foto

Josef Zíma

  • nar. 11.5.1932 (84 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Jsem herec, ale nehraju, to se prostě tak stalo“

Český herec, zpěvák a moderátor Josef Zíma se narodil 11. května 1932 v Praze. Po absolvování gymnázia v Praze-Michli vystudoval na pražské konzervatoři herectví a zpěv. Současně se studiem na DAMU se soukromě učil zpěvu u profesora Karenina. Po ukončení studia nastoupil do angažmá v Benešově u Prahy, kde působil tři roky do nástupu vojenské prezenční služby (1955 - 1957). Vojnu přečkal v Armádním uměleckém souboru. Po ukončení vojenské služby nastoupil do Divadla satiry (dnešní Divadlo ABC), když mu tehdy nabídl angažmá sám Jan Werich, kde působil do roku 1962. Toho roku nastupuje do Městských divadel pražských, kde byl v angažmá plných 30 let.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1957 a za svou hereckou kariéru vytvořil několik rolí, ale svou hereckou nesmrtelnost si zajistit rolí prince Radovana v pohádce PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU. Na televizní obrazovce se objevil v několika TV inscenacích a TV seriálech. V televizi úspěšně vystupoval také jako konferenciér.

Současně s hereckou kariérou odstartoval také kariéru zpěváka. Začínal jako zpěvák popmusic, byl také swingař a jeden z prvních zpěváků českého rokenrolu. Mezi jeho první hity patří píseň Blues pro tebe od Jiřího Suchého. V dalších letech natočil několik známých písní, vystupoval společně s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou , Evou Pilarovou a dalšími. S Pavlínou Filipovskou nazpíval známý duet Nej, nej, nej , který se držel dlouho na předních příčkách hitparád. Od konce 70. let se věnuje dechovce a lidovým písničkám, čímž si získal velkou skupinu vášnivých příznivců, hlavně v řadách seniorů. Za svou kariéru nazpíval přes 200 písní a získal tři Zlaté a jednu Platinovou desku.

Josef Zíma se v roce 1958 oženil s herečkou Evou Klepáčovou, která se proslavila hlavně rolí Káči v pohádce Hrátky s čertem. Z manželství vzešla dcera Zuzana. Společně se svou ženou napsali vzpomínkovou knihu Princ a Káča, ve které úsměvným způsobem popisují společné životní peripetie ze soukromého i tvůrčího života.

Josef Zíma se udržuje i přes svůj vyšší věk stále ve formě, dodnes příležitostně vystupuje a jezdí na koncerty po celé České republice. Jeho celoživotním heslem je věta: Nerad se ohlížím dozadu.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
2013 To jsou naše melodie (divadelní záznam)
2012 Síň slávy televizní zábavy - Josef Zíma
2009 Pamětnice
2005 Náves (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1986 Plaváček (TV film)
1982 Zpívá Josef Zíma (TV film)
1979 Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
1975 Poklad pod Černou hláskou (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Hon na lišku (S01E05)
1973 Zvony pana Mlácena (TV film)
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Muzikant (TV film)
1970 Já mám kytky rád (TV film)
Pěnička a Paraplíčko
1969 Ach, ta vojna (TV film)
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1967 Ta naše písnička česká
Zelená pro Kmocha (TV film)
1966 Ženu ani květinou neuhodíš
1964 Lov na mamuta
Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
1963 A cáká... (TV film)
Šach mat (TV film)
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam)
Sedmý kontinent
1959 Princezna se zlatou hvězdou na čele
Slečna od vody
1958 Cesta zpátky
1957 Páté kolo u vozu
Snadný život
Štěňata
1956 Husaři (divadelní záznam)

Dokumentární

2015 Václav Hybš 80 (koncert)
13. komnata Aťky Janouškové (TV film)
2012 Josef Zíma Gala (koncert)
2011 Inventura Febia: Pop-idoly doby (TV film)
2010 Václav Hybš - muzikantská legenda (koncert)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
13. komnata Mileny Vostřákové (TV film)
2007 Naška, slečna z dobré rodiny (TV film)
Zapomenutá hvězda (TV film)
2004 Písničku si cestou notoval (TV film)
2001 Alfréd Radok (TV film)
1999 Zlatá platina (koncert)
1962 Album Supraphonu (koncert)

TV pořady

2016 Zábavný večer (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
Poslední zhasne (TV pořad)
Vejvodova kapela live (TV pořad)
2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
Nikdo není perfektní (TV pořad)
2013 Abeceda ČT (TV pořad)
Barrandovský Silvestr (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Karel Vlach - 100 let (TV pořad)
Na kávě u Kamily (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
2006 Za vesnickými muzikanty (TV pořad)
Zlínský festivalový galavečer (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
2004 Na mušce (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Drišľakoviny (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Znovu Na Vlachovce (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1988 Hej páni muzikanti (TV pořad)
Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Kdo má rád (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
Kytice pro TOČR (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
1977 Kapelo, zahraj tu polku od podlahy (TV pořad)
1976 Devět jablek pro Helenu (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1971 Hezky od podlahy (TV pořad)
Jedeme k vodě (TV pořad)
Písničky Jaroslava Jankovce (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Písničky na zítra (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace