Reklama

Reklama

Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu. (A-Company CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (730)

claudel 

všechny recenze uživatele

Přestože Gympl považuju doslova za jednu z největších českých pičovin posledních let, tak jsem dal Vejšce šanci. Ukázka vypadala dobře, v několika recenzích jsem se dočetl, že je to mnohem vyzrálejší film a navíc už Gympl měl svá tři pozitiva - Mádla, Krause a přiléhavou hudbu. Tahle tři pozitiva platí i pro Vejšku a přidávají se další, příjemné osvěžení představuje Eva Josefíková i to, že není ve filmu partnerkou právě Mádla. Osobně nesnáším počmárané a zničené budovy, ale ve Vejšce naštěstí většinou sprejují na hnusné budovy nebo na vymezená místa na veřejných prostranstvích. Souhlasím s kritikou, že Vejška není ucelená, je to spíše mozaika krátkých scén, tu vtipných, tu vážnějších. Je výborné, že Vorel omezil absurdity, nadsázky a debility z Gymplu na minimální úroveň, proto je lze lehce přejít bez povšimnutí. Jen doufám, že Zuzana Bydžovská zase nedostane nominaci nebo cenu a možná i ze záhadných důvodů jako letos za hlavní roli. Mám pocit, že stačí, aby zaskřehotala svým hlasem, svlékla se do naha nebo zamžourala očima a už k ní putují nominace na všechny možné ceny. Uznávám ji jako dobrou herečku, ale nepřeceňoval bych ji. Celkový dojem velmi kladný, pro mě osobně poměrně překvapení a jsem rád, že jsem Vejšku kvůli špatné zkušenosti s Gymplem neignoroval. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že Vladimír 518 tam dodal správnou atmosféru. Ovšem celý příběh je takový mdlý a celkem o ničem. Čekala jsem nějaké vzrušení nebo akci jako v Gymplu, čehož se mi nedostalo. Herci předvedly téměř srovnatelné výkony jako dřív, ale nyní bylo i na co koukat v ženském podání, což je velké zlepšení. Řekla bych, že takový průměr. Gympl je rozhodně lepší a propracovanější. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po nemastném Gymplu mi to vlastně až překvapivě sedlo. Vizuál má Vorel překvapivě v malíku a kdyby se místo svých filmových experimentů věnoval více videoklipům, třeba pro Vladimíra 518, asi by se někdo nezlobil. I zbytek je ovšem tentokrát velmi stravitelný, Mádl se svým grázlem zachraňuje, co se dá, a Eva Josefíková se jen tak neokouká. Jen škoda, že dialogy u Vorla stále tahají za uši a za to celé po čase spadne do mírného stereotypu. I přesto ale jeden z těch fajn českých filmů. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když se někdo relativním komerčním úspěchem jednoho projektu nechá přemluvit k jeho pokračování. Gympl byl v rámci možností fajn a zábavný. Vejška nemá děj, vtip ani nový nápad a neustálý kolotoč opakujících se motivů začne lézt brzo na nervy, stejně jako soundtrack. Tohle se nepovedlo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Veskrze zbytečný film, jako všechny sequely. K původnímu Gymplu se zde nic nového nepřidává - (herecky nemožný) Kohák např. hraje prakticky totožnou postavu jako Matonoha, o trapné postavě huliče škoda mluvit, je to prostě jen nastavovaná kaše, a podobně žánrově nevyjasněná, kdy je to mnohem spíš sociální drama, než čistokrevná komedie. Pro mě osobně navíc se silnou pachutí z té idealizace vandalismu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Zřejmě nejdražší scéna filmu vznikla hned na první záběr a jednalo se o zdemolování limuzíny Lancia herečkou Ivanou Chýlkovou. (MTHRFCKR)
  • Ve Vejšce zazní tři skladby od Vladimira 518. "Děti prázdnoty" a "Planeta Praha" už existovaly, skladbu "Zdrhej" zkomponoval Vladimir 518 přímo pro film. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama