Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, kterak zlý drak ve špičaté kukle dlouho utiskoval černý lid, ale ten se ve svém spravedlivém hněvu vzepřel, mečem verbálního protestu mu uťal hlavu a než se rok s rokem sešel, stal se jeden z bývalých otroků prezidentem. Takže černošská agitka jako prase, kterou příběh komorníka vlastně jen zastřešuje. Záměr byl možná jiný, ale vylezl z toho tradiční protisrasistický blábol. Tady asi měli režii svěřit bělochovi. Ale protože to je film, který nechce, aby černý muž pod bičem otrokáře žil, upsala se tomu pěkná řádka známých jmen, což Komorníka zachraňuje. Třeba obsazení prezidentů bylo vesměs skvostné i trefné. Taktéž ústřední trio lokajů bylo fajn a konečně vím, jak vypadá Kravitz bez brýlí a dredů. Co ovšem nebylo pěkné byla Oprah Winfrey. Jak esteticky, tak herecky to je bída, ale halt tahle celebrita ve Státech táhne, takže její obsazení se asi vyplatilo. Čekal jsem tedy o hodně víc, ale aspoň jsem si ověřil to, co jsem dávno věděl. Černej byl stvořen proto, aby sloužil. 50% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dejin druhé połoviny dvacátého století z pohledu Afroameričanů by byly hodně zajímavé, kdyby se nesnažily za každou cenu diváka dojmout. Pokud už se smíříte se sentimentem na třetí, budete vystaveni velice černobílému pohledu, kdy černí jsou takřka světci a bílí jsou zloduši. Natočeno je to zručně, ale nedkutečně manipulativně. Mám-li film hodnotit jsko agitační video černošské komunity, pak se jedná o zdařilý snímek. V očích ostatních diváků obstojí jen s potížemi. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu velice dobrá, ta část o životě Foresta Whitakera a jak se stal komorníkem a tak, to bylo fakt dobré. Ovšem druhá polovina hrozná nuda, ta část o Komorníkově synovi byla špatná, už bylo natočeno milion filmů o boji za práva černých, tady to už bylo prostě nudné. A korunu tomu nasadil závěr filmu, ve kterém oslavují toho všude válku rozpoutávajícího Obamu... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Komorník má mnoho spoločného s filmom Forrest Gump, ale jeho tón je podstatne vážnejší. Podobne ako oscarový 12 rokov v reťaziach rozpráva o ťažkom živote černochov a ich postupnom získavaní práv. Sledujem príbeh komorníka - sluhu v Bielom dome, ktorý nám rozpráva svoj príbeh od ťažkého detstva až po šťastnú starobu. Jeho životom sa križujú významné historické udalosti , ale hlavne rôzny prezidenti, z ktorých najviac priestoru dostal pochopiteľne Kennedy. Film odhaľuje i komorníkov rodinný život a jeho nezhody so synom - členom Čiernych panterov. Najlepšou scénou je u mňa debata pri večeri, kde sa bavia o filme In the Heat of the night a S. Poitierovi a hádka ktorá nasleduje. F. Whitaker podal tradične skvelý výkon a ak tento herec patrí k vašim obľúbeným, tak film určite nesklame. V menších úlohách prekvapia speváci Lenny Kravitz a M. Carey. 80%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)
  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama