foto

Joel de la Fuente

  • nar. 21.4.1969 (52 let)
    New Hartford, New York, USA

Biografie

Americký herec filipínského původu se narodil v New Hartfordu ve státě New York, ale společně se dvěma bratry vyrůstal v Evanstonu v Illinois. Už jako dítě Joel miloval filmy a návštěvy kina, ale navzdory tomu nikdy nesnil o kariéře herce. Částečně z toho důvodu, že v době jeho dětství bylo amerických herců asijského původu pomálu a většinou dostávali spíše záporné role.

K herectví se přichomýtl až v dospívání, když dělal kulisáka ve školním divadle a učitel ho přesvědčil, aby zkusil i dramatický kroužek. Joela hraní naprosto nadchlo a po maturitě proto zamířil na Brownovu Univerzitu na Rhode Islandu, kde absolvoval bakalářské studium. Poté pokračoval na magistra na Tisch School of the Arts v New Yorku, kde studovali např. také herci jako Alec Baldwin, Angelina Jolie nebo Philip Seymour Hoffman.

Jako profesionální herec začínal v televizních seriálech, jimž se z větší části věnuje dodnes. Poprvé byl obsazen do kanadské krimi série Směr jih (1994). Větší roli získal až v americkém sci-fi dramatu Vesmír: Civilizace v ohrožení (1995–1996), kde ztvárnil poručíka Paula Wanga. Poté hrál celých 9 let v technika Rubena Moralese (2002–2011) v kriminálce Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti.

Velmi úspěšným projektem byl Hemlock Grove (2013–2015) z dílny Netflixu, který byl dvakrát nominován na cenu Emmy. V hororovém seriálu z prostředí hornického městečka v Pensylvánii ztvárnil postavu Dr. Johanna Pryce. Výraznou položkou v Joelově filmografii je také dystopický seriál The Man in the High Castle (2015–2019), natočený podle knižní předlohy Phillipa K. Dicka. V alternativním světě, kde Spojené státy ovládají nacisté a Japonci, ztvárnil nesmlouvavého policejního šéfinspektora Takeshiho Kida. Kvůli této roli se dokonce musel značnou část svých replik naučit kompletně v japonštině.

V celovečerních filmech se Joel objevuje sporadicky a spíše v menších rolích. Vidět jsme ho mohli například ve sci-fi dramatu Správci osudu (2011), v nepříliš úspěšném hororu Julia (2014) nebo v thrilleru Rudá volavka (2018), kde hlavní roli ztvárnila Jennifer Lawrence.

pusheen

Herecká filmografie

Filmy

2018 Rudá volavka
2014 Julia
2011 Nebezpečná minulost
2005 The Numbers

TV seriály

2021 Prodigal Son (TV seriál)
Head Case (S02E06)
2020 Manifest (TV seriál)
Call Sign (S02E12)
New Amsterdam (TV seriál)
A Matter of Seconds (S02E18)
2019 The Man in the High Castle (TV seriál)
Fire from the Gods (S04E10)
For Want of a Nail (S04E09)
Hitler Has Only Got One Ball (S04E08)
další epizody (10)
Paní ministryně (TV seriál)
The Common Defense (S05E17)
2018 Manifest (TV seriál)
Pilot (S01E01)
The Man in the High Castle (TV seriál)
Jahr Null (S03E10)
Baku (S03E09)
Kasumi (Through the Mists) (S03E08)
další epizody (10)
Paní ministryně (TV seriál)
Requiem (S05E04)
2016 Mlčeti zlato (TV seriál)
She Sang Hymns Out of Tune (E10)
Queen of the South (TV seriál)
Punto Sin Retorno (S01E11)
The Man in the High Castle (TV seriál)
Fallout (S02E10)
Detonation (S02E09)
Loose Lips (S02E08)
další epizody (10)
Všemocný (TV seriál)
Nepořádek (E19)
2015 The Man in the High Castle (TV seriál)
A Way Out (S01E10)
Kindness (S01E09)
End of the World (S01E08)
další epizody (10)
Hemlock Grove (TV seriál)
Damascus (S03E09)
Dire Night on the Worm Moon (S03E08)
Todos Santos (S03E07)
další epizody (9)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Vlajky našich otců (S06E11)
2014 Hemlock Grove (TV seriál)
Demons and the Dogstar (S02E10)
Tintypes (S02E09)
Unicorn (S02E08)
další epizody (10)
2013 Hemlock Grove (TV seriál)
Birth (S01E13)
Children of the Night (S01E12)
The Price (S01E11)
další epizody (7)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Bojovník (S03E16)
2011 Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Exposure (E07)
Sestřička Jackie (TV seriál)
Hraj na mě (S03E03)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bully (S12E18)
Spectacle (S12E16)
Flight (S12E15)
2010 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Branded (S12E06)
Beef (S11E20)
Conned (S11E19)
další epizody (5)
2009 Zachraň mě (TV seriál)
Torch (S05E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Users (S11E07)
Spooked (S11E06)
Hardwired (S11E05)
2008 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Smut (S10E10)
Babes (S10E06)
Retro (S10E05)
další epizody (5)
2007 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Fight (S09E08)
Svengali (S09E06)
Impulsive (S09E03)
další epizody (7)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Choreographed (S08E09)
Biologické hodiny (S08E02)
Internet (S07E21)
další epizody (8)
2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bouře (S07E10)
911 (S07E03)
Goliáš (S06E23)
další epizody (9)
2004 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Soužení (S06E10)
Hlava (S05E25)
Bez bolesti (S05E22)
další epizody (4)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Tragédie (S05E01)
Futility (S04E22)
Appearances (S04E19)
další epizody (5)
2002 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Dolls (S04E07)
Vina (S03E18)
Sledování (S03E17)
1997 Pohotovost (TV seriál)
Dotyk, který léčí i zraňuje (S04E05)
Když se ucho utrhne (S04E04)
1996 Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
...Tell Our Moms We Done Our Best (E23)
And If They Lay Us Down to Rest... (E22)
Sugar Dirt (E21)
další epizody (12)
1995 Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
The River of Stars (E11)
Stay with the Dead (E10)
Choice or Chance (E09)
další epizody (11)
1994 Směr jih (TV seriál)
Chinatown (S01E07)