Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou, proč zrovna taková kvalitní pohádka je TV film. Na druhou stranu kdyby nebyl, neviděl bych ho v TV. Vláda s imunitou, nesmyslné daně, jejich zvedání a zpronevěra vybraných peněz. Nejenže je to velice pěkná pohádka, ale je tam i určitý soudobý podtext, takže i dospělí si přijdou na své. Dobré písničky, to je v naší zemi prakticky pohádková záruka. Vtipu to má na rozdávání za deset pohádek, dokonce i Tomáše Kluse, který není úplně můj favorit, mi to neznechutilo. Nechybí ani klasické pohádkové tropy, nechybí tomu zkrátka skoro nic. Vlastně něco ano. Cítím z toho to Česko tolik, že v zahraničí by se to asi hůř chápalo. Nechybí ani all-star tým herců, někteří z nich pohádkami prověření, někteří dokonce v trochu jiných rolích. Tomáš Klus byl vynikající princ/kuchtík a Kamila Janovičová úžasná hrnčířka/loupežnice a rád je zase v něčem uvidím. Příjemná nostalgie nad časy minulými velikánů jako Karel IV., kdy naše země vzkvétala. A originální finta jak říct a přitom neříct sprosté slovo, které se rýmuje se slovem kudla, která se koneckonců do pohádky hodí o trochu víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nevidím nic špatného na úniku tvůrců k modernismům či hovorovým výrazům, ono natočit v dnešní době pohádku, která by nepůsobila trapně, je kumšt. Protože Kluse známe z festivalů, klíďo píďo přivřeme oči nad velmi triviální zápletkou (čekal jsem, že královská dvojice se vydá na výlet s katalogem od Fischera, ale nekonalo se). Kamila Janovičová má mnohem víc prostoru než Tomáš Klus, který vyloženě nepotěšil, ale ani neselhal. Herecky to táhne především klidná postava kuchaře (Petr Štěpánek), písničky nejsou bůhvíjaký terno, ale poslouchat se to dá. Micimutr byla jen o něco lepší a nebýt povoleného hodnocení ještě před začátkem dnešní premiéry, mohla mít "bambitka" míň odpadů od debilních uživatelů. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hloupé a trapné, včetně těch "narážek", jak se tu o nich pořád hovoří. Nepřekvapuje, že scénárista dělal i na Kameňácích, ten humor byl přesně v těch intencích. A Klus, to byla katastrofa sama pro sebe. Chvíli jsme měl pocit, že to má být degenerovanej šlechtic, ale prý ne. Pohádková tvorba těchto Vánoc byla fakt špatná, jestli tohle byl jeden z vrcholů. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)

Reklama

Reklama