Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Žádnou nějak zvlášť vtipnou komedii jsem neviděl. Navíc bych řekl, že mistři herci neměli moc prostoru předvést své umění. Dvě hvězdy dávám jen za Wericha, který se na tomto minimálním prostoru aspoň trochu projevil. A ještě mi nesedělo k paní Zázvorkové přirovnání přitažlivá. Ano byla to paní Herečka, ale přitažlivá mi nikdy nepřišla. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Skvostná jednoaktovka, která názorně předvede, že je jedno, o jak banální téma se tu jedná (urputné vymáhání dluhu u vdovy), když je vše vystaveno na bravurním dialogu. A na protikladech. Jednu hvězdu ubírám, protože jsem měla to štěstí účastnit se premiéry Tohle není Višňový sad (2022) v mém dvorním divadle Aréna, kde tato jednoaktovka zazněla a ač jsou pan Werich i Stella báječní, Renáta Klemensová a Vladislav Georgiev jsou... zajděte si na ně ;-) ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Koncert pana Wericha a za mě trochu nepřesvědčivé Stelly Zázvorkové. Vynikající herečka za to nemůže. Mám ji zkrátka až moc zafixovanou jako komediální herečku. Například Jiřina Bohdalová se uměla přepínat do obou poloh, ale u Stelly Zázvorkové, přes její nesporné kvality, jí ty vážnější polohy nevěřím. Čechovy povídky mě také nikdá moc nebraly. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Radši bych si sedl se zapáleným cigárem na sud střelného prachu, než abych se bavil s nějakým takovým poetickým stvořením. - Rovnost pohlaví. Emancipace. Já jí musím zastřelit z principu." Čechov zrežírovaný Fričem s Werichem v hlavní roli. Werich je tu opravdový ruský bojar par excellence, který dokáže v jednu chvíli mluvit o smrti, životě, a zároveň projevit radost, uznalost, nepřátelství i lásku. Ruská duše. Kdysi jsem to viděl i s Kopeckým a jak je to skvělý herec, tak v téhle roli je prostě Werich nenahraditelný. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Co na toto může člověk říct? Klasické dílo s těmi nejlepšími herci, které naše vlast zplodila. Divadelní zážitek na stříbrném plátně, zkrátka balada. Přesto nemůžu dát plný počet, protože ruská tvorba se mi dosud nedostala pod kůži ať už jde o literární díla nebo jejich adaptace, snad s jedinou výjimkou Revizora se skvělým Vlastou Burianem. Přesto se nemůžu než konstatovat, že filmy jako je tento jsou typickými a zcela oprávněnými představiteli zlatého fondu české kinematografie. 4/5 ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama