Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Temný příběh o touze po moci a slávě za jakoukoliv cenu a následné cestě do pekel a zatracení. Fassymu nominace na Oskara neujde. Taktéž výprava a kamera úchvatná. Viděla jsem v nádherném Mahenově divadle, což atmosféru jen umocnilo. Takové unikátní projekce by se mohly konat častěji. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Natočené je to moc pěkně, o tom žádná, ale znovu (asi jako u většiny Shakespearovin) nemůžu říct, že by mě nový Macbeth bavil. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Depresívne dielo plné výrazných artových obrazov na úkor velkolepých súbojových scenérii. Tie tu absentujú úplne a ak sa aj k niečomu schyľuje, sledujeme skôr pekne nasvietené psychadelické blúdenie po bojisku. Macbeth je temný, smutný, krvavý a pomalý. A ak na také niečo nemáte chuť, asi film vypnete po prvých dvadsiatich minútach. Najviac chcem pochváliť hudbu a herecké výkony Fassbendera a Marion. Inak ide o divácky nie moc príťažlivé spracovanie. Monotónosť a rozvíjanie príbehu cez básnické repliky ma postupne prestávalo baviť a celok som si neužil tak moc aby som dal lepšie hodnotenie. Kurzel natočil až moc chladnú a odťažitú verziu Shakespearovej klasiky, no na rozdiel od neskoršieho Assassin's Creed je tu aspoň autorsky istejší. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

"Oh, full of scorpions is my mind..." Špinavé. Naturalistické. Depresívne. Atmosféra ohromná, miestami až hororová. Úprimne: Shakespeara nemám príliš rád, ale MACBETHA považujem za jeho najlepšie dielo. Temná a nadčasová vízia deštruktívnej sily moci. Fassbender a Cottilard predvádzajú absolútny herecký koncert a film doslova a dopísmena ťahajú. Fassbender je neuveriteľne démonický, len pohľad na jeho tvár dokonale zrkadlí Macbethovu paranoju a postupný pád do hlbín šialenstva. Vynikajúca je tiež vizuálna stránka, miestami možno až príliš štylizovaná (zrýchlené zábery) a prostredie škótskych vysočín. Ako som spomínal, nie som žiadny Shakespearovec, takže to, že autori hru zhutnili a vyhodili niekoľko dialógov/monológov mi žily príliš netrhá. Napriek tomu som mal pocit, že sa dalo ísť ešte viac na dreň, čo sa psychológie týka. A možno by som sa nenechal zbytočne zväzovať tým typickým Shakespearovým jazykom. Viem, že pri adaptáciách jeho diel by to bol asi príliš ťažký hriech a vidno, že autori v tomto experimentovať príliš nechceli a hrali radšej na istotu, hoci prípadná zmena by v tomto ohľade mohla byť zaujímavá (aj keď by to asi mnoho divákov nestrávilo). Napriek tomu pecka. S odstupom zvyšujem na päť. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Macbeth je zákonitě specifický film svým jazykem, jinak jde o klasický příběh fascinaci mocí, tíživých důsledků své vlastní morálky sklouzávající do strachu a šílenství, a to vše zabalené do depresivní melancholie drsného Skotska. Díky režisérově jistotě je Macbeth naprostý vizuální skvost, kde kvílivá hudba vykouzlí husí kůži a výsledný dojem zanechá obrovský smutek v hlavě. Fassbenderova transformace v šílence a d'ábelské intriky Marion Cotillard, udělaly z filmu skvělou podívanou. 80% ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalé, herecky naprosto přesné, atmosférou podmanivé, dějově napínavé. S mírnými rozpaky a obavami, že mne čekají téměř dvě hodiny psychologického rozboru jedné duše, jsem přistupoval k tomuto skotskému lordovi. A ikdyž se o již zmiňované v podstatě jedná, tak jsem se ani na moment nenudil a v příběhu se pořád něco děje i proto, že ušetřena nezůstane ani Macbethova žena. Čarodějnicím, je třeba nenaslouchat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vizuální žrádlo. Úchvatná kamera v kombinaci s ještě úžasnější skotskou přírodou a hrou světla, to je opravdu pozoruhodná kombinace. Stejně tak pomalé záběry a pomalé tempo na výsledném hodnocení hodně přidaly, protože něco tak skvěle natočeného se nevidí každý den, ale stejně z toho mám poměrně prdlajz, protože druhá polovina byla už lehce nadbytečná, ale příběh naštěstí znám a navíc je to další důkaz působivosti filmu, tenhle Macbeth je prostě luxusní artovka, těžce stravitelná, se Shakepearovskou mluvou, krvavá, působivá a s Fassbenderem. Ten je sice perfektní, stejně jako ve většině svých filmů, ale Marion Cotillard jako lady Macbeth - to byl parádně depresivní výkon, panečku! Ta ženská ten film absolutně ovládla. Prostě herecké koncerty numero uno s Thewlisem navrch. Je jasné, že tenhle film asi nesedne každému, ale v kombinaci se všemi těmi věcmi co jsem tady vyjmenoval je to fakt působivé, až depresivní. Dlouhý film, který si zaslouží být viděn, plný skotské přírody, hradů a všeho, co má správný Shakespeare mít, všechno tam je, a taky tam je spousta věcí navíc. Dlouhé, ale povedené, Kurzel je docela zajímavý cápek a myslím, že Assasin, kter do teď šel mimo mě, dopadne dobře. Fakt. Pokud to bude MIMIMÁLNĚ stejně dobré jako skotská hra, tak to bude podívaná, panečku! 75%. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Realisticky zahraná adaptace Shakespearovy hry. Většina vět zdaleka nezní přirozeně, zkrátka drama, ale herci je dokázali podat velmi uvěřitelně. Zajímalo by mě, jestli takto lidé (alespoň urození) opravdu mluvili. Vizuální zpracování je většinou okouzlující, ale někdy kameraman příliš tlačil na pilu. Závěr vypadá poněkud kýčovitě a v osudovém boji často není poznat, kdo je kdo. Zklamaly mě trochu čarodějnice, které mě v divadelní hře bavily nejvíc, ale záměr režiséra byl asi podat tuto látku jako "historické" drama. Až na to, že dramatických momentů tam bylo poskrovnu, se mu to ale docela povedlo. Hlavní je, že skvěle vyobrazil ústřední motivy hry: pocit viny, manipulování s lidmi, zkažení mocí či nevyhnutelnost osudu. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jednoduše a krátce. Tak, jaký rozhodně není tenhle film. Nádherně tu dobří herci odříkávají světoznámé repliky, ale je to nuda. Alespoň pro mě. Raději krátký výstižný citát, který bude doprovozen víc než jen špinavou zajímavou kamerou či obrazem. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

yž jsem to pustil poprvé, vypnul jsem to asi po necelé hodině. Těžký. Před další projekcí jsem se patřičně "připravil". Především neunaven mě Kurzelo namotal na temnotu a depresi takovým způsobem, který navrch brilantně podpořil hereckým projevem sám Fassbender, si mě tahle Shakespearova depka naprosto omotala kolem prstu. Finále je filmařský ráj na zemi. Pátou to lízlo jen těsně. Těžko se mi bude kdy vracet, ale pokud ano, budu ještě "připravenější". Lahoda ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tak Mackbeth po třetí a tentokrát až do konce! To samo o sobě něco znamená, jak moc jsem s ním zápasila. Výtvarné zpracování sice zapadá do mého vkusu, jen se v něm nějak ztrácí samotný Shakespearův text. Přes vší tu mlhu, oheň a dým nevidím žádné emoce, žádnou vášeň. Snad v jediné chvíli, kdy lady Macbeth pronáší svůj monolog a my se v dlouhém záběru díváme na její plačící, zoufalou tvář, jsem něco pocítila. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

A to mi Jindřich V. od Kennetha Branagha připadal nudný! Ovšem oproti Macbethovi Justina Kurzela to byl zábavný, lidský snímek, kde se divák mohl vžít do příběhu. Tohle byly jenom prázdné obrazy (ačkoli občas docela hezké), chladné jako kus ledu, doprovázené Shakespearovým textem, kvílením větru a až neskutečně špatnou hudbou. Kurzel se snažil, aby každá větší scéna byla tak strašně mega epická, až to někdy nechtěně vyznívalo parodicky - viz. první bitva, při níž se zcela nárazově a necitlivě zpomaloval a zase zrychloval obraz a zesiloval / zeslaboval zvuk. Celý film mě napadalo, že se Kurzel snaží přibližovat stylu historických snímků Ridleyho Scotta (Gladiátor, Království nebeské), ale není dost nadaný a soudný na to, aby se mu to podařilo s vkusem a snímek to povýšilo. Co se týká hereckých výkonů, pak přednes a práce s hlasem Michaela Fassbendera zkrátka není na Shakespeara dost výrazná, jeho hraní jako celek nepovažuji za ničím nadprůměrné a zde to znovu potvrdil. Nemyslím si, že je to herec, který by měl hrávat hlavní role. Marion Cottilard byla sice lepší, ale nevím, proč hlavní ženskou roli v Shakespearovi musí hrát zrovna Francouzka, u níž zas nesedí přízvuk. Bohužel David Thewlis, jediný opravdu výborný herec v obsazení, řekne ve filmu asi dvě věty... Abych to shrnula, ze všech filmových adaptací Shakespeara, co jsem kdy viděla, se mi tahle líbila suverénně nejmíň, protože divákovi předala jen informaci o ději divadelní hry Macbeth prostřednictvím vizuálně hezkých obrazů, ale nudně a bez hloubky. Pro mě především špatně natočené, s hroznou hudbou, rušivou kamerou a ničím neohromujícími hereckými výkony. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Jako panic nepřipraven a neználý Shakespeareovské tvorby(divadelní představení Othella v našem zapadákově nepočítám... R&J taky ne), a tedy i jeho sdělovacímu umění, jsem měl z počátku problém porozumět všem jeho monologům/dialogům. Než jsem si uvědomil, že nemůžu jen blbě hledět, ale že se to chce zaposlouchat/začíst a tak nějak soustředit (v tuhle chvíli jsem byl rád, že jsem byl nepřipraven i co se posílení naturáliemi týče). Děj tady není na pochopení nic složitého, takže člověk nemusí být žádný vyštudovaný literární odborník a chápat každou větu. Nicméně příjmám výzvu většího poznání básníkova sdělení, naučení se ho slovo od slova a být nesnesitelným pro své okolí jeho citováním a hraním si na literárního intelektuála. Kurzelovo zpracování super (byť nemám s čím srovnávat), Fass nepřekvapivě super, na Marion se od jisté doby (Na dřeň) rád podívám a ve výsledku s touto sestavou přestávám mít obavy o následné zpracování videoherní předlohy Assassin's Creed. I když narozdíl od Macbetha musí z Assassina být blockbuster jak Brno, věřím v KONEČNĚ alespoň koukatelný film podle videohry. (Kino Hvězda; 11.11.'15) ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Macbetha jsem nečetl a ani jsem nevěděl o čem je. To jediné co jsem věděl, je že je to tragédie(žánrem, a ne kvalitou). Na film jsem se těšil od prvních záběrů, jelikož to vypadalo nádherně. Opravdu jsem byl natěšený, a o to více mě mrzí, že jsem si film nevychutnal, tak jak jsem doufal. Režisér Justin Kurzel odvedl moc dobrou práci, jelikož tohle je dost obtížná látka, zvláště v takovémto provedení. Velmi se mi líbila vizuální stránka filmu, která je nádherná. Na plno využívá krásy přírody, fascinující záběry, vhodným způsobem umocněné zpomalovačky, hudbu, a rekvizity. Na film se kouká nádherně. Co mě naopak zklamalo, byly dialogy, u kterých jsem občas kroutil hlavou a nepobíral jsem co tím tvůrce respektive Shakespeare chce říci. Herci jsou dobří, ale v některých momentech jsem měl pocit, že dost přehrávají. Michael Fassbender je herecký chameleon a do Macbetha se opravdu položil, a lze mu věřit zápal pro boj, morální rozhodnutí a šílenství. Jen jsem nepochopil proč bych měl takovéto postavě fandit. Marion Cotillard má méně prostoru a většinou jen intrikánsky našeptává, ale scénu v kostele nebo při hostině si ukradne pro sebe. Velmi mě potěšil Paddy Considine, jehož postava se mě dost líbila. Zamlouval se mi i výkon Davida Thewlisa, Seana Harrise a v malé roličce Elizabeth Debicki. Spoustu scén je nádherně natočených, ale i tak jsem se v některých momentech nudil a byl jsem zvědavý co bude dál. První půlka je dobrá, ale teprve v druhé mě film pořádně chytl. Zvláště scéna s upalováním byla dost silná, nebo samotné finále, které se moc povedlo. Macbeth není špatný film, jen nesedne každému, díky svému způsobu, jakým sděluje informace a dialogy. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Perfektní po vizuální stránce. Syrovost a nádherné, drsné skotské pláně hrají v tomto filmu hlavní roli. Byť dvojice Fassbender & Cotillard je skvělá. 70% ()

Asenath 

všechny recenze uživatele

Podle mého je málo kvalitních filmových zpracování Shakespearových děl. Ale tohle se hned po Romeovi a Julii (1968) a Kupci benátském zařadilo k mým favoritům. Je to i tím, že Macbeth spolu Kupcem Benátským a Večerem tříkrálovým patří k mým nejoblíbenějším hrám. Na film jsem se hodně dlouho těšila, jen jsem si říkala, že i když je Macbeth Shakespearovo nejkratší hrou, přeci jen vtěsnat vše důležité do dvou hodin dá zabrat. Ale povedlo se. Ačkoliv se nic nevyrovná tomu vidět hru na divadle. Určitě ne každému toto ztvárnění sedne, ale za vidění stojí určitě. Snímek předkládá vše podstatné, spolu s úchvatně syrovou a temnou atmosférou. Všudypřítomná smrt, mlha a chlad je přesně to, co je ze hry cítít. Divoká a přízračná pustina, šílený Macbeth, čarodějnice, které navozují atmosféru vskutku magickou. Možná by mohl být film více dynamičtější, ale i tak jsem měla hned při úvodní bitvě husí kůži a věděla jsem, že bude stát za to. Vše umocněno naprosto fascinující, mrazivou hudbou. Nečekala jsem, že budu až tak spokojená, ale jsem. A abych nezapomněla, dostal mě Sean Harris. Jeho nejlepší role. ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama