Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Aniki 

všechny recenze uživatele

Zatímco v dobách minulých jsme tenhle film žrali, dnes je pro mne spíš úsměvnou vzpomínkou. Krásná Turzonovová, majorozemanovský Matyáš, Ševčík se svou báječnou němčinou a spousta "odborných" nesmyslů na poli biologickém. "Bororo pak ne život, bororo pak nic." Mimochodem, snímek provází jeden z nejlepších soundtracků, co znám, Hapka se předvedl na jedničku. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mám k tomuto filmu nostalgii z mládí a tak proto to vysoké hodnocení. Přesto si ale myslím, že film i po 37 letech má atmosféru a bez počítačových efektů i napětí. Má ale i něco podstatného navíc - konfrontuje mnohem vyspělejší civilizaci s tou naší a značně prohráváme. "Vy lidé jste tak pyšní a přitom tak málo víte!" Tuhle větu mimozemšťanky ve velmi zajímavém podání B. Turzonovové si pamatuju od prvního shlédnutí filmu. Nebo: "Vysíláme stále signály do vesmíru a snažíme se o spojení. Proč jste se nám neozvali?" Váš svět je rozdělený. Válčíte spolu. Nikdo se za vás nemůže zaručit." Hrozně by mne zajímalo který pitomec napsal oficiální text distributora k filmu. Proč proboha ČSFD převezme vše, co distributor zplodí?! Autoři filmu se lopotí s tajemnem a dramaturgií, aby byl divák napnut a překvapen a pak nějaký trol vybreptá vše na pár řádcích. Nakopat do zadku!!! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nepolíben obsahem, nepolíben komentáři, těšil jsem se na další normalizační brutku. Dle názvu s latinskoamerickým šmakem jsem to tipoval na něco špionského a tak nějak tušil, že by se to mohlo odehrávat i mimo kraj oplývajícím mlékem a strdím. Nu, celkem jsem se trefil. Ze záporáků se však kupodivu nevyklubali žádní agenti západních mocností usilujících o rozvrat socialistického pookupačního blaha u nás, ale farmaceutická společnost. No a z oné zápletky mi nejdříve spadla čelist. A nejn z ní, ale i z cizokrajné návštěvy! To jsem vážně nečekal! Chudák starej Fryč! :-). --- Z filmu se nakonec vyklube taková podprůměrná sci-fi záležitost, která není ani napínavá, ani nějak extra nadpřirozená. Naštěstí je film (nyní použiji tehdejší mluvu avšak k dnešnímu pohledu) ideologicky prakticky nezávadný a kromě snahy agentů získat lék (zřejmě hlavně proto že jej lze zneužít i jako zbraň) by člověk vůbec nepozanal, že se to točilo v na začátku sedmdesátek. Mám ale k filmu zajímavou příhodu! - K filmu jsem se nemohl dostat a byl jsem rád, že jsem na něj narazil alespoň na YTB. Ještě než začal se však na obrazovce rozsvítilo obrovské srdce a posléze se objevil obrázek s Aštarem Šeranem. Ano modří už vědí - velitelem to Vesmírných lidí, které propaguje Aštar Ivo Benda povětšinou dštskými obrázky mimozemšťanů. Ty jsou něco na pomezí naivity, kýče a náboženského poblouznění. Dle něj čekají tam nahoře v obřích lodích aby nás mohli evakuovat. Tedy ty, co ještě nejsou očipovaní a pod vlivem ještírků. Koho tohle hodně husté a vtipné sci-fi zaujmulo, doporučuji navštívit web vesmírní-lidé. Naštěstí po Aštarovi začal film a tak jsem se uklidnil, protože jsem si zprvu myslel, že jsem obětí čehosi nehumorného. Nerad si něco pouštím a pak zjišťuji, že to není ono. Skoro celý film jsem přemýšlel, proč to tam kdosi takto uploadnul a pak mi to došlo! Ori a Seturi přeci říkali, že jsou z Plejád! A z těch je i Aštar Šeran, velitel vesmírných lodí!!! No nic, jdeme hodnotit. Dávám za dva aspiriny vyrobené v továrně BAYER. * * ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo lze v současné době vnímat jako zajímavost historie české a československé kinematografie v žánru sci-fi. Sympatický pokus je částečně svázán komunistickou ideologií doby a nezkušeností, která nedovolila naplno využít nabízený pestrobarevný potencionál. I přes své zjevné nedostatky dokáže film zaujmout důkladně budovanou atmosférou nebezpečného dobrodružství s mysteriózním tajemnem, které přesahuje význam jedné obydlené planety. Podívaná není dokonalá a má mnoho mezer, ale díky náladě, pokušitelskému kouzlu neznáma a několika úchvatným obrazům pobaví a zaujme. Pokud od filmu nebudeme nic více očekávat, budeme spokojeni, i když ne nadšeni. Hlavní postavou tíživě fantastického příběhu je velice schopný socialistický doktor Junek (zajímavý Svatopluk Matyáš), tvůrce nespočtu technických zlepšováků a patentů. Pokušení, smyslný ženský půvab, magická síla zázračných schopností a hrdinství uprostřed špionážních hrátek jsou lákadlem pro mužného reka, který si uvědomuje možnosti a nebezpečí opojení mocí. Nakonec, vláda patří lidu a majetek omezuje svobodu. Hlavní ženskou postavou je tajuplná a sebevědomá exotická kráska Ori-Ana alias Zuzana Kettnerová (šarmantní Božidara Turzonovová), čistá podoba romantiky lásky a životní poslání jsou ohniskem osobního cíle i životu nebezpečných hrátek a existenční podstaty životy. Z dalších rolí: věrný Junkův kamarád a nadšený astronom docent Burger (zajímavý Vlastimil Brodský), dobromyslná vdova Draga Fričová (dobrá Zita Kabátová), Junkův kamarád na prahu přelomového objevu docent Nousek (dobrý Otakar Brousek st.), Ori-Anin svědomitý společník na misi Seturi (Antonín Brtoun), či nebezpečné postavy nenasytného světa imperialistů Scarletti (Václav Štádler) a Krause (Oto Ševčík). Dogma komunistické pravdy je nepříjemnou zátěží, ale i bez ní nejde o vrcholné dílo. A stejně zanechalo výraznou stopu zajímavosti v dějinách českého filmu. Snaží se zachytit stínu české národní hrdosti a dotyků s nejnaléhavější důležitostí světovosti. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalými somnambulními účinky, který nastolí v duši svým pomalým tempem zvláštní klid. Božídara vytvořila fakt originální postavu, ačkoli jsem snímek viděl před několika dny, pořád si na ni občas vzpomenu... ta její melancholická pasivita, bezbrannost, oddanost nepříznivému osudu... Jinak se film nebojí zodpovědět otázky, které člověka při jeho sledování napadnou, ovšem činí tak takovým způsobem, ve srovnání s kterým jsou promluvy Pýthiiny vrcholem srozumitelnosti. Např. když se Matyáš zeptá Božídary, proč si ten zázračný strom nenajdou sami, když mají takové prostředky, létají si vesmírem kam je napadne, ona odpoví, že lidstvo tady na Zemi je rozdělené nebo něco v tom smyslu. Nebo když Brodský namítá, že na Plejádách nemůže být život, protože je tam příliš vedro, ona odpoví, že jejich planetu chrání umělý štít. Mně to tak nějak dodnes vrtá hlavou, aby vznikl vyšší život, už tam ta ochrana musela být. To ho jako vědomě vytvořily ty chuchvalce bílkovin v tamějších oceánech? Hm, to tedy klobouk dolů, asi slušnej oddíl! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)
  • Rostlina, na níž je záběr v závěrečných titulcích filmu, se jmenuje Marantha leuconera (Maranta běložilná) - a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. (VMa)

Reklama

Reklama