Petr Pan

Peter Pan

Dobrodružný / Rodinný / Akční / Fantasy

USA / Velká Británie, 2003, 105 min

P.J. Hogan

Byla jsem docela zvědavá, jak dopadne hraná verze populární knížky, zvláště po hodně slabé animované verzi. Dalším lákadlem pro mě byl můj velký oblíbenec Jason Isaacs v roli Kapitána Hooka. Ten mě, jak je u něj dobrým zvykem, rozhodně nezklamal, se samotným filmem je to už trochu horší. Je totiž točen výhradně pro děti, a tak si ho dospělí příliš neužijou. Navíc je tu na dětský film celkem dlouhá stopáž a poměrně dost scén, ve kterých někdo někoho zabije a nikdo pomalu ani nehne brvou. Ve filmu pro děti, bych to rozhodně nečekala. Dalším nedostatkem jsou triky, které i přesto, že měl film obrovský rozpočet (100 milionů dolarů) a tvořili je lidé z ILM, rozhodně nenadchnou. Výprava snímku je krásně pohádková (bez debat kýčovitá) a několik scén je opravdu zábavných a na diváka dýchá příjemná atmosféra. Je tu ale také spousta hluchých míst a ústřední dvojice dětských herců nepředvádí nic zvláštního. Typově jsou sice role Wendy a Petra Pana dobře obsazené, jejich představitelé se však zmůžou jen na sladké úsměvy. Alespoň, že ten Jason Isaacs je pořád tak skvělý coby záporák. - **1/2(26.2.2004)

Taková velkorozpočtová pohádka se opravdu hodně povedeným castigem a kýčovitou výpravou... Nic víc, nic míň.(15.12.2007)

Poměrně velmi hezké zpracování mého oblíbeného příběhu...(26.5.2008)

Rozpočet $100miliónovTržby USA $48,462,608Tržby Celosvetovo $121,975,011Úžasne spracovaní príbeh Petra Pana, vizuálne úchvatné, príbehovo podmanivé, z niekoľkými neskutočne silnými a dojemnými scénkami, k tomu hravá hudba od James Newton Howarda. Pre mňa najlepšie spracovanie tohto námetu od J.M. Barrieho. /95%/(4.10.2007)

Poutavá adaptace mé oblíbené knihy. Triky jsou bez diskuzí špatné, některé dekorace k neunesení kýčovité, Zvoněnka na zabití, nicméně všechny námitky spolehlivě setřou herci: Jason Isaac v roli kapitána Hooka konečně představuje svou postavu jako člověka s pocity a myšlenkami (chvíle, kdy se poprvé objeví na plátně bez háku, je bez nadsázky skvělá) a mezi představiteli Petra a Wendy funguje taková chemie, až člověka napadne, kde se to v těch dětech bere. Země Nezemě přes svou místy odfláknutou technickou stránku disponuje nesporně pohádkovým a hravým kouzlem, do kterého zasahuje strhující rozhodování Wendy zda vyrůst či ne. Snímek navíc má na dětský film až nezvyklé tempo, které vás v závěru přinutí uvažovat, zda by nebylo přece jen lepší, kdyby se výlet v pohádkové Zemi Nezemi ještě o chvilku prodloužil.(16.4.2005)

Největši problém téhle překvapivě nedisneyovské podívané spoléhající na inteligenci i toho dětského diváka je její nevyrovnanost, kdy se film potácí mezi poučenou postmoderní podívanou (ten film moc dobře ví o pohádkách, které předcházaly a jak skončily, odkazuje na ně a zmiňuje se o nich) cílenou na dospělé publikum znalé pravidel vyprávění a zákonnitostí pohádek se všim tím psychoanalytickým přistupem, jenž se na ně dá aplikovat, a na dětského diváka, jemuž jsou určeny kýčovité výjevy s nepovedenými digitálními triky a slapstickové, obstojně vypointované sekvence._____ Jason Isaac, jak je v petropanovských adaptacích zvykem, zde hraje postavu otce i Hooka, a v obou připadech jde o předtím nevídané uchopení postavy (zatímco otec je stylizován jako jednorozměrná postavička, Hook je trojrozměrná postava s emocemi a pochybami a divák si k němu vytvoří i určitý, nejenom záporný vztah). To stejné se dá napsat i o ostatních postavách, předevšim o Peteru Panovi a Wendy, mezi nimiž to jiskří a chemie je nepřehlédnutelná, jejich věk a pojetí některých scén dají vzpomenout, že o autorovi pohádky J.M.Barriem se šuškalo, že byl pedofil._____ Jenže film, který si je vědom toho, že Peter Pan je přiběhem o sexuálním probuzení a dospívání a který má spoustu zcizovacích prvků ve vyprávění a vypravěč je dokonce oslovován a je mu řečeno, že umře, má nevyrovnané pojetí fikčního světa Země Nezemě (když už kýčovitost, tak pořádnou a i s přepísklými a nepovedenými, lacinými triky, když už temnotu, tak nekaširovanou a původní) a přepálenou stopáž, i když slušné tempo. A hlavně ve zvoleném přistupu (dětský svět plný infantilního humoru a stylizace postav do jednorozměrných figurek a kýčovité výpravy, ten dospělý plný temnoty, nejednoznačnosti a emocí, s dvousmyslnými narážkami a znepokojujícími sekvencemi) jsou tvůrci nedůslední.(16.12.2007)

„Šťastné myšlienky vás naučia lietať.“ – „Ja nemám šťastné myšlienky.“ – „A to vás strháva dolu.“ Nie som si istý, či je to rozprávka, príbeh o prebúdzajúcej sa sexualite alebo o utekaní pred zodpovednosťou, ktorú so sebou prináša dospelácky život, jedno ale viem - bijú sa tu dva štýly. V jednej chvíli mágia sama osebe s tak veľkou predstavivosťou, hravosťou a snovou hudbou Jamesa Newtona Howarda, až nadšením nedýchate (prelet nad nočným Londýnom) a niekoľkými odrastenejšími nápadmi (tikajúci krokodíl by sa ľahko uchytil v Hammondovom JURSKOM PARKU a to sa radšej ani nezmienim o morských pannách), ale hneď nato uvidíte niečo „zaručene detské“ (bernardín, jednonohý papagáj, nemá víla). Lepší priemer, ale nehovorím to rád.(6.11.2005)

Já věřím na víly.(29.6.2005)

nic moc, proste jenom zfilmovana pohadka, aspon jsou dobre vybrany hlavni predstavitele(9.1.2005)

Zrůdné mořské panny hypnotizují Wendy a lákají ji do své moci. Žárlivá víla organizuje dívčinu popravu. Malí potomci hrdých anglických kolonizátorů prosí na kolenou o milost, ale jsou odsouzeni k smrti utopením. Zvoněnka je vyhnána Petrem, a ve snaze odčinit svou zradu, vypije smrtící jed. Wendy, toužící po obdivu, kolaboruje s piráty. Hook je tvrdý a nelítostný. Zpomalený záběr na zlomeného a poraženého Petra Pana, bezmocně padajícího pod nemilosrdným úderem kapitánova háku, dokáže vzbudit zájem a obavy i u pokročilého diváka. To, že malí hrdinové nemají téměř nic zadarmo, a musí opravdu bojovat se skutečným, i když trochu pomateným nepřítelem, je jednou z hlavních deviz této akční, nedisneyovské (místy temné, místy obskurně barevné, ale vcelku zaručeně definitivní) verze klasiky dětské fantasy. Tenhle Petr Pan nikdy nemoralizuje. I když důraz na nelehkost přijmutí vlastního dospívání, a s ním spojené zodpovědnosti by mohl k moralitám svádět, předloha ani tvůrci filmu nic takového nedopustí. Tak jako bývají nekompromisní děti, i tento film je nekompromisní. Ctí svého malého diváka - nemanipuluje s ním jako s blbečkem, není politicky korektní agitkou, a nebojí se opravdového zabíjení ani opravdové lásky. Erotické jiskření (zmíněné zde HoneyBunny), stejně jako neustálá, záměrná oscilace mezi infantilností a osudovou dramatičností, a silná, přitom však nijak křečovitá emocionalita, zajišťují zatím poslednímu zpracování příběhu J.M.Barrieho výsadní postavení mezi dětskými filmy.(28.6.2007)

