Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (114)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $480,811Tržby Celosvetovo $703,811║ Sex, drogy a šikanovanie sú hlavnou témou tohto filmu, z časti podaného dosť surovo a dá sa povedať o to vierohodnejšie. Tento príbeh bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, keď sa partia mladých ľudí rozhodne skoncovať z jedným z ich blízkych priateľov, ten pre svoje sklony k násiliu moc nezapadol do tejto partie a tak po tajnej dohode v tejto partii mladých nastáva zavraždenie tohto nechceného chlapca. Vo filme je zachytené dosť husté napätie medzi touto skupinkou mladých ľudí, ktoré vyústi k úplnému zlyhaniu a úpadku mysle na samé dno, čo v konečnom dôsledku vyznelo v najvyššie možné tresty pre túto mládež. Trošku ma prekvapil Brad Renfro, po hereckej stránke si svoje odviedol samozrejme ale skôr zmenou vzhľadu, lebo som ho vôbec nespoznal vo filme je o dosť pribratejší než keď som ho videl vo filme Apt Pupil. /60%/ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šikana je druhý film, který jsem od Larryho Clarka zhlédla. Výstižný portrét "zlaté" americké mládeže. Sex, nahota, vulgarismy, nuda, drogy, násilí, neustálé bezcílné bloumání. Spousta scén a především dialogy možná vyznívají hloupě, tupě až primitivně. Ale pokud to má být obrázek mladistvých bez většího rozumu či svědomí, žijících banální a jednotvárné životy, jejichž jedinou náplní je jen hulení, souložení a povalování se, jsou takové dialogy nejspíš zcela věrohodné. Možná se Larry prvoplánově a lacině snaží svými filmy šokovat, ale to je prostě on. Buď jeho styl začnete brát a zvyknete si, nebo ho budete odsuzovat. Nic mezi tím asi není:) Takový "bratr" Ken Parku. Ale Šikana mi přijde drsnější. Nevím, jestli je to tím, že Larry Clark se prostě vůbec s ničím ne*ere, a kamera zabírá zcela vše, jako otevřené sexuální scény, nahé holky (Rachel Miner, nádhera:) a násilné scény. V podstatě banální děj vyzvedávají svými opravdovými a přirozenými výkony všichni představitelé. Nevyrovnaný Brad Renfro a zmrd Nick Stahl. Dobře, vy:) Ale o kolik je vlastně postava Bobbyho prohnilejší a zvrácenější, než oni sami? Nejvíce mě dostala závěrečná scéna s Martym a jeho bratrem, kdy mu připíchne svou náušnici. Dost možná vypadala jako spousty podobných momentů z jiných filmů, ale pro mě to byla nejkrásnější a nejopravdovější scéna z celého filmu. "Asi jí pustil to buzerantský video." ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Byl jsi jeho nejlepší kámoš, takže budeš pro poldy hlavní podezřelý !!" - "Ty vole, co ?? To bych snad kurva měl bejt spíš až ten poslední, kdo je napadne.." Velmi silný a rozhodně i režijně dost zajímavý film Larryho Clarka.. Jen mi hlava nebere, kdo vlastně do role zmrda, kterej všechny kolem šikanuje, vybral zrovna Nicka Stahla jeho hereckým schopnostem navzdory.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně se tohle nedá brát jako generační výpověď. Film se soustředí na skupinku katalogových blbců, které nezajímá nic jiného než hulení, sex a poflakování se a když tahle partička zosnuje vraždu, je celkem jasné, jak to celé nakonec dopadne. A ta doba po vraždě se mi líbila ze všeho nejvíc, protože na rozdíl od podobně laděných filmů tu tvůrci pracovali s reálným chováním všech zúčastněných. Vlastně totéž se dá říct i o době před mordem, jen se to všechno neslo v kopulačním rytmu proloženém potahováním z jointů a všudypřítomným fuckováním. Nic hlubokomyslného, ale mě bavilo dívat se na známé tváře, které tehdy stály na začátku kariéry a stejně tak na Renfra, který i tady ukazuje, kam to mohl dotáhnout. 70% ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Tohle mě celkem zklamalo.Většinu doby jsem čekala a doufala, že se začne konečně něco pořádného dít. Čekala jsem víc té šikany, nebo alespoň víc děje. Celkově na mě snímek působil celkem jednoúčelně a je škoda, že se z tak silného námětu nevytěžilo víc, protože to rozhodně šlo. Celá nafouklá šaráda, trvající bezmála dvě hodiny, se točila okolo naštvaných teenagerů hulících, řídících auta, provozujících sex a plánujících vraždu...Nic jiného se kromě posledních 10 minut neděje. To co si na sebe upoutává pozornost diváka jsou Bred Renfro a především Michael Pitt, který ačkoli hrál vedlejší roli strhával většinu mé pozornosti. Škoda, že nedostává víc rolí ve kterých by se projevil, ale myslím že v Funny Games USA ukázal, že vážně umí hrát. S hodnocením váhám mezi dvěma a jednou hvězdou, myslím, že se ale spíš přikloním k té jedné- takže tak nějak 1,5 hvězdičky. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (8)

  • Ze soudních výpovědí vyplývá, že stejně, jak je ukázáno ve filmu, i ve skutečném světě se násilnický Bobby Kent (Nick Stahl) před smrtí omlouval za své činy a prosil o milost, jeho dřívější oběti šikany však v útoku nepřestaly, snad z příliš velkého vzteku na Bobbyho nebo ze strachu, že by je později šel usvědčit. (Nick321)
  • Původní tresty za vraždu se objevují v závěru filmu. Ve skutečnosti byly však tresty u některých aktérů později sníženy. Martymu Puccio (Bred Renfo) byl zrušen trest smrti a místo toho byl odsouzen k doživotnímu vězení. Lisa Connelly (Rachel Minner) byla propuštěna 3. února 2004. Alice Willis (Bijou Phillips) byla propuštěna 16. září 2001. Derek Dzvirko (Daniel Franzese) byl propuštěn 1. října 1999. Heather Swallers (Kelli Garner) byla propuštěna 14. února 1998. (megan017)
  • Slovo "fuck" a jeho deriváty zazní ve filmu 274 krát. (Musak)

Reklama

Reklama