Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (443)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Navzdory budovatelské mánii pětiletek let 50., natočil Martin Frič velmi příjemnou a originální pohádku, která se stala jednou z nejvíce reprízovaných a dodnes je pravidelnou součástí vánočního programu českých televizí. Jedinečnost pohádky je dána jednoznačně formou. Veršované dialogy, písně, parádní intonace mluveného slova. Na pohádku má film překvapivě deprimující atmosféru. Je to dáno strachem z Kazisvěta, životem princezny ve vyhnanství a také prostředím. Jde jednoznačně o interiérovou záležitost, která působí s křiklavým obarvením poněkud nepřirozeně a uměle. Navíc samotný princ Radovan působí smutným, tápajícím dojmem. Pepíček Zíma se mi v této roli nelíbí. Je příliš dobrý a působí trochu dojmem ňoumy. Situaci zachraňují optimističtí sluhové a zejména šéfkuchař v podání skvělého Stanislava Neumanna. Nakonec se vše v dobré obrátí. Lada odhalí svou totožnost, Radovan procitne z letargie a Kazisvět dostane na zadek. Jak se říká. Konec dobrý, všechno dobré. 81% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem tuhle pohádku neměl rád a nikdy ji mít rád nebudu. Možná že to je místy i trochu vtipné, ale premisa krásné princezny se zlatou hvězdou na čele a "ošklivou" šmudlou oblečenou v myšším kožíšu mě iritovala už jako malýho špunta. Asi jak Natalia Oreiro (nebo jak) v tom bláznivém seriálu převlečená za kluka jen pomocí kšiltovky. Mít takový kozy, tak si na kluka rozhodně hrát nebudu. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Verím, že keby som pointu s princezniným prestrojením niekomu vysvetľoval, znela by naivne. Ale na mňa efekt sňatia kapucne fungoval. Ona vážne vyzerala ako myší kožíšek inak. Nuž, šaty robia človeka. A hlavne kuchár bol podarený. Vybrať adekvátnu varechu ako reprezentatívny prvok, je tiež niekedy umenie. Veršovaná vrava ma bavila, piesne a tanečky som zniesol, politický kontext nehľadal. Ani si nemyslím, že by sa ponúkal sám, aj keď zase dosadiť si ho tam nie je problém. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Princezna se zlatou hvězdou je zajisté další pohádkovou klasikou, která spolu s dalšími klenoty utváří samotný trezor naší staré perfektní kinematografie, přesto zrovna já nemůžu tentokrát hodnotit jinak. Představitelka princezny byla krásná, zdejší princ sympatický, samotná pointa celé pohádky se mi ale v té až příliš útlé stopáži zdá celkem odbytá. Stále se ale radši někdy znovu podívám na tento výtvor než třeba na Honzu málem králem, kterého jsem před 3 lety hodnotil stejně. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, líbila se mi Princezna se zlatou hvězdou o poznání více, a je vidět, že film s roky až zase tolik nezraje. Od posledního zhlédnutí jsem úplně zapomněl, jak byl začátek filmu exoticky laděný, což mě celkem rušilo - radši bych ponechal čistě český kolorit. Herecky není film vyloženě špatný, nicméně to celé působí až příliš strojeně a například oproti Byl jednou jeden král... postrádá Fričova pohádka až na pár chvilek (zejména z kuchyně) humornou stránku a vytříběnější scénář, který je navíc veršovaný a tím hůř stravitelný. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (26)

  • Princezná Lada (Marie Kyselková) má prsteň na ľavej ruke, no keď jej padá do polievky, tak padá z ruky pravej. (kajawah)
  • Josef Zíma (princ Radovan) dostal za roli údajně jen 550,- Kčs. Průměrná měsíční mzda tehdy v Československu činila zhruba 1450,- Kčs. (cariada)
  • Film sa mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Marie Kyselková (princezna Lada) si však od režiséra Martina Friča vynútila, že na konci musí byť bozk. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama