Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 158)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a musím směle prohlásit že to byl dost možná nejlepší sci-fi román, který se mě kdy dostal do ruky (a že jich bylo). Dneska již nečtu, koukám místo toho na filmy. Nevím přesně v čem se lišila kniha od filmové verze, ale rozdíly tam zcela jistě jsou. Samozřejmě jsem byl na film moc zvědavý a těšil jsem se. Těžko soudit jak by vypadal kdyby vzniknul před nějakými 10 lety namísto v roce 2013. Zcela určitě by byl jiný. Nicméně, už jen fakt že si někdo dal tu práci a podle skvělé předlohy natočil příběh, který se dostane opět do širšího podvědomí je chvalihodný. Měl jsem poměrně značné obavy z hlavního hrdiny, kterého hraje kluk z Huga (ukázaly se jako liché). Příběh je dostatečně poutavý a zcela určitě bych byl rád, kdyby vzniklo pokračování, protože Enderovou hrou celá sága o geniálním stratégovi nekončí. 75% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Přál jsem si to, ale nevěřil jsem. Čekal jsem soft verzi Carda pro puberťáky, ale Hood mě mile zaskočil. Zachoval všechny hlavní tematické prvky předlohy, jen ji zhustil, osekal a citelně zjednodušil (chybí většina pozemské linie i celá řada epizod z kadetky). Trochu mi schází preciznější přerod hlavní postavy, ale Butterfield dokázal i na malé ploše Enderovo vnitřní dilema dobře vystihnout. Chladná, mechanická režie místy výtečně konzervuje atmosféru předlohy a navzdory tomu, že druhá polovina ztrácí trochu tempo (i vinou toho, že vztah Endera a jeho sestry / bratra je spíš účelová dovysvětlovací pomůcka než funkční součást vyprávění), je závěr přesně tak nekomfortní a tvrdý, jak být má. Za jediné nešťastné adaptační rozhodnutí lze pokládat zhuštění časového rámce. Přeci jen, pointa lépe vynikne, když je rozprostřená v horizontu let, ne dní (film pochopitelně volí dramatičtější a sevřenější rámec, který ale nutně nepomáhá naléhavosti vyznění). Vypiplaná vizuální stránka je spíše bonus, díky ní by film fungovat nezačal. Podstatná je souhra mezi postavami (velký návrat Forda!) a zneklidňující emocionální odtažitost. Endera a jeho svět si není třeba zamilovat - je na místě ho buď respektovat, nebo nenávidět, zcela v souladu se striktně racionální předlohou. Enderova hra je i díky tomu takový filmový endemit. Úplně nevím, kam se vlastně bude šířit mimo území milovníků scífek staré školy (víc idejí než srandy a pozlátka). Je to plnokrevné, temné a nezvykle ambiciózní sci-fi, kterému se sice nepodaří proniknout do mysli geniálního vojevůdce / zabijáka tak hluboko jako knize, ale přinejmenším obstojí jako její atraktivní doplněk. I proto, že se do něj dají snadno vepisovat chybějící souvislosti a naznačený kontext. Hood prostě zůstal výjimečně pietní... a výjimečnost se odměňuje osamělostí, to i Ender dobře ví... [75%] ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není jiný učitel nežli nepřítel. Jen ten ti řekne, že jsi slabý tam, kde on je silný." Základní vojenskou službu jsem absolvoval, i když jsem po tom nikdy netoužil a k mý další službě vlasti, EU nebo zeměkouli již naštěstí nedojde, protože jsem již o několik desetiletí překročil věk pro získání admirálský hodnosti. Dneska už prostě svět zachraňujou děti a já jsem rád, že si našly jinou zábavu než poflakování s drogovým nádechem. Ať si tedy klidně dělají pořádek ve vesmíru, protože mne to taky přiměřeně bavilo, ale nejdřív si musí udělat úkoly a v osm večer budou doma v posteli. Jinak se neznám a admirál dostane na holou. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Předem se bez mučení přiznám - jsem nečtenář předlohy, možná proto se mi výsledek líbil tak, jak se mi líbil. Upřímně, ve výsledku mi nechybí nic, jasně, někde se určitě mohlo jít do hloubky a asi tomu bude lecos chybět, ale no a? Když budu chtít a až si na to najdu mezo xy dalšíma ságama čas, tak si to přečtu, nechci přesnou literární ilustraci převedenou do hejbacích obrázků, chci fajn military scifi, které jsem dostal - kéž by se takových urodilo víc a přemýšlím, jestli jsem viděl nějakou tak povedenou od Hvězdné pěchoty, oba jsou to filmy (a adaptace) výborné, jen každý jinak. Herci hrají dobře, až výborně, nehledě na to, jestli se jedná o starou überkvalitní gardu (a toho sympatickýho černocha!), nebo porůznou omladinu. Snad jen škoda, že finální otočku jsem čul dopředu, což ovšem nevadí. Jen klacků s kamenů příště víc. . . . . . . . Pokud si to tedy na nějaké příště vydělá. UPDATE: předloha je už nějakou dobu za mnou, mé hodnocení o filmu platí stále. Konec hlášení ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zase si trochu zaherezím. Enderova hra není špatná kniha, ale ani náhodou ji neřadím mezi vrcholná díla fantastiky. I když se mi líbí myšlenka hrdiny spasitele i ničitele zároveň, dle úhlu pohledu, tak si nemohu nevšimnout, že její svět patří mezi ty, jež se bez hlavního hrdiny nepohnou (navzdory mnoha postrkováním v pozadí). Navíc autor jakožto hluboce věřící příliš spoléhá na "dary", na to, co má Ender v sobě od začátku. Veškerý trénink (a zkušenosti) je tak de facto zbytečný (jak správně zmiňuje uživatel kkarx) resp. je jen od toho začít si věřit, ne od toho se něco učit. A já tohle pojetí vyvolených bez skutečného rozvoje a nacházení nového nemám rád. Znovu opakuju, pro mě to není špatná kniha, ale není má oblíbená a nepovažuju jí ani za kdovíjak geniální. No a film. Dějově celkem věrné, i když zjednodušené na kost. To zas tolik nevadí, ale cestou se (kromě Demosthena a dalších věcí) ztratil i zájem o výsledek "hry". Endera jsem viděl příliš málo v interakci s jinými postavami, s Valentinou, Petrou, sotva vidíme Fazolka a Petera, a tudíž jsem vlastně nemohl říct, jaký podle filmařů je (kromě toho, že je samozřejmě geniální a všechno). Na druhou stranu mělo to pěkné momenty, zejména hru s myslí, škoda, že jí bylo tak málo. Výrazní jsou také Ford a Kingsley. O technickém zpracování není třeba obšírně mluvit, stačí, že všechno vypadá jak má. Na víc než na tři to ale pro mne není. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (30)

  • Keď Mazer Rackham (Ben Kingsley) povie, že maorské tetovania na jeho tvári mu dovoľujú "hovoriť za mŕtvych", jedná sa o odkaz na knižné pokračovanie Enderovej hry pod názvom "Speaker for the Dead" (v preklade "Hovorca za mŕtvych"). (Macejko)
  • Natáčelo se od 22. února do 15. června 2012 v Louisianě a v Kanadě. (Varan)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama