Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

zette 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanouskem F1, tento dokument, prevazne resici tema bezpecnosti zavodu a jeho vyvoj v dekadach me ale velmi zaujal. At uz po strance obsahove, tak predevsim svym zpracovanim. Maloktery dokument ma "vetsi tah na branku" nez tento. Pro fanousky povinnost, film je ale natolik nabity zajimavostmi, ze potesi i ostatni divaky. Po Rivalech dalsi pocin z prostredi Formule 1, kteremu za rok 2013 davam maximalni hodnoceni, tak nevim, zda se nakonec tim fanouskem nestanu:-)! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dokonale zpracovaný dokument o začátcích formule 1 a jejich postupu až do dnešní doby. Nechybí spousta užitečných informací o závodnících, automobilech i tragických nehodách. To vše perfektně zpracované a poutavé jak pro lidi, kteří formulí žijí i pro ty, kterým se jen líbily Howardovi "Rivalové", které dokument připomene částí věnovanou Laudovi a Huntovi. ()

Reklama

šerminator 

všechny recenze uživatele

Jako tohle je nutnost pro každého fandu F1. Pět hvězd jsem dal uz po dvaceti minutách. Tak dobrý je tenhle dokument. Zpočátku jsem si myslel ze to bude průřez historií jako takový, ale na konci mi došlo že to je dokumentík právě o tom co má v názvu. I když je tam vysvětleno hodně z historie (hlavně to nejdůležitější), tak to celé směřuje k tomu že piloti F1 opravdu žili (vzhledem k dnešním jezdcům opravdu musím psát v minulém čase, páč si nejsem jistý zda to stále platí), tak prostě žili na hranici mezi životem a smrtí. A k tomu navazující velmi pomalu se zlepšující bezpečnost závodění. Je to až neuvěřitelné v jak primitivních podmínkách se tehdá soutěžilo (a zároveň okouzlující). Časy na kolo měřili stopkama manželky pilotů, diváci stáli prakticky hned u tratě, ochranná svodidla se dala ukopnout nohou a závodnící byli opravdoví chlapi s velkýma koulema :-). Z dokumentu srší příjemná atmosféra, ne nepodobná filmu Rush. A musím ještě říct, že při vyprávění Dr. Sida Watkinse jsem měl také na krajíčku ;-) dokážou být i hodně emociální, čili to není jen obyčejný dokument leově klidně zobrazující historii - to opravdu ne.e ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Formula 1 by si už konečne zaslúžila poriadny dokument, ktorý by poriadne zachytil všetky tie nezabudnuteľné momenty histórie tohto slávneho športu. Tak trochu som dúfal, že práve tento dokument tento sen splní, ale napokon som trošku sklamaný. Bolo síce skvelé ako zachytili všetky tie najviac zlomové okamihy histórie, a najmä s plnou autenticitou záberov doplnených komentárom legendárnych jazdcov, ale aj ľudí čo pôsobili v zákulisí. Je mi jasné, že do 111-minút sa nedá napchať všetko - no niečo bolo aj navyše, a niektoré podstatné momenty zas úplne vynechané. Keď už robiť dokument, tak komplexne a ucelene - aj keby za cenu, že by mal 3 hodiny. Veď oddaný fanúšik a milovník F1 by bol ochotný na to pozerať isto aj dlhšie. Snáď sa aj toho časom dočkáme... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Formule mám hodně rád. Dříve jsem sledoval každou velkou cenu. Dnes mrknu už jen čas od času. Občas si dokonce zazávodím ve velmi kvalitně udělané PC hře. Viděl jsem z podobného prostředí i dokument o Ayrtonovi Sennovi a ten se mi líbil mnohem víc. Tohle bylo takové divné. V podstatě se jedná o takový rychlý průřez historií, přičemž v žádném období se nezůstane nijak dlouho. Vlastně bylo zmíněno jen několik populárních tváří každého období. Dokument je především silně orientován na riziko, které je od samého počátku s tímto sportem spojeno. Kdo rád kouká na havárie, tak si skutečně přijde na své. Nic jiného téměř k vidění není. Informativní stránka dokumentu je z mého pohledu téměř nulová a že by byl dokument podaný nějak extrémně zajímavě se mi také zrovna nezdá. V podstatě se tam opakuje po celou stopáž neustále to stejné. Lepší 2*. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)
  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)

Reklama

Reklama