Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový název) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrají:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (261)

Redi 

všechny recenze uživatele

Jak mám rád osudové filmy, kde se příběhy několika lidí proplétají, tak tento seriál byl pro mě povinností a už dopředu tutovkou s ohledem na přední tvůrce, kterým se nejen celkové technické zpracování opravdu povedlo. Často čítám, že to má do 4.ep pomalý rozjezd a podobné kraviny. Osobně netuším, jak naspeedovaný rozjezd by takový materiál měl podle některých mít. Právě naopak. Tempo to má naprosto výborné, stoupající a já se spíš bojím druhé řady, aby to nebylo moc hrrrr a moc akční, s ohledem na poslední ep. první řady. Nemůžu dát plný počet ze dvou důvodů: - 1 - Z Larryho Wachowski se stala před lety Lana, a to má očividně dopad i na sourozeneckou tvorbu (o nevkusném sci-fi plné zženštilých mužských postav 'Jupiter vychází' škoda mluvit - to ale ani nebyl jeho největší problém). Z tvorby Alana Balla (Americká krása, Six Feet Under, True Blood) jsem zvyklý na všelijaké homogayoviny, a jak Alan předvádí, dá se u toho i zasmát bez nějakého zesměšňování či vtíravého vtipu. Ale tady to Wachowští už trochu přestřelili až na hranici gay softporna, a na to se normálnímu chlapovi dívat moc nechce, protože je to prostě nechutné. Naštěstí funguje šipka do prava pro překlikání stopáže, takže jsme byli párkrát velkými kamarády. - 2 - Pije mi krev, když se ve filmu/seriálu příběhy odehrávájí z různých koutů světa a všude mluví anglicky. Nechci znít moc antiamericky, ale beztak je to jenom kvůli tomu, že by se negramotným amíkům nechtělo (nebo nestíhali by??) číst a seriál by měl tím pádem malou sledovanost, což je nepřípustné. To by byla u mě ta největší a pravděpodobně jediná negativa. Jinak super seroš. Ještě podotknu, že s cenzurou se tu moc nese*ou, takže bod k dobru... no, dívat se 4x do roztažených porodních nožek s vylézající hlavičkou během jedné epizody jsem se asi nemusel, ale na počtvrté už jsem se musel smát, jaké jsou to hovada bez servítek, s čímž mě vlastně Wachowští dost překvapili. Zajímavost: Nevyhneme se zde ani páru, kterého je součástí Nomi - transsexuálka. Její představitelka Jamie Clayton je transsexuálkou i ve skutečnosti. Season 1 **** ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

--- PRVNÍ SÉRIE --- Sense8 má tu nevýhodu, že se do něj zpočátku trošičku hůře proniká a chvíli trvá, než divák docení jeho kvality. Osm různých postav z různých koutů světa řeší své problémy a zdánlivě se nic moc neděje. Sourozenci Wachowští ale (po zhlédnutí celé série) jasně dokazují, že umí a zjevně jim tentokrát nikdo výrazněji do řemesla nekecal. S jistotou můžu říct, že seriál s takovou výpravou a vypiplanou vizuální stránkou jsem v televizi ještě neviděl. Osm různých postav, osm různých koutů světa a nic se netočí před zeleným pozadím či v kulisách hollywoodského studia, nýbrž přímo na místě a to ještě naprosto božskou kamerou. Divák se tak podívá nejen do Chicaga, Berlína nebo Londýna, ale například i do Bombaje, Nairobi či na překrásný Island. Audiovizuál je jednoduše na úrovni tříáčkového filmu. Po dějové stránce se sice nejedná o nic přelomového (variace na Heroes omezená na telepatii), ale forma, jakou je látka podávána rozhodně originální je a řeknu to ještě jednou, na televizní poměry nevídaně. Wachowští pracují s všemožnými emocemi a dočkal jsem se jak čistě uměleckého zážitku, tak akčního bijáku, napínavého dramatu a místy jsem měl dokonce pocit, že Sense8 je oslavou života a lidskosti bez ohledu na rasu, věk, pohlaví a náboženství (na což i dost naráží samotný opening). I otevřené sexuální scény a LGBT prvky jsou v seriálu zobrazeny tak přirozeně, že se nad nimi člověk ani nepozastaví, jsou součástí děje a nepůsobí prvoplánově - a tak to má přesně být. Za druhou sérii se budu modlit. Hodnocení série: 5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Vesměs to samé. Stejně pomalé tempo, některé epizody dokonce spíš připomínají hudební videoklip a tentokrát jsem si všímal samoúčelnější LGBT propagandy a takového toho, jak by řekl "slušný čech," sluníčkovského nádechu. Ale ono to zas tak moc nevadí. Pořád je to krásně přirozené, komplexní, vizuálně velmi bohaté a parádně zahrané. A když už se to tradičně rozjede, je konec a díky bohu, že snad vznikne alespoň závěrečný film, který příběh nějakým způsobem zakončí. Ten cliffhanger v závěru by totiž byl jinak vskutku na pěst. Tentokrát to není úplně jistých 5, to tempo je někdy až trošičku otravné, ale pořád to 5 stačí, protože se stále jedná na seriálovém poli o velice výjimečný počin. Těším se na finále a rozhodně chci vidět ještě alespoň jeden "clusterfuck." Doslova. :) Hodnocení série: 5/5 ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ústřední téma je zajímavé a nosné, formálně (obrazově a hudebně především) úchvatné, herci sympatičtí... Bohužel je v těch dvanácti hodinách spousta vaty a laciného melodramatu (otázka vkusu, samozřejmě) a příliš mi to připomínalo kvazimystické eposy typu Lost a Heroes, aniž by to přišlo s něčím radikálně novým. Jako slušná zábava na dvě dlouhá víkendová odpoledne to poslouží, pokud ale nemáte času na zbyt, mohli byste si v dnešním seriálovém menu vybrat mnohem líp. 60% ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

No jeden z nejzajímavějších seriálů co jsem viděl. Nápad a myšlenka skvělá. Nebude to pro každého no, určitě ne pro homofoby a různé protigenderovské lidi:) ono to rozporuplné hodnocení tady mluví za vše. Původně měl mít seriál dokonce 5.sérií ale skončilo to u dvou. Herci vybraní skvěle i jejich příběhy mě bavily. Pěkné 4 hvězdy hlavně za poslední 2,5 hodinový díl. ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Nečekaná bomba roku. Od úžasných úvodních titulků (hlavně jejich první polovina s pohledem na světové metropole), skvělého nápadu provázanosti postav a následné interakce, po výborné herecké výkony a brilantní scénář i režii, jež vás nutí shlédnout seriál během jednoho či dvou dnů. Dokonalou třešničkou na dortu je hudební scéna z konce čtvrtého dílu a začátek pátého, kde Lito zažívá "změny nálad". ()

Galerie (412)

Zajímavosti (21)

  • Herečka Jamie Clayton (Nomi) podstúpila zmenu pohlavia, presne ako jej postava v seriáli. (DrSKusa)
  • Seriál sa natáčal po celom svete na miestach, kde sa odohrávali deje jednotlivých postáv: Amsterdam, Brusel, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Londýn, Reykjavík, Nairobi, Soul, Berlín, Paríž, Mexico City, São Paulo a Bombaj. Natáčalo sa i na Malte, v talianskom Positane a Neapole, v Cambridgi, a v Škótsku. (DrSKusa)

Reklama

Reklama