Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Když to vezmu jako pohádku, tak ano dávám 3 hvězdy. Když bych to chtěl brát jako film, dám hvězd míň. Scénář moc nefunguje a člověk nad ním radši nesmí moc přemýšlet. Postrádá jakousi vnitřní logiku. Napadá mě třeba scéna, kdy Vojta přijde o křesadlo. Stará pomalá babice mu ho vezme a on čumí a nedělá nic. Přitom se za ní mohl krásně rozeběhnout, zkopnout ji, a křesadlo bylo zase jeho. A tak bych mohl pokračovat dál. S tímhle mají bohužel problémy Zelenkovy scénáře obecně. Vzpomínám si např. na podobné u Kouzel králů. Jinak je to příjemná podívaná s nějakou tou pozitivní energií uvnitř, zazní pěkná písnička, sem tam humorná scénka a na princeznu je taky radost pohledět ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokud Viktor mluvil česky, tak mi to nevadilo, jenomže pak se z toho vykřesal eintopf s italským přízvukem, naprosto otravnou (nejotravnější z otravných) Bohdalkou (který už mám fakt plný zuby), škatulka záporáků mile oživená pejzatým Dejdarem, a Hrušinský, který projevem čím dál víc připomíná Luďka Sobotu (jeho chyba). Splácanina, na kterou rádi rychle zapomeneme, jako ostatně na všechno pohádkové porevoluční. Jestli chcete vidět dobré zpracování Andersenovy původní předlohy, mrkněte na tohle. A mimochodem vážený pisateli této synopse - výpravný film vypadá opravdu jinak. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO MÁ KŘESADLO, JE MÝM PÁNEM! CO POROUČÍŠ!“… /// Princezna s kledbou a chudej pocestnej. Voteklá Bohdalka, parádní Preiss a hezká Kubařová (souhlas, irelevantní poznámka, páč každej máme jinej vkus, takže někdo obdivuje krásu Bohdalky… ). Dál už bude na každým, jestli se přikloní k názoru, že je to prostě vobyčejná televizní pohádka, která nemusí hýřit scénáristickým zázrakem, nebo jestli je to nuda, ve který se dějou a melou nesmysly. Třeba u nás doma dokonce někdo pronesl (nevzpomínám si už, kdo to byl…): PÍČOVINA! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju pohádky, ve kterejch je vysoká pravděpodobnost setkání s osobou mdlého rozumu. 2.) Nevím co je křesadlo. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

campix 

všechny recenze uživatele

S českými pohádkami to jde stále více z kopce. Tady navíc Duch na zlato je pouze film, takže těch finančních prostředků bylo ještě daleko méně, ale i tak je pohádka naprostá debilita, bez většího nápadu. Prkeným hlavnim hercem, divně upravenou Bohdalovou a cekově debilním dějem. Soumrak českých pohádek nadále pokračuje. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Když u snímků, které se pyšní zařazením "pohádka", trpím jako pes, pak musím říct, že tady jsem měl sílu dokoukat to jenom proto, abych viděl, kam až se trapnost může dostat. Preisse mám rád, ale naprosto nechápu, proč jeho postava musela celou dobu něco žvatlat italsky (nebylo mu navíc rozumět a nemyslím si, že děti chápou, co říkal), proč postava pana krále byla tak hloupá, až by se z toho Hloupý Honza rděl a Bohdalka byla tak otravná, podobně jako tulák Vojta, že jediný, kdo mi tam připadal sympatický, byli ti sirotci u pana hospodského. Nedomyšlené dialogy, nelogické jednání. Fakt se divím, že jsem nedal "odpad". ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)
  • Jiřina Bohdalová se prý inspirovala pro vzhled dvorní dámy dřevěnou panenkou matrjoškou. (Aknah)

Reklama

Reklama