Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Recenze (1 245)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Pasažéři mají plný počet bodů za technické hodnoty (prostředí lodi je působivé svou high tech elegancí) a JLaw a Chris Pratt tvoří sympatický pár. Filmu ale těžko dokážete odpustit, když většinu stopáže tváří jako romantické intimní drama ve sci-fi kulisách, načež z toho vycouvá a vyvalí na vás hollywoodský závěr s výbuchy, křikem a záchranou mnoha životů. Pasažéři nastřelí zásadní otázky o tom, jaké právo má člověk ukrást druhému život ze sobeckých důvodů, o lásce, která může přinést odpuštění, a samozřejmě o sžíravé samotě. A rozhodně bych chtěla slyšet dialog našeho páru o tom, jestli plánují do takovéhle situace přivést děti, a dovětek o tom, jestli Aurora nakonec dopsala svou nejlepší knihu. Film ale zhruba ve dvou třetinách tohle všechno přestane řešit a především morální problém se zásadním rozhodnutím Jima vlastně zmizí. Je to velká škoda, protože kdyby tenhle film tolik nechtěl být blockbusterem, mohlo z něj být zajímavé drama o mužích a ženách a lidských touhách. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych tomu dál víc, protože prvotní nápad se mi líbil - chlápek sám na vlastně opuštěné a technologicky super vybavené raketě, může zkoumat všechny místnosti. Ale co z toho všeho užije? Bazén, basketbal, taneční kroužek a teprve až časem asi nějaké kino. To jako byly všechny formy zábavy? Plus jeden barman na předpokládaných pět tisíc lidí na čtyři měsíce? Navíc, když vypravíte loď na 120 let do vesmíru, tak se sakra ujistíte, že kdejaký přiblblý meteorit neudělá náhodou paseku v hlavním pohonu. S probuzením Aurory začíná nejnudnější část filmu. Vlastně druhá třetina, protože film má jakási tři dějství - sám, s Aurorou, pokus o záchranu. Nic víc, a tohle trvá skoro dvě hodiny. Ta délka filmu rovněž mohla být kratší. Ale zpět k myšlence - ono když jsou jen dva vzbuzení lidé na palubě, tak asi není tak těžké zjistit, jak to dopadne. Takže ta hra na namlouvání a postupnou oblibu je falešná. V davu dvaceti lidí by ona o něho nezavadila ani pohledem - a o to jde, když se mi tu někdo snaží předkládat v podstatě předmanželský stav, manželské krize a opětovné sblížení. Třetí dějství o záchraně si hodně hraje s náhodami, deus ex machina a takovými těmi ne zrovna pozitivními scenáristickými prvky, takže film jde už zcela do kopru. Kromě jednoho baristy na pět tisíc lidí zjistíme, že existuje také jen jedna léčebná komora pro pět tisíc lidí. Zjistíme, že loď je vlastně kus shitu, který se nedokáže sám opravit, že chybějí automatické mechanismy vzbuzení posádky, opravy lidskou rukou a následné hibernace, prostě jako by to lidé na Zemi před startem nedomysleli. Nebo motivace Aurory napsat článek, potažmo knihu, a vrátit se po 240 letech na Zemi? Jako fakt? A nakonec SPOILERY SPOILERY BACHA teda žili šťastně a spokojeně v raketě až do smrti, už si nikoho nevzbudili, a sázeli všude stromy, jen děti nějak neměli. Asi byli neplodní. V závěrečné scéně jsem čekal, že tam bude pobíhat jejich potomstvo, a ono h.ovno zlatá rybko. První dějství tak za 80 %, druhé dějství za 40 %, třetí dějství 10 %, celkové dvě hvězdy jsou myslím spravedlivé. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film s neuvěřitelným potenciálem, který dokáže umně využívat jen první polovinu své délky. V té se totiž Tyldum projevuje jako zručný komerční režisér (což dokázal již v Kódu Enigmy) pracující se zajímavým námětem. Pokud by byla zmiňovaná první polovina Pasažérů přetvořena do celistvého, psychologicky laděného dramatu typu Moon, byla by šance z toho vytřískat nejlepší vesmírné sci-fi za poslední roky. Dokonce i oba hlavní představitelé slouží atmosféře příběhu na sto procent. K mému velikému zklamání se celý film s příchodem třetí postavy láme do tupého a neskonale klišoidního blockbusterového popcornu, který evidentně musí napravit vše "ne happy endové" a psychologicky působivé, co přinesla skvělá úvodní část. 9/10 + 3/10 = 6/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Lehce nudná lovestory v kosmu, která zrychlí tep až ve finiši, kdy zdaleka nejde jen o záchranu lásky, ale celé lodi naložené hibernovanými pasažéry. /7. 8. 17./ ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mne v době uvedení minul, kouknul jsem na něj na upřímné doporučení. První půlku jsem byl nadšenej, samotný chlápek na obrovské lodi a 90 let před ním. Vlastně i po probuzení Aurory to pořád docela funguje. Tak si říkám, že to je paráda, konečně zase dobrý sci-fi. Jenže.... POZOR, NÁSLEDUJE SÉRIE SPOILERŮ A KDO CHCE BÝT PŘEKVAPENÝ, NEMĚL BY TO ČÍST DÁL!!!!!... od momentu, kdy se ze sci-fi stane romantickej film, co se shodou okolností odehrává ve vesmíru, tak přestane platit jakákoli elementární logika. Jaktože sakra celou dobu nejde člověka znova zmrazit, počítač říká, že nejde nikoho znova zmrazit, kapitán říká, že nejde nikoho znova zmrazit, a pak najednou lopata Jim přijde na to, že jde celkem v pohodě někoho znova zmrazit? Jaktože počítač ovládá úplně všechno a Jim dostává furt svojí snídani pro chudý, ale přitom si chodí do nejluxusnějších apartmánů a restaurací? A to ani nepracuju s tím, že když se někdo udusí, odumřou mu mozkový buňky a ty nejdou nahradit, takže i kdyby ho někdo nakrásně znova oživil, bude ten člověk už furt mít inteligenci asi jako salátová okurka, což by se asi Auroře jako program pro dalších X let nejspíš nelíbilo. I když, kdo ví. Třeba scénárista tohohle filmu by si se salátovou okurkou rozuměl. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Jako komorní, sem tam existenciální a cynická dramedy fajn (ať žije Arthur!); jako survival thriller totálně, ale totálně k smíchu. *SPOILER* V traileru to vypadá tak, že se oba probudí naráz a mají pro to důvod. To se nepotvrdí - a taky že poslední cca třetina filmu vypadá, jako by ji měl scénárista původně napsanou jinak, a pak mu v poslední chvíli brutálně ruplo v hlavě. Jennifer se takhle šmahem poníží do role pouhý ječící zoufalky, zatímco fyzikové a doktoři se začínají předhánět v tom, kdo se bude víc popadat za břicho (či v horšim případě pohoršovat) nad tim nestoudnym znásilňovánim jejich oborů. Taková škoda... a jen hodně milosrdný tři hvězdičky. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Škoda první hodiny a půl, která byla vcelku nudná a nezajímavá, protože závěrečná půlhodinka se moc povedla. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka, se kterou si bohužel snímek nehraje tak moc, jak by mohl a ke konci filmu ji totálně zazdívá. Scénář plný dilemat a emocí nabitých scén dává příliš velký prostor Prattovi, který sice hraje dobře, ale žádný velký dojem na mě neudělal. Zato Jennifer umí ze své postavy vybít opravdu všechno. Vizuálně krásné, ale dějovou linku filmu to nezachrání. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Komorne post-Gravity sci-fi, prva polovica krutá romantika, druhá polovica krasne lacná šestákovina s motivačným citátikom na záver. Remeselne vysoko, poctivy masscult. Miestami krasne sebareflexivne (nastrih prenikajuceho falu vesmirnej lode na scenu sulože).Marigold je out, Douglas je král. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád filmy, v nichž se vyskytuje jedna nebo dvě postavy a ještě k tomu někde ve vesmíru nebo na opuštěném ostrově. Výjimku představují inteligentní filmy typu Moon. Příchozí by se dali zařadit k výjimkám, ale asi tak do první půlky, děj vcelku rychle ubíhal a nenudil jsem se, ale poslední třetina filmu mi přišla ryze americká a chyběl mi trošku nějaký větší nápad, pointa, zvrat. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Já nevím prostě co bych asi v jeho kůži dělal nejspíš někoho zbudil nwm film prostě působí velmi jednoduše a ve směs o ničem škoda i když jsou pak dva tak prostě film si drží lajnu s kterou vůbec nehýbe. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad to nebyl špatný a zpočátku jsem se s Robinsonem a jeho věrným barbotem slušně bavil, pak ale došlo k probuzení mumie, a celý film se vydal špatným směrem. Nejhorší na celé situaci bylo to, že bylo naprosto jasné, kudy se bude příběh ubírat. Scénárista nezaváhal ani na moment, naplnil všechna mnou očekávaná klišé a nepřišel ani s jediným zajímavým twistem, kterým by zvrátil předpokládaný vývoj. Z celé herecké sestavy (a že byla mohutná) si mě tak získal pouze Michael Sheen, protože barbot Arthur byl dokonalý, zatímco romantický pár mě příliš nebavil a Morpheus zahníval sice přesvědčivě ale příliš rychle. Podle mého názoru došlo k hanebnému promarnění slibného materiálu, a ještě tady vystupovala jedna z předních distributorek "uniklých" soukromých fotografií, která už snad musí mít na svou kamennou tvář ochrannou známku. P.S. Předpokládám, že robůtci- čističi zahájili svou autodestrukční sekvenci v okamžiku, kdy poprvé detekovali ten brajgl na hlavní promenádě. / Poučení: Chystáš se kolonizovat vzdálenou planetu? Přibal si pro jistotu knihu. Možná i dvě. 3*- ()

JASON_X odpad!

