Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (145)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ve své době to bylo zcela jistě důležité utkání, které se neodehrávalo jen na kurtu. Jak ostatně akceptuje i film, proto je tenisový zápas mezi Billie Kingovou a Riggsem záměrně podán nikoliv jako strhující bitva, ale jako všedně snímané utkání. Není totiž tím nejdůležitějším z příběhu. Důraz je kladen na emancipaci a na psychologické zázemí obou postav – hazardéra Riggse, který ztrácí půdu pod nohama a dosud vzornou Billie, která začíná objevovat nový svět, a také se kvůli tomu cítí velice nejistá. Není to špatný film, ale je hodně očekávatelný. Nic extra diváka nepřekvapí nebo neohromí. SHRNUTÍ: Je mi jedno, jestli ve skutečnosti Riggs prohrál kvůli předem zfixlovanému výsledku. I to je přece jeho prohra. Ať žije Billie! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na to, o jak zajímavé téma jde a v porovnání s jinými sportovními filmy, nuda. Scénář se rozkutálel po mnoha cestičkách, klouže po povrchu, sedělo se na mnoha židlích zároveň. Dobré momenty sráží nudné, vleklé, moralistické opruzeniny, hodnotím průměrně. Čekala jsem víc. Ústřední dvojice zahrála řemeslně dobře, ale o propracovanosti figur nemůže být řeči. Verdikt? Špatná režie. A to je škoda. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

On jí před zápasem přivítal obřím lízátkem, ona mu věnovala kvičící sele jako symbol mužského šovinismu. Byla to událost. Pochopitelně nejen sportovní. Billie Jean King vyhrála během své kariéry téměř vše, o čem může tenisová hráčka snít. Tenhle mač byl ovšem speciální. Na druhé straně kurtu stál muž – bývalá mužská světová jednička, nyní velká huba, která upozorňovala na bezednou propast mezi mužským a ženským tenisem. A i když se po samotném klání leccos změnilo, o platových rozdílech v odměnách se hovořilo ještě před pár lety (iniciativa sester Williamsových). Problémem je, že snímek má (a musí mít) jednoznačný průběh, takže sledujeme další z plejády rozvleklých „životopisných“ kousků, navrch na téma, na které je aktuálně leckdo alergický. Rozhodně to chtělo větší tah na bránu a pevnější režijní uchopení, od tvůrců Malé Miss Sunshine bych očekával výrazně jízlivější a nápaditější podívanou. Palec nahoru za dobovou atmosféru a výběr herců. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě teď se musím smát, když si vzpomenu na ten záverečný tenisový zápas, nejsem sice tenisový odborník, ale pokud bych chtěl s někým prohrát, hrál bych přesně Bobby (nalejvání, ladné udery gazely odproštěné od síly vložené do úderu). Od samotného tématu jsem čekal jiskřivé dialogy. Feminismus tady byl fakt do očí bijící až urputný, to bych možná ještě dejchnul s ohledem na fakt, že zrovna tenis je skutečně i v dnešní době meka nerovnoprávnosti (viz poslední kauza McEnroe/Návrtailová), ale že ty dialogy a scény budou tak nudné a nezáživné že by jeden vyletěk z kůže to přejít nejde, tohle mělo potenciál na skvělý film, zejména když Emma i Steve zahráli skvěle, dobu jsem z toho cejtil taky hezky, ale vnitřek to chce vykuchat a dodat nový. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Žiadna sláva, no ani prepadák. No rozhodne som čakal od toho viac - najmä to podanie mi prišlo také suché, viacmenej bez väčšej dramatizácie. A to pretláčanie témy LGBT do úplného popredia akoby to bola celková pointa filmu, to mi tiež prišlo trochu scestné. Ja viem, že teraz je to veľmi IN, ale pri Battle of the Sexes išlo skôr o tú emancipáciu a uznanie, že ženy nie sú nejaké neschopné tvory. Čo sa týka hereckých výkonov, tak Emma Stone odohrala prakticky svoj štandard, zato Steve Carell zahral šovinistického Bobbyho priam znamenito. Ale celkovo, ako som už v úvode písal, chýbala tomu taká dramatickejšia iskra. Každopádne, Billie Jean King, klobúk dole! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film měl premiéru na Filmovém festival Telluride 2. září 2017. (Delock)
  • Emma Stone byla zpočátku obsazena jako Billie Jean King, ale problémy s plánováním ji přiměly se role vzdát. Brie Larson byla nakonec na roli přijata, ale po několika měsících natáčení opustila. Poté, co byl Emmě Stone rozvrh zrušen, byla schopna vzít roli zpět. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama