Reklama

Reklama

Půvabná úřednice z malé realitní kanceláře Marion Craneová (Janet Leighová) jednoho dne podlehne pokušení, ukradne svému šéfovi čtyřicet tisíc dolarů za poslední prodej a odjede z města, aby mohla být se svým milencem Samem (John Gavin). Ubytuje se v zapadlém Batesově motelu, který najde na málo používané vedlejší silnici. Jenže než se Marion stačí vypořádat se svými pocity viny, události naberou zcela nečekaný spád. Majitelem motelu je totiž nesmělý mladík Norman Bates (Anthony Perkins), a ten skrývá veliká tajemství jak v přilehlém rodinném domě, tak především ve své duši. Marion, Sam, soukromý detektiv Arbogast (Martin Balsam) i Marionina sestra Lila (Vera Milesová) mají před sebou dobrodružství, o jaké nikdy nestáli… Dnes již klasický hororový thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka patří mezi nejlepší díla tohoto tvůrce. Zejména proslulá děsivá scéna v motelové sprše se zapsala do dějin kinematografie, především díky rafinované střihové skladbě a díky vynikajícímu hudebnímu doprovodu Bernarda Herrmanna. Film, natočený s relativně nízkým rozpočtem necelého milionu dolarů, byl nominován na čtyři Oscary (nejlepší režie, nejlepší herečka ve vedlejší roli – J. Leighová, nejlepší černobílá kamera a nejlepší výprava v čb. filmu). Dočkal se tří filmových i jednoho televizního pokračování, téměř doslovného stejnojmenného remaku (1998, r. Gus Van Sant) a v nedávné době i úspěšného televizního seriálu Batesův motel, jehož děj v pěti sériích líčí události před samotným Hitchcockovým filmem... Psycho vzniklo podle knihy Roberta Blocha, avšak jeho příběh je inspirován skutečnými událostmi spojenými se schizofrenickým vrahem Edem Geinem (1906–1984), jenž páchal své činy ve Wisconsinu v padesátých letech minulého století. Geinovým případem se inspirovali též tvůrci filmů Deranged (1974), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Mlčení jehňátek (1991). (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 161)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak z nijak zvlášť výjimečné knihy stvořit film, jenž se stane ikonou nejen svého žánru? Stačí drobná maličkost - být génius jakým byl Alfred Hitchcock - být tentýž perfekcionistický poděs s obrazovou imaginací rovnou té Mozartově hudební. Čert vem scénu ve sprše, to byl šokující trhák ve své době, dnes dobrý jen k tomu, abychom se mohli kořit odvaze velkého pana A - mě nejvíc dostalo bezzvučné otevření dveří předtím...a potom záběr v ložnici se zrcadlem...to je skutečně (skutečné) Psycho, to čarování s atmosférou a diváka vtahujícími záběry, to je ta pravá nadčasová hodnota tohoto dítěte roku 1960. Hlavní neměnnou devizou filmu je dokonale precizní Anthony Perkins, ten tichý Batesův chlapec, který svým výrazem dokázal přesně vyjádřit svou postavu a oklamat každého, kdo neznal příběh toho zastrčeného motelu a jeho majitelů. On a jenom on coby nástroj v rukách Režiséra sehrává jeden z nejpůsobivějších koncertů v dějinách filmu. Psycho je zcela po zásluze klasikou, ale jeho kvality jsou dnes někde jinde, než tomu bylo tehdy. Je otázka, jak to vlastně ve skutečnosti je...zda bychom to vnímali jinak, kdybychom mohli vidět to premiérové Hitchcockovo Psycho - to, jehož konec není jedním z nejveřejnějších tajemství, ale nevídaným šokem. To, jehož hudební úvod nám brnká na nervy, ale my ještě nevíme, kde číhá to hlasitě vyřvávané nebezpečí. Myslím, že takovému Psychu bych dal plné hodnocení...takhle ale nemůžu jinak než hodnotit jako zlatou klasiku, která má svou duši, ale která tu moji tak trochu míjí. 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Určitě to není pouze o slavné scéně ve sprše nucené cizoložnice a nečekané zlodějky Marion, Psycho je příkladem iluzivní filmařiny, která krvavé sekvence spíš naznačuje a zbytek nechává na samotné představivosti diváka. Malý filmový štáb, černobílý materiál (na tu dobu už věc méně vídaná), prototyp hororového domu, žena svlékající se do prádla, pichlavý hudební motiv, voyerismus. Mumifikovaná, dávno zavražděná matinka skrývaná ve sklepě na ovoce a mnohoznačný vycpavač opeřenců Norman Bates v matoucím díle, ve kterém je podstatná kamera, střih a zvuk. Strhující hra, která funguje i po třiapadesáti letech!! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmová lahůdka, která patří do zlatého fondu světové kinematografie a kdyby Hitchcock nenatočil už nic jiného, stejně by zasloužil vytesat pomník do mramoru. Scéna ve sprše nebo pád ze schodů jsou pro mě symbolem dokonalé režie a zároveň pomalu se otáčející židle ve sklepě je symbolem hororu jako svébytného žánru. Výborný Perkins, který už svůj výkon nikdy nedokázal překonat a z role vyšinutého Normana se vlastně nevymanil. Ingredience jsou v tomhle filmu vyvážené tak, že vznikla delikatesa...Za zmínku stojí i neobyčejně působivá hudba. Celkový dojem 100 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý thriller od Alfreda Hitchcocka. Má dosť dobrý príbeh o sekretárke, ktorá sa v práci vďaka bohatému klientovi dostane k veľkému množstvu peňazí, no miesto prikázaného uloženia v banke sa ich rozhodne ukradnúť a uniknúť z mesta. Počas cesty sa ubytuje v malom moteli, lenže netuší, že sa tu nachádza aj psychopatický vrah. A navyše po jej stopách ide aj súkromný detektív a jej sestra s priateľom, ktorí sa o ňu boja. Spracovanie je vynikajúce, síce zápletka na prvý pohľad nepôsobí až tak výnimočne, pričom to isté som pociťoval aj pri úvode, ale keď sa už hlavná hrdinka spolu s peniazmi vyberie na cestu, na čo navyše ani netreba dlho čakať, už si ma to úplne získalo. Dej je už po celý čas nadmieru zaujímavý a nájde tu množstvo nadčasových prvkov, ktoré z tohto filmu robia výnimočné dielo aj zo súčasného hľadiska, takže mi to prišlo aj pomerne originálne a nápadité. Pôvodne som teda vôbec neočakával taký priebeh, aký som nakoniec dostal a to ma veľmi príjemne prekvapilo, takže aj nepredvídateľnosť a neustále očakávania, čo príde ďalej patria medzi hlavné klady tohto filmu. Navyše mi to príde až prekvapivo inteligentné a zaujímavosť filmu ide po celý čas len hore, takže druhá fáza, kedy sa prakticky zmenia hlavné postavy ma bavila ešte viac a celé to vyvrcholí v perfektnom finále, kedy sa už ukáže celá pravda. Čo sa týka tých hororovo ladených sekvencií, síce sú tu len tri, ale aj tak mi všetky prišlo dosť zaujímavé a kvalitne zvládnuté. Paradoxne ale práve scéna v sprche, ktorá sa stala tak kultovou ma zaujala najmenej, našiel som si tu mnoho iných scén, ktoré ma bavili omnoho viac. Herecké obsadenie je výborné, Anthony Perkins vo svojej životnej úlohe a zvládol ju prvotriedne, skvelé ženské duo, k tomu postava súkromného detektíva, šerifa a priateľa hlavnej hrdinky, tu ma bavili úplne všetci. Réžia a technická stránka sú vynikajúce, Alfred Hitchcock je nepochybne jeden z najväčších filmových talentov histórie, skvelá vizuálna stránka, perfektná atmosféra, občas mi to prišlo aj celkom napínavé a aj tá hra s diváckymi očakávaniami sa mi veľmi páčila. A určite musím pochváliť aj hudbu, tá tomu dodá ešte silnejší náboj. Keď som si Psycho púšťal prvýkrát, vedel som o ňom len to najhlavnejšie a priznám sa, ani som od neho moc nečakal, predsa len ten časový rozdiel mi v rámci žánru prišiel až moc veľký. No veľmi som sa mýlil, v tomto prípade o plnom hodnotení nemusím vôbec pochybovať, lebo je to prvotriedne zvládnutý film po všetkých stránkach, ktorý patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. 87% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock a jeho nejslavnější film, nejslavnější scéna, nejslavnější nůž, nejslavnější černá krev, nejslavnější díra do sprchy a nejslavnější sprchová plachta. To celé oblepeno v jedné z nejslavnějších atmosfér hororů šedesátých let vůbec. Psycho je prostě klasika. U mě to sice na plný počet nevyhraje, ale vždycky to bude klasika. Klasika daleko lepší jak Závrať a cokoliv jiného. V tomhle případě určitě jo. Protože kdo jiný si dovolí zabít hlavní roli, která se ve filmu více jak polovinu času prochází a pak najednou kuch a kamera se okamžitě stočí na někoho jiného. No jen tak někdo rozhodně ne. Mistr hororů ale na to ve všech ohledech měl právo pokaždé, kdy takovéto filmy točil. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (198)

  • Keďže Alfreda Hitchcocka zaujímalo, prečo bol film tak úspešný, zadal preto Stanfordskej univerzite výskumnú úlohu na túto tému. Po vyčíslení jej nákladov na 75 000 amerických dolárov objednávku zrušil so slovami, že “tak veľmi zvedavý zasa nie je“. (marlon)
  • Stavby filmového domu a motelu byly jen prázdné kulisy velikosti skutečných domů. Pravá strana domu dokonce chyběla úplně, a proto také není nikdy ve filmu vidět. Interiéry domu se natáčely o kus dál na sound stage 18-A, kde byly pokoje upraveny speciálně pro natáčení. (BrianStorker)
  • Součástí dvouminutové scény vraždy je i atraktivní záběr proti proudu vody ze sprchy. Alfred Hitchcock nechal vyrobit mnohonásobně zvětšené kropítko a dírky v jeho střední části nechal ucpat. (dopita)

Související novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Psycho v televizi

Psycho v televizi

05.07.2012

Mohl by to být povzdech nad programovou náplní českých a slovenských komerčních stanic. Jenže tentokrát jde o Psycho s velkým „P“. Americká kabelovka A&E se původně zaměřovala hlavně na dokumenty… (více)

Reklama

Reklama