všechny recenze uživatele

Vysokoprocentní, ne-li koncentrovaný filmový hnůj, lovestory pro mentálně postižené, romantika pro chudé duchem. Čekal jsem nějaký průser, ale tohle předčilo i moje nejdivočejší představy. Dost možná vrchol demence moderní sci-fi scénáristiky, tedy "sci-fi"... Už jsem tu naplil na hodně hollywoodského pseudosci-fi svinstva, ale tenhle retardovaný potrat je zatím bez konkurence a zdaleka předčí všechna Elysia a jiný podobný komerční škvár. Uzavřu s panem rejžou Tydlydumem takovou tichou dohodu - pokud se někdy v budoucnosti objeví na filmovém sci-fi trhu ještě větší humáč než jeho Passengers, vrátím se sem a opravím moje hodnocení na aspoň jednu hvězdu za vizuál (za co taky jiného). Ale troufnu si směle tipnout, že se tak nikdy nestane. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je osobní překvapení roku. Nejen, že jde o snímek, který táhne od začátku do konce, ale jde po delší době o něco neokoukaného. Solidní příběh, zredukování nudných pasáží, příjemné audiovizuální zpracování a sympatické postavy. Co víc si přát. Už delší dobu jsem frustrovaný novými filmy. Technické zpracování převáží příběh a atmosféru. Postavy nezískávají prostor a většinou jde jen o kaše plné všeho možného, jen ne a ne zaujmout. V akčních filmech se objevují nudné klišé scény, které filmy natahují a mají nabudit jakousi vážnou artovou masku, která zakryje všechen ten hnus pod ní. Tenhle film si nemusí nasazovat žádnou masku, nenudil jsem se ani minutu a i když bylo vše tak nějak nalajnované, stejně mě to bavilo. Možná trošku pohorším filmy, kterým jsem dal 5 hvězd, ale věřím, že si to tenhle kousek M. Tylduma, v porovnání s jinými novými filmy prostě zaslouží :-) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Prostý romantický příběh s předvídatelným koncem, který je ovšem zabalen do krásného vizuálního hávu. Passengers se od jiných sci-fi filmů liší už tím, že prezentuje mezihvězdné cestování jako jednu velkou luxusní plavbu přes pomyslný Atlantik. Loď na které se "plaví" - Avalon, je až do posledního detailu "vypiplaná", tvůrci mysleli vážně téměř na všechno, což zahrnuje i sympatického barmana - robota s mimikrami Michaela Sheena. Co se ústřední dvojice týče, jsou chvíle, kdy film bez problémů utáhnou, avšak je zde vícero částí, kdy se film, kamera i příběh potácí na jednom místě a nabízí nám jen dějově prázdné záběry na krásy vesmíru a Jennifer Lawrence v plavkách. Passengers je pro mě osobně příjemnou, byť předvídatelnou, jednohubkou, která kromě krásného vizuálu nepřináší do daného žánru nic nového. Takže pokud hledáte nějaké přemýšlivé sci-fi s hutnou zápletkou a hlubokým přesahem, sáhněte raději po Nolanově filmu "Interstellar". „You can't get so hung up on where you'd rather be, that you forget to make the most of where you are.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to jen takové romantické trdlování a kdyby ti dva byli třeba na opuštěném ostrově, vyšlo by to téměř nastejno. Nicméně je fakt, že ten vesmír tomu dává přeci jen trochu přidané hodnoty, takže třeba poslední krizová cca dvacetiminutovka stála docela za to a líbilo se i prostředí kosmické lodi. Herecky jakž takž a na milost jsem vzal přeceňovanou Lawrencku, ale stejně jako po Enigmě i tady si říkám, že Tyldum měl zůstat u skandinávských thrillerů. 50% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená pohádka. Sice bych čekal sci-fi napínavý thriller, a ono to je ve výsledku sci-fi romantický film. Přesto mě to bavilo. I když značnou část udělali herci. Chris Pratt je sympaťák a do romantického filmu se hodí. Jennifer Lawrence se mi někde líbí, někde vůbec. Pasažéři je ale případ, kde to Jennifer sluší a co víc, hraje jí to skvěle. O příběhu mezi hvězdami se dá psát pouze jako o románku muže a ženy. Chemie mezi nimi určitě je. Vizualizace filmu taky není špatná. Možná tedy proto, že dvě hodiny romantický film v prostředí sci-fi vesmírné lodi je prostě dvě hodiny romantický film v prostředí sci-fi vesmírné lodi. Nic víc, nic míň. Po vzoru jiných romantik lze očekávat průběh vztahu a finále filmu vás taky nijak nepřekvapí. Největší plus mají oba herci, protože jsou oba sympatičtí a hrají od srdce. Příběhově je film průměrný. Není tu nic, co bychom už neviděli a příběh Adama a Evy, tedy Jima a Aurory někoho dojme, někoho holt ne. Od režiséra Lovci Hlav (2011) a Kód Enigmy (2014), jsem čekal mnohem více. (65 %) ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama