viktor a Čech František jsou nuceni riskantně uniknout ze země do Jugoslávie přes Maďarsko. V zimě a v nepřátelském prostředí je však putování obtížné a netuší, komu můžou věřit. Během útěku nešťastně natrefí na policistu, který je chce odvést, ale toho v šarvátce zabijí. V tu chvíli nemají na krku jen sabotáž, ale také vraždu. Jediná naděje, co se jim naskýtá, je se přidat ke skupině československého odboje, která se chce organizovaně dostat za hranice… Film Miloslava Luthera podle námětu a scénáře Vladimíra Körnera byl na televizním festivalu v Monte Carlu oceněn cenou Červeného kříže Monegasque, kterou uděluje monacký kníže filmům bojujícím za mír, myšlenky humanismu, toleranci a snášenlivost. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se podívat - po delší době - na nějaký epický český film (aj slovenský) z doby ne zrovna poslední. Začátek pěkný, písnička nádherná: "Ten tretí chodníček nemá kraja, ten mňa rovno ťahá do Dunaja." Ano, ten/ta třetí je vždycky smrt. Hudební koláž Jirky Bulise, "medzi dvoma brehmi voda beží, a na mojom srdcu ťarcha leží", taky pěkná; jen kdyby věděl, že se na dálnici nejezdí v protisměru. A protože se žádný herec - kromě Romana Luknára - moc nevyznamenal, a dějem bylo "vypravování" (tak jak známe od Vladimír Körnera - možná spíchnuté až moc horkým perem), není v podstatě o čem psát. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Road movie z období II. světové války nemůže diváka nadchnout, neboť tento typ filmů musí být postaven na silném příběhu nebo skvělých výkonech aktérů. Příběh o sviních a slušných Slovácích není až tak dokonalý, aby u diváka vyhrál. A herecké výkony bez porady se svým právním zástupcem raději hodnotit nebudu. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha filmů, které byly natočeny před revolucí, ale bez většího povšimnutí se odpromítaly až po ní. Je dobře, že se dramaturgie některých filmových festivalů rozhodne je zařadit do programu. Příběh z Protektorátu Čechy a Morava je silný a nabízí nám pokus útěk Slováka Viktora a českého Žida Ticháčka přes Slovensko do Maďarska (s plánem dostat se až na Blízký Východ). I když to Viktor odmítá, jejich pouto je větší než by se mohlo zdát. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Už je tu znát postupné uvolňování režimu na konci 80. let. Nedovedu si představit takto pojatý film o deset let dříve. Tedy bez toho, aniž by jeden nebyl komunista. Takhle to mělo velmi reálný rozměr, dobrý lidský příběh. I herecké obsazení bylo velmi dobré, byť se nejednalo o film s největším rozpočtem. ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Bohužial, veľké sklamanie. Základná dejová premisa je dobrá, ale dialógy strašne šuštia papierom, navyše všetko, čo pochopíte z obrazu sa vám ešte niekoľkokrát zopakuje v dialógu ako pre debilov("Zabil si ho, ty si ho zabil!"). Luknár na to aký je skvelý herec, tu otrasne prehráva, ešte aj Dančiak tu má na malej plochej zbytočné zbrklé momenty, akoby ich režisér nútil do hystérie, v ktorej ale paradoxne zaniká skutočný des situácie. A to nehovorím o zbytočnej lascívnosti v príbehu. Po Lutherovom Prešlapu do tmy som počúval, že toto je jeho naozaj dobrý film a mal u mňa ešte štipku úcty, teraz už padli všetky ilúzie. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v lokalitách Praha, Budyně, Bodíky, Komárno, Stupava, Šamorín. (dyfur)
  • Film sa do kín dostal v nešťastnej dobe. Prišla revolúcia, všetci boli na námestí. Roman Luknár hovorí: "To bolo nešťastie, v kinách videlo Chodník len veľmi málo ľudí". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama