Reklama

Reklama

Brána temnoty

  • USA Pay the Ghost (více)
Trailer 1

Rok poté, co jeho malý syn zmizel během halloweenského karnevalu, je Mike Cole pronásledován nevysvětlitelnými děsivými obrazy a vzkazy. Spolu se svou manželkou, se kterou se již značně odcizili, se ale nezastaví před ničím, co by jim zabránilo v odhalení těchto záhad a nalezení ztraceného syna. Přitom narazí na legendu, která odmítá zůstat pohřbena v minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (243)

JASON_X odpad!

všechny recenze uživatele

Asi znáte úsloví "mlátit prázdnou (var. stokrát vymlácenou) slámu". To si takový pan pseudohistorik nebo pseudofilosof přečte deset knih, a pak napíše jedenáctou. To samé platí o některých filmařích. Vezmou z hromady duchařin od každé pár scének a nápadů, a uklohní z nich sterilní filmový eintopf. Pay the Ghost je vzorový příklad toho nejnižšího a nejhnusnějšího filmového středoproudového hnoje, jaký si v tomhle žánru dokážu představit. Ufňukaný jedináček, který říká před spaním "ajlavjú dédy". Hysteričtí a hroutící se rodiče po jeho zmizení (máte mít děti aspoň tři, když už nějaké chcete mít). Slepý senzibil-bezdomovec. Charakterní černý policajt. Staré keltské rituály a kletby o Halloweenu. A tak dál a dál, halda klišé a šablon obrovská jak Amerika. Nesnesitelně nudný a otravný film, a to mi přitom béčkovost ani stereotypnost u horrorů většinou nevadí. Může za to jistě trochu ten protivný malý spratek, ale hlavně karikatura stárnoucího herce, který (svým projevem i svými rolemi) klesl tak hluboko, jak to jen šlo, a který mě neustále iritoval už jen tím svým extrémně pitomým výrazem (kdeže jsou ty staré blahé časy Leaving Las Vegas, nebo Wild At Heart, viď, Nicholasi?). Průserovému Left Behind jsem dal aspoň jednu hvězdu za nechtěnou zábavnost, tady ovšem nevidím důvod ani pro tu jednu jedinou. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ja navzdory všetkému mám tento kúsok do cela rád. Skoro vždy ho pozerám v tomto období a aj keď nejde o nejaký prevratný či inovatívny kúsok, ale rýchlo plynie a vytvorená legenda je tiež dobre spracovaná. Je len škoda, že film sa zameral hlavne na detektívnu činnosť, kde si Cage túto profesiu oprášil od dôb 8mm, len tam bol na stope inému zločinu. A nezameral sa viac na babiznu, ktorá tam nemala veľký priestor, ale aj tak v malom priestore to vedela pekne roztočiť a aj jej vizáž bol neopozeraný. Mám tri filmy, ktoré pozerám v tomto období a tento bol vždy až tretí, no tento krát som pozmenil poradie a urobil som dobre. Pekne navodil atmosféru aj náladu na ďalšie podobné filmy. Silné 4*. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Duchárinka o jednej nasranej pomstychtivej mátohe zo záhrobia, ktorá si zmyslela, že každý Halloween bude unášať deti, a keďže to schytal aj fagan odvážneho Nicolasa, ocinko sa musí dopátrať pravdy a urobiť všetko preto, aby ho zachránil. Prekvapivo podarená záležitosť, na ktorú sa veľmi príjemne pozerá. Ku kamere, hudbe a hercom nemám žiadne námietky. Pokiaľ dôjde k ľakačke, tak je väčšinou funkčná a príšerka vyzerá taktiež k svetu. Scenár mierne infantilný (žiadne veľké prekvapenia sa čakať nedajú a vsádza sa na istotu). Ináč spokojnosť, konečne to v hororovom žánri aspoň trochu ožíva. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalší vydarený film s mysterióznym podtónom, kde hrá N. Cage a ktorý je ako stvorený na pozeranie počas tekvičkových sviatkov. Tentoraz tu máme pomstychtivú matku, kliatbu vyrieknutú na ohnivej hranici a miznúce deti, ktoré sa strácajú práve na sviatok Halloween. Keď príde o syna aj Mike Cole, začína sa súboj s temnou tristoročnou záhadou, kde čas hrá na strane tajomnej kliatby... Pátranie po synovi je pretavené do pomerne zaujímavého scenára, síce pár momentov a situácií je tu obohratých už z mnohých iných podobných filmov, ale aj napriek tomu je to stále dosť zaujímavé na to, aby sa pri tom divák nenudil. Veľkú zásluhu na tom má práve N. Cage, ktorý tak nenechal nikoho na pochybách, že stále patrí ku hereckej špičke a že stále dokáže potiahnuť prakticky akýkoľvek žáner či film. Čo sa týka hororových prvkov tak samozrejme nemôžeme čakať nič extra, ale pár vydarených ľakačiek sa tu predsa len nájde. A čo je hlavné, temná atmosféra smerom k záveru pekne graduje, pričom vrcholí v očakávanom finále. Skrátka, amatérsky milovník histórie opäť raz mysteriózne zabodoval, bodaj by mal podobných filmov v takomto duchu viac. 70/100 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, to jsem fakt nečekal. Po všech těch otřesných Insidous nových Poltergeistech a dalších trapných duchařinách konečně film, který se mi líbil po všech stránkách. Cageho mám rád, skvělá kamera, výborná hudba, po technické stránce nelze nic vytknout. Keltská magie, potažmo černá, v New Yorku mne sice trochu zaskočila, ale proč ne. Jen jsem si chvílemi říkal, jak by si s filmem poradili Italové, myslel jsem hlavně na Argentovu trilogii o Matkách, ale nakonec jsem byl spokojen. Cesta přes most byla fakt nervák, ale jak mám špatné konce u horrorů rád, tak zde jsem jim držel palce. Podřezávání se, mrtvola s vypálenými vnitřnostmi a závěrečný luxusní záběr. Dokonce ani bytost z jiných světů nepůsobila směšně, a to je co říct.Ať žije plíživě se blížící Halloween! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (3)

  • Báseň, kterou Mike Lawford (Nicolas Cage) na začátku filmu přednáší, je "Král duchů" (také Král vil nebo Král Olší) od J.W. Goethea z roku 1782, kde syn vidí víc než otec a také se mu to stane osudným. Otcovy promluvy v baladě zastupují racionální výklad jevů a synovy ten mýtický, nadpřirozený. (Zdroj: kniha Literární Evropou I od Heleny Kupcové). (Margay)

Reklama

Reklama