Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 1
Drama / Thriller / Mysteriózní
Velká Británie, 2017, 7 h 55 min (Minutáž: 55–60 min)

Epizody(8)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (318)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, když budu tvrdit, že jsem čekal, že Taboo bude větší pecka. Prostě jsem čekal mnohem více, než jsem nakonec dostal. Tím nechci tvrdit, že Taboo je špatný seriál, to totiž rozhodně není. Jen si myslím, že z něho šlo vytáhnout ještě více. Na druhou stranu díky tomu není seriál úplně mainstreamová záležitost, která sedne naprosto všem. Tvůrci zvolili pomalejší vyprávění a specifické dávkování informací. Díky tomu neustále udržují naší pozornost a překvapují nás zvraty a překombinovaností Delaneyho plánů. Velmi mi sedla celková atmosféra seriálu, která je temná, nepříjemná a hnusně realistická. Všude samá špína, nepořádek, mokro, déšť a mrtvoly s vyříznutými střevy. A pak je tu samozřejmě hlavní postava Jamese Delaneyho, o které bych jako divák chtěl vědět více, než dostanu. Chci znát jeho minulost z Afriky, jak přišel k diamantům, výcvik u Východoindické společnosti, otroctví, kanibalismus a nebo lásku k jeho setře. A na to jsem se celou dobu těšil a seriál mi ukázal jen špetku z toho a to mě fakt mrzelo. Tom Hardy je v této roli parádní a dost mu sedla. Jeho pohledy, buldočí zápal, málomluvnost a velká část šílenství z něho dělají velmi zajímavou postavu. Oproti tomu jeho protivník v podání Jonathana Pryce působí malinko nudně, ale v dalších dílech se ukáže jako slušný protivník. Oona Chaplin je zde dost zajímavá a celou dobu jsem nevěděl co si o ní mám myslet. Příjemně mě překvapila Jessie Buckley, kterou jsem neznal. Z vedlejších postav si prostor hodně kradl Michael Kelly a Tom Hollander. Co se týče samotného seriálu, tak ten si jede svoje a občas je mu naškodu pomalejší tempo a hlavně překombinovanost, kdy není vůbec jasné o co postavám ve výsledku jde a některé zvraty díky tomu ztrácí na efektivitě. Taboo je velmi dobrý atmosferický seriál, který trochu pokulhává s příběhem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Njn, tohle nepobere každý protože tady se tlačí na atmosféru, hlavní postava je v mentálním stavu kterému lidi normálně rozumí jen těžko, dějové klubko je rozmotáváno jen velmi pomalu atd.. Mě osobně od páté hvězdy odradil teprve až poslední díl který jakoby se chtěl zavděčit komformnějšímu divákovi (který sledování stejně vzdal už 3díly zpět).. jakoby si chtěl vybojovat druhou sérii.. jakoby se Taboo náhle zaleklo samo sebe, své psychedeličnosti, nejednoznačnosti, nepřívětivosti vůči divákovi.. Přitom to celou dobu byly právě tyhle nelíbivé, odvážně nedivácké a chtře těžkopádné věci které ze seriálu dělaly zkušenost na kterou já jen tak nezapomenu. ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Delikátní, ve všech ohledech až nezdravě do detailu vypiplaná záležitost. Vévodící Tom Hardy, přesnej a nápaditej scénář (humor se mi trefil naprosto přesně do vkusu), dokonale sedící hudba, neuvěřitelná výprava a surová atmosféra, africká a indiánská mystika ( *buch* <3 *buch*), fantastické obsazení, ... a vlastně všechno ostatní. Rozhodně ne seriál pro každýho, nicméně mně se do gusta trefil totálně dokonale. První série - 100% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: Asi nedejte na blábolení notorických čůráčků o absenci děje a podobně, prostě někomu to temno/ špína/ Hardy/ černohumor sedne, někomu ne. Děj je rozhodně o něčem - hezky vybarvuje bájnou (zlo)Východoindickou společnost, zhruba pět dílů to nabírá obrátky a poslední tři se semele. Nebýt tolika srandy tak je to depresivní, často se tomu vytýká přílišná one man show, je tu ale spousta skvělých více či méně sviňských vedlejších postav (zvlášť "pěkný" je Gatiss jako ohyzdný prasečí princ regent) a silně vystupuje samo prostředí bahenního low-life Londýna počátku 19. století. Takhle má vypadat dějepis, sem s druhou sezonou někde v zámoří. "I wish Tom Hardy would speak up a bit sometimes." Hmm :D 90% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehrál Tom Hardy, tak se na Taboo vykašlu už po třech dílech. James Keziah Delaney jedná drsně, ale skrývá tím, že jedná chytře. Nenechte se tedy zmýlit špinavým vzhledem a šokujícími scénami. Prim hraje zákulisní politika, intriky a plány v plánech jiných plánů. Mysteriózní linka je tak trochu navíc a mimo parádně vypadajících scén seriál nijak neobohacuje. To podstatné je tedy brzděno neustálými odbočkami, efektními momenty a prázdnými pasážemi. Až do té míry, že by se dal scénář sestříhat na solidní thriller, který by držel mnohem lépe pohromadě. Herecky jde o absolutní špičku, ale jen pro ty, kterým sedne Hardyho živočišný projev. Jinak budete trpět, protože je v záběru skoro pořád. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Jazyk, ktorým rozpráva James Keziah Delaney (Tom Hardy) sa nazýva Twi a je to stále používaný jazyk kmeňa v západoafrickej Ghane. (juditik)

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama