Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slavných a často opěvovaných filmů Johna Forda se pro mě stal velkým zklamáním. Uznávám, že jsem možná z westernů už poněkud vyrostl. Tohle ale nemělo ani spád ani potřebnou atmosféru. Může sice posloužit jako zajímavá retro podívaná pro fanoušky Johna Waynea, ale to je tak vše. Když komunističtí kritici pro kulturu v 50. letech rozhodovali o tom, který film do socialistického Československa pustit a který ne (všechny pustit nemohli), udělali dobře, že dali přednost klasikám jako v Pravé poledne. Český divák tak o moc nepřišel. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Nejenom jeden z nejlepších westernů, ale jeden z nejlepších filmů vůbec. Silnej příběh, ale hlavně skvěle podanej, epických rozměrů, jako román od Tolstoje. Možná nejlepší role Johna Wayna, jehož postava prodělává nenápadnou a přitom velkou a nesnadnou proměnu. K tomu je ještě třeba přičíst fantastický exteriéry americkýho západu, tenhle film je prostě velký umělecký dílo. ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc deprimující a nejpesimističtější Fordův western. Nezpochybňuje "mýty o původu" jako "Liberty Valance", spíše je vykresluje ve vší špíně, prachu a krvi. U Forda se hranice vždy spíše posouvali než překračovali, v "The Searchers" ale není žádné šíření civilizace do panenské přírody, chybí většina patosu, zbývá jen John Wayne vynořující se ze stanu se zkrvaveným Scarovým skalpem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Kromě názvů Pátrači / Stopaři má film i alternativní název Hledači (The Searchers) - na DVD firmy Magicbox. Nekonečné pátrání po malé Debbie unesené Komanči je určitě jedna z nejlepších Fordovek - a tím i westernů vůbec. Po shlédnutí následků rasově motivovaných násilných skutků náčelníka Šráma skoro lituji, že jsem v dětství fandil Vinnetouovi, protože najít místo malé holky takhle krásnou mladou ženu, to je opravdu nemilé překvapení. :-) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WI2AZb04HAc ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 NTP! Tak to je fakt smutny pribeh - jak TOTO muze byt na IMDB v top 200 a mezi 15 nejlepsimi westerny vubec??? Pravda, $eru na nejake statistiky... Toto je jenom hnusny xenofobni paskvil kombinujici pres koloravane barvy filmovych filtru smesici zanru a v ignorantskem scenari, ktery je vystaveny stejne dobre jako babylonska vez. To me tedy Ford radne vyfackoval, to jsem si snad ani nezaslouzil. A Wayne taky ne - pouzit ve 2hodinovem filmu jednu hlasku CTYRIKRAT, to je fakt moc. Holywoodsky hnus jak jste ho jeste nevideli, ale 3-4 sceny jsou dobre, a to je na 2 hodky malo... ()

Galerie (114)

Zajímavosti (61)

  • Hank Worden (hraje postavu Mose Harpera) musel dokončit natáčení filmu Indiánský bojovník (1955). Ve skupině jezdců v Monument Valley tak hraje Harpera jiný herec. Záběry na osamoceného Harpera byly natočeny později. (džanik)
  • John Wayne vyjádřil ve filmu svou osobní poctu tehdy již zesnulé legendě westernu Harry Careymu. V úplně posledním záběru si předtím, než se otočí a odejde, dá levou ruku na pravý loket. Jedná se pózu, kterou Carey používal ve svých filmech. (Martensson35)
  • Podle Amerického filmového institutu nejlepší western vůbec (2008). (džanik)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama