Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden za všechny aneb takhle si to Dumas určitě nepředstavoval! ... Čtyři sluhové a čtyři mušketýři jsou jednou z nejúspěšnějších komedií skupiny Les Charlots. Tentokrát se představí jako alter ego nejslavnější čtyřky světa. Jako sluhové čtyř mušketýrů se starají o to, aby se jejich slavným pánům nic nestalo, zdárně splnili své úkoly a vlastně za ně udělají veškerou práci a mnohdy jim dokonce zachrání život. Děj není třeba popisovat, snad jen zdůraznit, jak originálně je tento příběh vyprávěn. Například scény s kardinálem a jeho úlisným špehem páterem Josephem, který je při získávání informací nepřekonatelně vynalézavý, si asi Alexander Dumas takhle nepředstavoval... Les Charlots vznikla ze slibné hudební skupiny francouzských komediálních herců, která se proslavila především v sedmdesátých letech. Nejpopulárnější však byly jejich humorné písně a originální parodické komedie, které se ve své době staly zejména pro mladé kultovními filmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nejsem a nikdy jsem nebyl velký fanda "Bažantů". Tento filmek jsem si dal kvůli tematice mušketýrů. A proč ne? Nebylo to zlé pojetí. Škoda, že se trochu více nezapracovalo na původním příběhu a i když byl na pozadí, více neseděl. Jinak hezký druhá dějová linie, která klidně mohla být čtenářům i diváků klasiky skryta. Stran komediální stránky průměrné. Semtam se člověk pousměje, ale na tento typ zábavy jsem asi už starý. Nemrzí, ale nenadchlo. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Čtyři sluhové a čtyři mušketýři mne pobavili už jako malého kluka, stejně jako další filmy, v nichž hrála komediální skupina Les Charlots alias Gérard Rinaldi, Jean Sarrus, Gérard Filippelli a Jean-Guy Fechner. Nicméně jsem tento snímek viděl jako dítě školního věku a tak jsem si pochopitelně vůbec nic nepamatoval. Proto jsem se rozhodl shlédnout první díl historické komedie s Les Charlots ještě jednou. V tomto snímku se bláznivá čtveřice stala sluhy čtyř mušketýrů, o které se museli postarat, aby se jejich slavným pánům nic nestalo, zdárně splnili své úkoly a vlastně za ně udělají veškerou práci a mnohdy jim dokonce zachránili život. Nebýt sluhů Plancheta (Gerard Rinaldi), Mousquetona (Gerard Filipelli), Bazina (Jean Sarrus) a Grimauda (Jena-Guy Fechner), tak by se mušketýři nemohli proslavit. Svými úskoky zatápěli všem nepřátelům D'Artagmana (Jena Valmont), Athose (Yvan Tanguy), Porthose (Gib Grossac) a Aramise (Georges Mansart). Film byl plný soubojů, honiček, převleků, střídání jednoho za druhého, vtipných dialogů a krásných dívek. Viděl jsem fascinující koňské dostihy, parodické boje s meči, stejně jako s obušky, hráběmi, raky a kováři. Kochal jsem se také neskutečně krásnou Catherine Jordan, která si zahrála královnu Annu Rakouskou a okouzlující byla i Josephine Chaplin jako Constance. Každopádně jsme se opět pobavili skvělými humornými situacemi, které namíchal režisér André Hunebelle podle knihy Alexandra Dumase. Nicméně jsem se nedokázal zbavit pocitu jisté povrchnosti, na rozdíl od jiného filmu s touto čtveřicí a to Velkým bazarem. Ten se mi líbil mnohem více a dokázal přinést i jakési poslání, o němž jsem psal v komentáři u tohoto filmu. Přesto bych snímek Čtyři sluhové a čtyři mušketýři zařadil mezi ty lepší s Les Charlots a proto mu uděluji tři mušketýrské hvězdy ***. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Je to trošku jiné než klasiké filmy s Les charlots jako Bažanti nebo Blázni ze stadionu, důvod je prostý - tento film je víceméně parodií a jakožto parodie konkrétního díla musí mít děj, což pro filmy Les Charlots není zase až tak obvyklé. Ale pořád to má výborné skeče založené na situačním humoru přesně jako v jejich ostatních filmech a má to přesně toho ducha vynikající francouzské komedie 70. let a přesně to mám ráda, protože přesně tyhle komedie mě strašně baví. :-) 95% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pátý film s Les Charlots a první, který paroduje slavné Dumasovy mušketýry. Režie se ujal osvědčený francouzský režisér komedií (trilogie o Fantomasovi) a historických filmů (Hrbáč, Kapitán, Ve službách krále a Tří mušketýrů z roku 1953). Pod jeho taktovkou vniklo obrovské překvapení. Čtyři sluhové jsou příjemnou parodií s inteligentním situačním humorem. Především zparodovaná bitva čtyř mušketýrů s gardisty a následné honění sluhů po statcích v okolí na počátku filmu je podle mě vůbec nejlepší scénou ze všech filmů s Les Charlots. Vypíchnout se ještě musí podobně zahraná scéna v hospodě, kdy opět mušketýři se sluhy stojí proti přesile gardistů. [2247. hodnocení, 74. komentář, 67%] ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Nádherně pojatá parodie o tom, jak vlastně všechny ty hrdinské skutky nejsou dílem party mušketýrů, ale mají je na svědomí jejich sluhové. Film je dalším důkazem toho, že Francouzům není nic svaté a pasáž, kdy si kardinál s králem nakopávají zadky je dokonalá. Oddechový, pohodový snímek, který pobaví i opakovaně. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama