Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (151)

lemonova 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na rozprávke naozaj dokážem oceniť, je jej výtvarná stránka. Ale pekné pohyblivé obrázky jednoducho nestačia, keď ostatné veci nefungujú: tak poprvé - aj kladné postavy (okrem tej jedinej) sa takmer stále mračia a navzájom si nadávajú. O záporných ani nehovorím, lebo ich správanie často hraničí s brutálnosťou, ktorá podľa mňa patrí do iného žánru. Podruhé - príbeh viazne a finále tvorcovia, žiaľ, nezvládli. Potretie - nezaregistrovala som takmer ani raz, že by sa deti bavili, žiadne výbuchy smiechu sa nekonali (zatiaľ čo som z viacerých strán počula, ako sa deti pýtajú rodičov, kedy to už skončí.) A poštvrté - úplnou katastrofou je hudba, predovšetkým piesne. Ani jedna sa nedá považovať za peknú, vtipnú, nápaditú. Autor nevedel, že píše pesničky do detskej rozprávky??? Nikdy som nebola veľkou fanúšičkou muzikálových rozprávok, ale zrejme si dnes večer pustím nejakú Disneyovku s hudbou od Alana Menkena, aby som si spravila chuť. Bohužiaľ, toto bola premárnená šanca.. ()

tomashinka 

všechny recenze uživatele

Je to prostě děcák. Dospělý musí mít notnou dávku trpělivosti a nadhledu, protože příběh je dětský a dospěláka asi nemá moc šanci nadchnout. Jenže nelze očekávat, že každý dětský film nutně zaujme i dospělé. Opravdu skvělá je animace, hodně mi připomíná můj oblíbený Kozí příběh, skvěle namluvené postavičky a slušná hudba. Příběh smysluplný a hlavně - super originální nápad ! Konečně !!! Dvě hvězdičky za nápad, jednu za animaci, jednu za hlasy a ta poslední je za to, že v plytkém moři blbostí, které česká kinematografie v poslední době produkuje je tento film zase jednou zářivou vyjímkou. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Začnu tím, co se mi líbilo a to je animace. Ta je výborná a ty okamžiky, kdy se lichožrouti dostanou až "ke kameře" a je vidět jejich výplet jsou skvělé. Taky záběry pseudoprahy jsou výborné, skoro až reklamní. Tím pozitiva ale končí. Totální absence humoru je pro mě naprostou záhadou. Příběh je taky trefa úplně vedle, jak může děti bavit parodie na mafiánské filmy, když tyto nemůžou znát?! Pochybuju, že někdo pouští desetiletým dětem Kmotra, aby měly přehled. Identifikace s postavami vázne, já osobně jsem se nechtěl vcítit do něčeho nesympatického co krade. Sice méně než ti zlejší zlouni, ale to na věci nic nemění. Ve výsledku jsem fandil profesorovi, aby ty malé parchanty pochytal a měl pokoj... Samostatnou kapitolou je pak dabing, který je příšerný. Jestli mělo to pitvořivé huhlání způsobit, aby jim nebylo rozumět, tak se to povedlo. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Bežte do hája. Toto je animák svetovej úrovne a to po každej možnej stránke. Má nápad, príbeh, cit, animáciu, postavy, spád, myšlienky, posolstvo, prostredie aj vtip. Lenže nie je to ten typicky plytký druh humoru, ale dvojznačný, úzko súvisiaci s tými najčastejšími neduhmi nás, ľudí. A nimi sa nakazia práve chudáci lichožrúti, veď niet sa čomu diviť, keď žijú v našej spoločnosti. Perie sa tu chamtivosť, obžerstvo, alkoholizmus a jeho následky, samozrejme nesmú chýbať protiklady, na ktorých záleží. Hodnoty, rodina, priateľstvo, ale nečakajte infantilné či morálne podliezanie sa divákovi. Všetko je tu podávané vo vyvážených dávkach a každý diel zapadá do konceptu príbehu. Ten má švih, gradáciu, vyvrcholenie, dokonca náznak tragédie a vôbec nenudí ako sa navôkol píše. Takže rada pre ufňukaných lamentujúcich, zahoďte predsudky, že tí malí parchanti kradnú fusakle aj Vám a oceňte nemalé kvality animáku, aký navyše vznikol pod Vašou strechou. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Lichožrouti sice neohroměj dechberoucí animací (Pixar je uplně jinde), ale uplně špatná nakonec taky nebyla. Jen si člověk musí zvyknout na to, že nejvíc rozpracovaný jsou jednotlivý postavy a okolí je spíš strohý. Nejvíc fajn bylo vidět animovaný pražský reálie, to asi v jinym animáku jen tak neuvidíte. Co ale Lichožroutům chybí po technický stránce, to bohatě vynahraděj svym nápadem a příběhem. Tenhle Lichožroutskej svět, ve kterym se ztrácej ponožky (teda spíš ponožka), mě fakt bavil. Objevilo se i dost fajn nápadů (provaz, namočení ve vodě nebo rivalita gangů) a líbil se mi taky dabing. Pravda, možná se s emocema mohlo pracovat ještě víc (například úmrtí postav se moc neprožívalo), ale myslim, že se z danýho univerza podařilo vyždímat většinu potenciálu. Na český poměry velice sympatický až nečekaný překvapení, čtyři slabší hvězdy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)
  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)
  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)

Reklama

Reklama