Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizní a detailní filmový popis fungování korupčního systému založeného na prorůstání politiky, byznysu, veřejné správy a policie, což je oproti prvnímu dílu zaměřenému spíš jen na BOPE a favely dosti značný a nečekaný posun. Univerzálnost popisovaného je až mrazivá především proto, že zcela přesně rozkývá mechanismy toho, jak ten samý systém funguje u nás v Česku a vlastně i kdekoliv jinde na světě, jen v našem prostředí jde o soft verzi bez mrtvých a zraněných, zbytek korupčního marastu sedí úplně autenticky (v žebříčku Transparency International týkajícího se indexu vnímání korupce nás a Brazílii dělí také jen pouhých 16 míst...Česko je na 53. místě, Brazílie na 69...). Režisér José Padilha je v mých očích hrdinou, jeho film funguje na podobném principu jako třeba italský snímek Gomora autenticky popisující praktiky neapolské mafie, nebo americký seriál The Wire, velmi přesně rozkrývající prohnilý politický systém v americkém Baltimoru... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zmôžem sa len na pár slov - elitný filmík! S prvým filmom má tento naozaj málo spoločné a odporúčam ho pozrieť len ako základ k dvojke na oboznámenie sa s postavami. Padilhovi sa podarilo odlíšiť sa od svojej prvotiny a vytrel zrak všetkým, ktorí si mysleli, že to bude len samoúčelný plagiátorský počin prvého dielu. Má to viac hardcore akcie, drsnú atmosféru, skvostné exotické lokácie, zároveň je to inteligentné, má to kvalitné dialógy, odkaz a čierny humor na odľahčenie je skvelým doplnkom. 90%. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Druhý díl, volně navazující na ten první, zachycuje osudy Nascimenteho, velitele elitní skupiny vojenské policie, který si během několika let (chytře a jednoduše naznačeno stářím jeho syna) projde kritikou za krvavé potlačení vzpoury ve věznici, na čež zaujme "úřednické" místo u spiček policie. Zde se setkává s prohnilou smetánkou společnosti prolezlou korupcí, napojením na obchod z drogami, nájemnými vraždami a podobnou denní rutinou v Riu. Hlavní hrdina se jako patriot a neúplatný profesionál s dvacetiletou praxí nenechá zastrašit a rozjíždí koloč plný šlápnutí na kuří oka, připomínající trampoty Corrada Cattaniho. Druhý díl hodnotím lépe než ten první, protože je (otevřenou) gradací příběhu, ale je nutné dodat dvě připomínky: a) Jeden bez druhého sice fungují, ale je mnohem lepší zhlédnout je postupně, b) Dvojka daleko méně naplňuje svůj název "Elitní jednotka". Spokojenost maximální - 90%. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Příliš málo akce, příliš mnoho politiky. Sice stále realistický, řemeslně dobře zvládnutý a skvěle zahraný film, ale už to prostě není ono. Není to tak zábavné, přímočaré, agresivní a chytlavé, jako byla jednička. A je to škoda, protože Tropa de Elite JE skvělá a obrovsky překvapila. Tento sequel je ale spíš zklamáním. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

José Padilha zůstal svůj. Fašistický, militantní a mačistický. Nic nového pod brazilským sluncem. Tentokrát však v mnohem stravitelnějším podáni, protože tentokrát Padilha zamířil do nejvyšší politiky, ač jednou nohou stále zůstává ve favelach na úpatí Rio de Janeirskych kopců. Avšak svými šovinistickymi názory se netají ani podruhé, jen je akcentuje mnohem více v politickém kontextu. Což je pro mě přeci jen o píď přijatelnější. Po filmařské stránce máloco vytknout, jen ten otravný voice-over naznačuje, že pán režisér není zase tak dobrým vypravěčem, jak se může zdát. A co je pro mne překvapením, toť jak moc se tvůrci dokázali vzdálit všem neduhům mainstreamové akční produkce. Klobouk dolů před jinak žalostně nesnášenlivým filmem. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Leni Riefenstahlova konečně našla svého pohrobka. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Film se odehrává v roce 2013. Lze to určit podle toho, že první díl se odehrával v roce 1997 a v díle druhém je řečeno, že synovi plukovníka Nascimenta je 16 let. (Coldrex)
  • Diogo Fraga (Irandhir Santos), člen komise pro lidská práva, je podložen skutečnou politickou postavou. Jeho předobraz je dokonce možné spatřit i ve filmu, a to během úvodní scény, kdy se odehrává přednáška jeho filmového protějšku, jako osobu osazenou hned v první řadě. (Conspi)
  • Natáčení, které probíhalo od 25. 1. 2010 ve čtvrti Botafogo v Riu, se zúčastnilo i 80 skutečných policistů. Použity byly dále také 2 vrtulníky a těžké kulomety. (chelseaman22)

Reklama

Reklama