Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Titulní píseň Diany Ross se stala hitem a film tehdy ovlivnil mnoho dětí, včetně mě. I bez nostalgie je však Země dinosaurů skvost, který dosud nemá v animované kinematografii obdoby. Díky mnoha citlivým tématům je naprosto přirozeně dojemná, pomocí geniální metafory i obecně poučná. A nejlepší skladatelský počin Jamese Hornera vnese slzy do každého oka, a jestli mi nevěříte, tak uvěříte, až se ocitnete s Tlapkou na vysoké skále a spatříte cíl její cesty. 100% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka pre deti môjho detstva, mám na ňu krásne spomienky. Jeden z mojich najobľúbenejších animákov. Ja som dinosaurov v detstve veľmi žral a toto je pekné a milé až až. Každú postavičku som miloval. Neviem ako by to dnes pôsobilo na dnešné deti, ale i tak by som to odporučil a budú sa baviť aj dospelí. Príbeh je veľmi zaujímavý a dokonca je to napínavé, čo je problémom väčšiny dnešných animákov pre najmenších. Kreslené je to veľmi pekným štýlom. Tie farby sú takpovediac teplé. Škoda že seriál vznikol v čase, kedy som už nebol dieťa a ani som sa naň nepozrel. Možno to niekedy napravím so svojimi deťmi. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka, která vsadila na dinosaury ještě před úspěchem Jurského parku a rozhodně tím neprohrála. Na rozdíl od většiny jsem ji ale neviděl jako dítě a nemám k ní žádné citové vazby. Možná i proto mi nepřijde až tak výjimečná. Navíc působí poměrně temně, je místy smutná a pro nejmenší děti není úplně vhodná. Přesto si ji rád někdy v budoucnu (s případnými staršími dětmi) rád zopakuji. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Vyrůstal jsem na tomto animáku na německy dabované VHS. Parta malých dinosaurů ztratí rodiny a musí se dostat do země zaslíbené, kde je hodně jídla a všichni žijí pohromadě. Různorodou partu vede malý dinosaurus Littlefoot, kterému podkopává autoritu paličatý Triceraptos. Příběh plný dramatu, kamárádství, lávy a predátorů. Doteď z toho mám husí kůži. Je to divné psát to o animáku pro děti, ale on je hodně intenzivní ! ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl vrátit se do dětských let a série Země dinosaurů se mi zdála jako dobrá volba. A taky byla! Myslím si, že první díl nabídne docela smutné momenty, které dokážou předehnat i některé filmy, které jsou na toto téma stavěné. Prostě smrt maminky Nožičky byla tragická - pamatuji si to z dětství a připomněl jsem si to i dnes. A rozhodně to hodnotím kladně. Prostě vynikající pohádka. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Inspiraci k vytvoření asfaltového jezera v údolí kouřících hor, které málem zahubí Nožičku, Zobku, Pírka a Bodlinu, brali tvůrci od současných asfaltových jam v Trinidadu a Tobagu, Karibiku a hlavně od asfaltových jam Rancho La Brea (centrum Los Angeles). Tyto nebezpečné geologické útvary vznikaly v místech, kde se ropa, jež se dostala na povrch, smísila s písky nebo jíly. Každé zvíře, které do těchto pastí šláplo, se k této směsi nejdříve přilepilo a následně se díky snaze o záchranu propadalo stále hlouběji a hlouběji a poté ho čekala bud' velmi bolestivá smrt z vyčerpání nebo ho roztrhali predátoři, kteří tam pak uvázli také. Takto přišly o život statisíce savců z doby ledové v Rancho La Brea, jejichž kosterní pozůstatky tu zůstaly až dodnes perfektně zachované. V současnosti jsou tyto jámy jednou z nejcennějších paleontologických lokalit světa. (Marasuchus17)
  • K iluzi 3D prostředí a navození realističtějšího vzhledu okolních přírodních krajin se tvůrci rozhodli použít multiplánovou kameru. Tato z filmařského hlediska významná technologie vytvořená studiem Disney byla již dlouho před tímto snímkem použita i v jiných filmech, např. ve filmech Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), Bambi (1942) a Kniha džunglí (1967). Don Bluth a všichni jeho spolutvůrci použili multiplánovou kameru také u svých filmů. Těmito animovanými filmy jsou: Tajemství N.I.M.H. (1982), Americký ocásek (1986) a dalším byla právě i Země dinosaurů. (Marasuchus17)
  • Při dobrém sledování je možné si v úvodní scéně pod hladinou vody vlevo všimnout skupiny bublin vyplouvajících k hladině, které nápadně vytváří podobu šroubovice deoxyribonukleové kyseliny (DNA), jež je základním stavebním kamenem pro všechny živé organismy. Jedná se o malý teaser na Spielbergův Jurský park (1993), který vznikl o pět let později a v němž DNA také sehrála důležitou roli. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama