Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Morloth 

všechny recenze uživatele

První film s Waynem, kde mi Wayne nevadí. Naopak. Jeho strýček Ethan je pěknej zmetek. Škoda, že film rozdrobují milostné a komické epizodky, které v rámci celého příběhu nefungují. Problém však není patrně ve snímku, ale ve faktu, že Amerika 50. let byla neskutečně nudná a prudérní. Nedá se upřít, že The Searchers stále baví. Co teprv v době svého vytvoření. ()

Rocky62

všechny recenze uživatele

Hvězdičkové hodnocení si pro tentokrát odpustím, protože jsem filmu nevěnoval dostatečně velkou pozornost hodnou k ohodnocení. Myslím, že Stopaři patří mezi ty filmy, na nichž zub času docela zapracoval. Některé pasáže mají lehkovážný a naivní nádech a hluchých míst je tu také poměrně dost. John Wayne odvádí svůj standart a hudba je výtečná. Ale jako celek by to byl nejspíš průměr. ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc deprimující a nejpesimističtější Fordův western. Nezpochybňuje "mýty o původu" jako "Liberty Valance", spíše je vykresluje ve vší špíně, prachu a krvi. U Forda se hranice vždy spíše posouvali než překračovali, v "The Searchers" ale není žádné šíření civilizace do panenské přírody, chybí většina patosu, zbývá jen John Wayne vynořující se ze stanu se zkrvaveným Scarovým skalpem. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

!!!Na vrub oficiálního textu distributora!!!!! Film buď neviděl, nebo nechápe :o)))) Blbost je, když někdo napíše, že dospělá neteř ( hraje jí Natalie Wood) kterou nachází po letech hledání - Ethan - John Wayne, žije u Komančů spokojená. Naopak, byla donucena stát se náčelníkovou - už kolikátou ženou, a navíc žít s člověkem, který skalpoval její rodiče a sestru, který jí opovrhuje, protože není rudá. Navíc film má v sobě dost silný rasový podtext. Strýc by jí chtěl zabít, protože byla zneuctěna indiánem,a ani Debbie si není jista, jak by jí přijala její komunita po tom co se jí stalo, i když na tom nenese žádnou vinu.... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, který se velice poctivě snaží nebýt černobílý. Nemůžu říct, že by se mu to v každé scéně a ve všech ohledech na sto procent podařilo, ale v upřímném úsilí o pravdivější obraz krvavé minulosti Států je veskrze sympatický - a především s ohledem na rok natáčení i veskrze pokrokový. Trochu ho sráží neumělé pokusy o odlehčení děje humornými momenty, které sem vůbec nezapadají i ... ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- ... dokonale upravený vzhled Debbie v samotném závěru, ale i tak mu čisté 4* patří právem. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (61)

  • Teplota počas natáčania dosahovala zvyčajne 49°C. (Real Tom Hardy)
  • Podle Amerického filmového institutu 12. nejlepší film všech dob (2007). (džanik)
  • Muži tancujúci na svadbe sú kaskadéri, v tej dobe považovaní za tých najdrsnejších v Hollywoode. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama