Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 2

Recenze (597)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Katastrofické inferno, které v kině vypadá famózně. Vymazlené kamerové objezdy a dechberoucí exploze spojil Peter Berg s důstojnou vzpomínačkou na dělňase a nebo jejich nadřízené, které zabili nebo výrazně pochroumali prachy, prachy, prachy. Kritika současného korporátního uvažování není tak úplně v hledáčku, ale Malkovich je přesně ten typ nesympatický sráče, který za to všechno mohl a, jak se nakonec dovíme, ani nebyl potrestán. Carnahanův přímočarý scénář který se soustředí na fakta, Berg vizuálně vyšperkoval tu záběrem na americkou vlajku s hořící plošinou v pozadí, tu pozadím Kate Hudson v kalhotkách (s tátou Kurtem se tu akorát obejmou), ale ve finále jde o poctu fachmanům. Inženýrům, opravářům, vedoucím, šéfům, kteří svou práci mají díky zkušenostem a ne lezení do zadku. Hodně povedené. Spokojenost. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Napínavá akční rekonstrukce jedný z největších kravin hamižný korporátní demence, jaká se teď v nedávný paměti přihodila. V první fázi se divák musí provrtnout naftařskou hantýrkou, ale vzhledem k vtípkům a přímočarosti to není nijak útrpný. Následuje fáze zlověstný praskání na povrch a unikání plynů (což je hororovější než téméř jakýkoli horor co jsem viděl za poslední roky), než přijde na to závěrečný katastrofický ohňový inferno a silně heroický chvilky (otazník do jaký míry je ten přeskok taky na základě skutečnosti, ale...). Řemeslně topka a trojice Wahlberg, Russell a Malkovich prostě ví jak táhnout herecky, takže tu je drama co podělá jen málokoho. Mám rád když takhle k všeobecně propíraný významný události později vznikne kvalitní film a člověk si to všechno hezky - a "hollywoodsky" - urovná, viz třeba pár týdnů zpátky SULLY nebo snad i nadcházející PATRIOTS DAY. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

42 rokov pred Deepwater Horizon bolo nakrútené Sklenené peklo. Aj keď nie je celkom korektné porovnávať oba katastrofické filmy, ten skôr nakrútený vyhráva na celej čiare. Tie novodobé monštrá nazývané plávajúce plošiny sú budované preto, aby sa nielen zo zeme, ale aj z morského dna vyťažila všetka dostupná ropa, aby si dôležití panáci mohli lietať za dôležitými stretnutiami, aby kdekto si mohol svoju riť vyvážať sám v dvojtonovom autiaku a aby takmer všetkým bolo úplne jedno za akých podmienok sa palivo dostáva do ich auta. A keďže ide o veľký kšeft naháňajú sa termíny, prehliadajú sa bezpečnostné pravidlá, čo pri takých komplikovaných výtvoroch, akým je plávajúca plošina, môže byť fatálne. Film nepovažujem za vydarený. Začiatok namiesto nenásilného vytvárania predstavy diváka, akým obrovským a komplikovaným dielom je plávajúca plošina, bol vyplnený nezáväzným tliachaním chlapákov od fachu. Samotná havária bola zmesou ničivých efektov, pričom málokedy bolo zrejmé kde a prečo sa to, či ono deje.  Od zničenia plávajúcej plošiny už uplynulo dosť rokov a nemyslím si, že by v hľadaní ložísk, ťažbe ropy, či racionálnej spotrebe produktov z nej vyrobenej došlo k nejakým povšimnutiahodným zmenám. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

První hodinu se tam hádají bodří drsní dělňasové (btw Kurt Russell bude macho grande asi i na smrtelné posteli) s hamižnými (jak jinak, že?) kravaťáky o tom, zda vrtat, či nevrtat. Zbylou cca půlhodinu už pochopitelně probíhá od začátku očekávané (digitální) ropné peklo, které ovšem postrádá památné momenty a místo do extrému hnaného napětí a nervozity vsází (bohužel) hlavně na zběsilé tempo. Tím naštěstí disponuje i dlouhá dialogová expozice, která by jinak byla kvůli nebývale nadměrnému využívání odborných termínů (karotáž, cementace a mraky dalších pro laika podivných slov) patrně k nepřežití. Dobrá sezónní jednohubka, žánrové vrcholy však raději hledejte jinde. 60 % ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Famózní spektákl. Ta úvodní spontánní dvacetiminutovka s ruční kamerou, která vypada jako polodokument o frajerech na ropných plošinách, je možná ještě víc cool, než občas lehce stereotypní a freneticky sestříhané bouchání a ničení všeho možného i nemožného. Kurt i Mark jsou na jedničku, v rolích které jim dokonale padnou, takže fandit jim zaručeně bude skoro každý. Pro Berga mluví minimum patosu a slušná porce nefalšovaných emocí. Myslím, že důstojná pocta další katastrofě, která poznamenala miliony lidí. Ne tak precizně dokumentaristická jako třeba United 93, ale ani zdaleka pateticky ubíjející typu WTC. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama