Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

packa 

všechny recenze uživatele

Námět už předtím zpracovali Akira Kurosawa a Sergio Leone a vyždímali ho na maximum. Co si chtěl Walter Hill dokázat? Že to dokáže natočit lépe než dva z největších filmových klasiků?? Nechápejte mě špatně, film nedopadl vůbec zle, nicméně ve srovnání s předlohami obou výše zmíněných legendárních tvůrců, nové zpracování prostě neobstálo. S tím měli tvůrci počítat a do látky se vůbec nepouštět. Komerční a umělecký neúspěch je proto naprosto zasloužený. Tečka ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Pamätám si to ako dnes. Bol som ešte na základnej škole, domov som si z videopožičovne priniesol tento film a mal som pocit, že budem svedkom skvelého filmu. Škoda peňazí. Stálo ma to tuším 40 Sk. Pre nepracujúce dieťa (našťastie nežijem v Číne, kde by som od útleho detstva šil kopačky pre Nike alebo Adidas) je to dosť, keď za to v podstate nedostane nič. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Dávám zasloužené čtyři hvězdy (dal bych možná i víc, vidět snímek v originále) - Walter Hill se pokusil natočit poctu Samu Peckinpahovi a vyšlo to. Brutální, bez kladných postav, snímek co si tak nějak na nic nehraje - jen škoda, že celosvětově se snímek s rozpočtem 67 miliónů nezaplatil ani z půlky a tak jak říká Tom Hardy: žánr se z kin jaksi vytratil...O pár let později se o něco podobného pokusil scenárista a režisér Christopher McQuarrie se snímkem WAY OF THE GUN (rozpočet 10 M USD) a taky propadl - ale to už je příběh do jiného komentáře... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kurosawova Telesná stráž mi pripadala chvíľami poriadne zmätočná a čiastočne nudná, Hillow voľný remake je v tomto smere na tom o niečo lepšie. Viac ako westernove žánrové prvky mi však pripomenul film noir, Willisova štylizácia a voiceover je skôr upomienkou na Bogarta. Je naozaj prekvapujúce, že tento film pri svojej hyperštylizácii v 90-tych rokoch prepadol, keď si vezmeme, že v rovnakom období nás odzbrojoval taký Desperado. Mimochodom jeden profák z bratislavskej VŠMU považuje túto úlohu za vôbec najlepšiu vo Willisovej kariére. Popravde, bez neho a bez Walkena by to bol ťažký priemer. Možno to chcelo aj nejakú výraznejšiu herečku ako ich prívesok. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Neznám originální Kurosawovo zpracování, tak to, že "Poslední zůstává" je remake, pro moje potěšení z filmu to nebylo vůbec rozhodující.Šlo o kombinaci klasické gangsterovky a westernu zasazenou do doby prohibice - a tak jako že westernu neholduju, tak gangsterovky mám zase rád a kombinace těch obou částí se ukázala překvapivě dobrou. Poznatek: Být hajzl, co hraje na dvě strany se nevyplácí. Nikdy! Pokud tedy nejste Bruce Willis! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Vozidlo, ktoré do Jericha v Texase šoféruje John Smith (Bruce Willis) a ktoré poškodí partia Doylových (David Patrick Kelly) stúpencov, je Ford Model A Coupe z roku 1928. (misterz)
  • Okrem štátu Texas pracovali filmári aj v Novom Mexiku a Kalifornii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama