Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokument podle knih Ericha von Dänikena, který je i přes své stáří velmi zajímavý, ale nepředkládá žádné důkazy, pouze navrhuje - jednu jedinou myšlenku: že byla Země v minulosti navštívena mimozemskou civilizací. Pokud lze věřit určování stáří nejrůznějších předmětů, na čemž je celá Dänikenova hypotéza postavená, tak zní výsledek dost přesvědčivě. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Přes čtyřicet let starý dokument natočený podle knihy starýho pardála Ericha Von Danikena. Je to zase dobrý, inu archeoastronautika je věru zvláštní věda a pan Daniken si toho kvůli svým názorům vyslechl víc než dost, ale nepochybuju o tom, že něco (a jestli ne vůbec všechno..) na těch jeho řečech bude. Nicméně poslední hvězdičku nedávám, protože novější Vetřelci dávnověku jsou v tomhle směru bezkonkurenční. ()

Reklama

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Udělám výjimku - hodnotím jako odpad něco, co jsem neviděl, ale jelikož jsem měl možnost číst spekulace autora předlohy, dovedu si představit, co bylo natočeno. Nehledě na to, že archeologie, etnologie, religionistika a vědy o klasických kulturách nezůstaly v pozitivistickém 19. století, jak si asi řada zdejších uživatelů představuje (nehledě na to, že archeologie pracuje s metodami, o jakých se nám nezdálo). Pominu-li navíc fakt, který je klasickou metodou podobných spekulantů, že nejdříve si vymyslím teorii a pak pro ni hledám důkazy (a ty které se mi nehodí, pomíjím), což je samozřejmě postup značně nekritický a vlastně nevědecký. Ve vědě to funguje obráceně, veškerá data musím brát v potaz a korigovat jimi všechny vývody, které musejí být tím pádem velmi opatrné. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Tak Detektor sa Vám nepáčil a Däniken ano?? Ja si na rozdiel o neho a väčšiny tu hodnotiacich myslím, že naši predkovia z rannej doby dejinnej neboli ako tupé stádo, ktoré všetko museli naučiť láskaví mimozemštania, ale že boli rozumní, zruční a vynaliezaví, sami postavili stavby, nad ktorými sa nám tají dych, a na všetko čo teraz my berieme ako samozrejmosť prišli vlastnou šikovnosťou. Astronómiu a nebeskú mechaniku určite ovládali viac ako 95 % dnešnej populácie (žiaľ). Ani ja si nemyslím, že všetko bolo tak ako vysvetľuje oficiálna veda, tiež neverím že všetky tie predmety, ktorých účel archeológovia nevedia vysvetliť, boli magické a náboženské artefakty. Däniken bol viac ráz usvedčený z klamstva, prekrucovania faktov a dokonca sám priznal aj niekoľko podvrhov, takže akokoľvek úžasne znejú jeho teórie (keď som mala 15, tak som mu verila), nemôžem hodnotiť inak. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Von Dänikanovi sa musí nechať, že dokázal opantať svoje publikum kvázi odborným výkladom starovekých mayských a všakovakých indiánskych kresieb, predmetov a stavieb. Veď je predsa nad slnko jasnejšie, že nikto iný, ako mimozemšťania, za tým stáť nemôžu. Ja som kedysi tento dokument tiež celkom žral (musel som ho pozerať s mamou), ale neveril som mu ani v rannej mladosti. Asi mal tú demagógiu viac prepracovať. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama