Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (250)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

S výpravou si tedy dali práci. Šedivé šedesátky v USA, které si mezi sebe rozkouskovalo nacistické Japonsko a Německo vytvářejí přesně tu tísnivou náladu, jakou si představíme, co by bylo, kdyby spojenci prohráli válku... Ale děj se příliš vleče, scénář i střih se taky inspirovaly přece jen na dnešní dobu pomalejšími filmy šedesátých let a chybí větší napětí, které by tu staromódnost dokázalo napnit emocemi. Celou první řadu jsem měla pocit, že se dívám jen na pouhý rozjezd nějakého příběhu, což je na deset hodinových filmů fakt málo. K tomu ještě připočtěme velkou naivitu, s jakou je vylíčen odboj i jeho protivníci. Vyzdvihla bych hlavně asi nejpitomější způsob, jak se zbavit usvědčující zbraně - velmi efektivní, pokud opravdu chcete, aby vás chytili. Policie nechává opakovaně uniknout hlavní hrdiny, i když je má celou dobu pod nosem. Členové podzemního hnutí se dostávají do ostře střežených budov vládních organizací s neskutečnou lehkostí, jakoby si tam chodili na nákupy. Odbojáři nemají ani tušení, proč musí za cenu nasazení vlastního života shánět a komusi neznámému předávat jakési prapodivné filmy. Vím, že autor předlohy Dick byl těžký paranoik, ale snad aspoň ve scénáři to mohli změnit a přece jen něco divákovi prozradit. Takhle z toho mám pocit, že jsem se nedozvěděla vůbec nic, jen to, že každý zrazuje každého. Což se u Dicka dalo čekat. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočetl před pár dny, ale vlastně je to úplně jedno, jestli jsem jí četl nebo ne. Seriál je sice zasazen do alternativního světa Philipa K. Dicka, kde válku vyhráli Němci a Japonci, ale předlohy se nedrží skoro vůbec. K postavám, které se objevují v knize, přihazuje velkou kupu nových a vytváří nové dějové linky, které se v několika málo bodech podobají tomu, co se dělo v knize. Tento přístup, kde hlavním hybatelem děje není kniha "Kobylka..." ale několik filmových kotoučů, které zobrazují nacistickou porážku, se poměrně dost povedl, stejně tak jako celkově akčnější pojetí děje. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nápad za milion, který všem ležel od roku 1945 přímo před nosem, ale odvahu dát mu vlastní tvář měl málokdo. Pokud do toho jdete stejně jako já bez znalosti předlohy, tak po komorním pilotu přijde mnoho otázek, protože většinovou představu nesplňuje ani za mák. Kde je utrpení běžného obyvatelstva, kde jsou hvězdy odboje, kde jsou velcí hráči nacistického Německa? Skoro celá první série se nese i nadále v tomto komorním duchu, kde se nám sice představí hromada postav, ale nic velkého se nestane. Velký prostor dostanou Japonci se svými zvyky a divným chováním. Pro někoho zřejmě exotické koření, ale já bych upřednostnil jejich kámoše s hákovými kříži. V posledních dvou epizodách jsou výše zmíněné výkřiky do tmy částečně zrealizovány, ale znovu jde o značně dietní množství, které však v plné kráse odhaluje obrovský potenciál celého projektu, jenž velká jména, která se pod něho podepsala, snad v další sérii konečně odpálí a divákům spadne čelist. 1. série: 65%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mě pilot příliš nepřesvědčil, dal jsem seriálu šanci a dobře jsem udělal, protože Man In The High Castle se pro mě stal jednou z nejlepších televizních záležitostí roku. Alternativní historie na téma vítězství Třetí říše a Japonského císařství patří k mým oblíbeným námětům a tady se vykreslení případných osudů Spojených států povedlo namalovat víc než důvěryhodně. A hlavně nejde tady jenom o odboj a tajemné filmy, které ukazují vítězství Spojencům, ale ve vedlejších liniích se odehrává i boj o vliv na japonské straně, kde řádí obávaná tajná služba Kempeitai či soupeření o moc v nejvyšších strukturách Třetí říše. Baví i nejednoznačnost postav, ať už se jedná o nacistického agenta, japonského ministra či obergruppenführera v podání Rufuse Sewella, který, ač ve vedlejší roli, byl pro mě největší hvězdou seriálu. A tak jediné, co jsem trochu nepobral, byl úplný závěr, ale pevně doufám, že ho budou mít možnost tvůrci v další sérii vysvětlit. 90% ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Krásná výprava a několik charismatických postav (Alexa Davalos, Rufus Sewell). Natočené je to řemeslně výborně, jen občas trochu zkratkovitě a také děj hodně volně skáče napříč lokacemi, takže chvílema divák dumá, kde se zrovna nachází. S předlohou seriál pracuje dost volně a typické Dickovy zvraty scénář dost "znormalizoval", nejen v tom mohla adaptace mnohem víc tlačit na pilu. Za vidění určitě stojí, ale bravury současné quality TV produkce nedosahuje. Do druhé série doufejme ve stejně precizní vizuální stránku a posedlost detaily, ale dotaženější vyprávění. *** (Ad synopse od geklon - "začne šířit video"? V roce 1962? To by některým postavám zjednodušilo práci:) ()

Galerie (115)

Zajímavosti (20)

  • Joelu de la Fuente, hrajícímu šéfinspektora Kida, byla před natáčením první série též nabídnuta role Obchodního ministra Tagomiho, avšak sám usoudil, že se k němu tato role nehodí a nakonec ztvárnil již zmíněného Takeshiho Kida. (maxmen)
  • Seriál bol pôvodne plánovaný ako štvordielna miniséria. (Avathar)
  • Všechny svastiky vytvořené pro seriál byly po dokončení finální série zničeny. (maxmen)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama