Reklama

Reklama

REC 3: Počátek

  • Španělsko [REC]³: Génesis (více)
Trailer 1

Třetí díl slavné španělské hororové série REC. Na svatbu Kolda a Clary dorazí několik jejich příbuzných a přátel, mezi nimiž je jeden, kterého pokousal pes. Ten o pár chvil později začne napadat další hosty, čímž se virus začne nekontrolovaně šířit. To změní nádhernou svatební chvíli Kolda a Clary v noční můru plnou mrtvých... (TV Horor Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (476)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to jmenovalo třeba "Wedding of the Dead" a nemělo to nic společnýho s REC, tak by to tady mělo minimálně 60%. Ale nedivím se, že hodnocení je takový jaký je, protože se to prostě s předchozími díly srovnává a srovnávat bude. Tohle pokračování je prostě úplně jiný kafe, neříkám že to je nějak o moc horší (než dvojka), ale je to prostě o dost jiný. A to se lidem nelíbí. Když to ovšem srovnám s ostatními (zombie) horory a nebudu brát tolik v potaz předchozí díly, tak já osobně jsem s tímto filmem vcelku spokojený. Vítám částečný odklon od kameramana jako účastníka děje, protože kdyby to pokračovalo stejně jako úvodních 20 minut, tak bych to asi ani nedokoukal. (To se každýmu kameramanovi, i když je to amatér, tak klepe ruka?) Když opomenu některý fakt až komediální prvky (zbrojnoši) a některý trapácký situace, tak to byl slušnej horůrek s několika velmi povedenýma pasážema a se značným množstvím rozsekaných těl. 60% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První díl platil za zjevení. Sice to nebyl zdaleka první film využívající koncept předstírající záznam kamerou přítomnou určitému dění, ale dokázal ho nápaditě uplatnit ve skvěle budovaném hororu. Dvojka překročila veškerá očekávání a famózní jedničku předčila nejen z hlediska narativně-koncpečního uchopení, ale kupodivu i z hlediska formátu kamerového záznamu. Trojka tak stála v nelehké situaci, zatížená diváckými očekáváními a metami stanovenými filmaři v předchozích dílech. V tomto ohledu je na jednu stranu mrzuté, že tvůrci, potažmo polovina autorského dua, vlastní hozenou rukavici nezvedli, ale je třeba uznat, že ji nápaditě obešli. Místo bravurních kamerových hrátek, které bezchybně sugerovaly dojem autentického záznamu a současně byly promyšleně rámovanými obrazy, které maximalizovali efekt hranice rámu pro hororový účinek, tentokrát diváci dostanu jen jeden nápad či spíše vtípek stran svých očekávání (který měl být velkým překvapením, ale bohužel ho navzdory přání produkční společnosti vykecali nejen recenzenti v prvních ohlasech, ale i trailery zahraničních distributorů). Opuštění formátu by nebylo tak hrozné, kdyby film jinak měl co nabídnout, ale právě zde spočívá Achillova pata. Oproti drásavému napětí a dravě akčnímu stylu předchozích dílů nastupuje tuctová splatter řezničina odlehčená decentním nadhledem a půdorysem centrální svatby. Na jednu stranu lze ocenit, že vyprávění se v duchu reálných oslav sňatků ze začátku točí kolem pompézní hostiny a četných hostů, ale postupem času na vedlejší postavy zapomíná a zaměřuje se na ústřední pár novomanželů, jejich lásku a pouto mezi nimi. Bohužel v praxi to znamená, že snímek na začátku představí řadu postav, která zákonitě vyvolávají určitá očekávání, ale s výjimkou očividného nositele infekce jsou všechny figury trestuhodně nevyužité a doslova zabité. Výjimečné sekvence jako skvělá chvilka mezi nevěstou a její zahraniční kamarádkou pak navzdory svým kvalitám prostě působí jako z jiného filmu nebo ukazují trestuhodné nevyužití vedlejších charakterů. Výsledkem je jen přímočará a zapomenutelná "zombie" řežba, která příliš prvoplánově jede na první signální (ve své plakátové ikoničnosti až trapně očividná sekvence s motorovkou), je prostá koncepčních nápadů a nepřináší sérii nic nového (kromě nevyužitého motivu se zrcadly). Trojka "REC" je jen lehounce nadprůměrná žánrovka, což s ohledem na předchozí dva díly je tuze špatné hodnocení. Na druhou stranu ještě můžeme doufat, že hlavní studnou kreativity byl pro sérii Jaume Balagueró a že jeho "[REC] Apocalypse" tedy nebude takovým zklamáním. ___ 5/10 ___ (viděno na EFM Berlinale) ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Je strašná škoda, že u takhle rozjeté série se Plaza rozhodl zatáhnout za ruční brzdu. A není to jen odhozenou kamerou, po které se film v 21. minutě přepne na klasickou formu. Stísněnou atmosféru uvnitř tmavého činžáku totiž vyměnil za slunečný den na malebném zámku, jenž se zvrhne v typický masakr plný řevu a kousanců. Hodně se hysterčí, utíká, a tuhle jaksi ohranou písničku zvelebí až motorová pila zařezávající se do ksichtů nakažených. Bohužel hodně krátce. Jinak bez napětí, atmosféry a snahy se někam posunout. Není ale všem dnům konec... uvidíme, jak to zafinišuje Balagueró. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

To byla ale taškařice, tahleta svajba! Takže postupně - několik velice dobrých scén, spousta mizerných scén, párkrát se mi i protočily panenky. Jako zombie horor to možná sahalo po průměru. Ale teď - může mi někdo vysvětlit, z jakého důvodu se to jmenovalo REC? Doprdele dyť už to nebylo ani FF. Kdyby se to jmenovalo "Wedding of the dead", tak bych nad tím mávl rukou, ale toto.....ještěže to mělo jen 80 minut, netrpěl jsem dlouho. Tfuj! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od prvních dvou dílů určitě odklon, na druhou stranu je velmi patrné, že Paco Plaza dělá přesně to, co chce. Několik typických nástrojů (jedna kamera, zdroj obrazu, cílení na jednu úzkou skupinu lidí) pro tu pravou atmosféru a vyprávění se zbavuje (vtipně) už v prvních minutách. Proč ne, jen tím jasně ukazuje, že chce zkusit svou cestu, své pojetí. Jeho smysl pro černý humor je naroubován na útržky příběhu z předchozích dílů a přidává několik klišé a celý film působí přesně jako "radost a smutek na svatbě jednoho neuvěřitelně zamilovaného páru na pozadí rodící apokalypsy". Scény, kdy novomanželé brutálně vraždí své příbuzné je smutná, vtipná a krvavá současně. Jen ta jejich lehkost a přehnaná hrdinskost s telepatií ("Cítím, že žije") zavání přehnanou důvěrou v nadpozemské síly (?!). Sklon k křesťansky fanatickému pojetím jsem tak trochu očekával, ale ta atmosféra uzavřeného prostoru tomu výrazně ubrala na působivosti. Každému podle chuti, ale některé slušné scény jsou rychle zabity černý humorem (podle mě sahající až parodii samotné série). Jako sebeparodická výprava oddychové (i díky délce), jako horor plné klišé a humoru, podkopávajícího atmosféru. PS: tu ženskou chci domů:) ()

Galerie (80)

Zajímavosti (8)

  • Třetí díl upustil od ručních subjektivních záběrů prvních dvou filmů a sklidil za to od recenzentů kritiku. (S.U.E.S.)
  • Ačkoli to název naznačuje, nejedná se o prequel, neboť děj se odehrává ve stejné době či dokonce později než první a druhý díl. Lze to poznat ve scéně, kdy se Koldo (Diego Martín) nachází v řídící místnosti a v televizi za ním jsou ve zprávách zobrazovány právě události prvních dvou dílů. (Teabag)
  • První a druhý díl zrežírovali Paco Plaza a Jaume Balagueró společně. Další pokračování si ale rozdělili tak, že Plaza natočil třetí díl a Balagueró čtvrtý. (karlik4801)

Reklama

Reklama