Byla by to pěkná adaptace nesmrtelné knihy J.M. Barrieho, mezi Wendy a Petrem Panem to pěkně jiskřilo..., ale výprava a vůbec celá vizuální složka byla přehnaně kýčovitá. Konec pak byl až příliš zdlouhavý, chyběla mu výrazná pointa a proto víceméně nudil. Na opravdu povedeného Petra Pana si tak budeme ještě nějakou chvilku muset počkat.(23.1.2009)

Není to žádný zázrak, ale na druhou stranu překvapí dobré herecké obsazení a výprava. Triky jsou slabší průměr.(31.8.2004)

Soundtrack James Newton Howard: 1. Main Title ,2. Flying ,3. Learning To Fly ,4. Tinkerbell ,5. Is That A Kiss? ,6. Peter's Shadow ,7. A Note From The Teacher ,8. Build A House Around Her ,9. Come Meet Father ,10. Fetch Long Tom ,11. Mermaids ,12. Fairy Dance ,13. Set Them Free ,14. I Do Believe In Fairies ,15. Poison ,16. Please Don't Die ,17. Flying Jolly Roger ,18. Peter Returns,(15.5.2011)

Nechcem sa večne odvolávať na averziu voči britským filmom - to by som v tom prípade nezbožňovala čarodejníckeho Pottera :). Peter Pana v novšej verzii nemôžem porovnávať, lebo tie staršie mi nič nehovoria, avšak ja ako divák túžiaci po stabilnom príbehu obsiahnutom magickými bytosťami (tých tam bolo až-až!) a podmanivom vizuále, som z tohto veľmi nadšená nebola. Avšak, pre moju 6-ročnú sestru by táto rozprávková dobrosrdečnosť, bola nepochybne zrakovým a pravdepodobne aj duševným pohladením.(8.10.2008)

Ja by som detske fantasy filmy zaradil do dvoch kategorii a to na tie, ktore dokazu okrem deti sucasne pobavit aj dospelych, ako napriklad HARRY POTTER (2001) a na tie, ktore dokazu pobavit vyhradne len detske publikum, napriklad GARFIELD (2004). Tento by som zaradil niekde do stredu, pretoze chvilkami som sa z pohladu dospelaka bavil, ale chvilkami, hlavne v Krajine Nekrajine, ktora sa takto volala podla kvalitneho slovenskeho dabingu i trosku nudil. Avsak trikov a vizualnych efektov je tu habadej a hlavne jednu hviezdicku navyse u mna posilnuje nadherna hudba Jamesa Newtona Howarda, ktora mi tak pripomina orchester Johna Williamsa. Takze kludne aj 4 hviezdicky. Ak by som mal 10 rokov, je to jednoznacnych 5... 26.02.2009 ____ Jeremy Sumpter - (Peter Pan) +++ Rachel Hurd-Wood - (Wendy Darling) +++ Jason Isaacs - (Pán Darling / Kapitán Hook) +++ Lynn Redgrave - (Aunt Millicent) +++ Olivia Williams - (Pani Darlongová) +++ Harry Newell - (John Darling) +++ Freddie Popplewell - (Michael Darling) +++ Hudba: James Newton Howard +++(26.2.2009)

Jeden z těch lepších rodinných filmů, které jsem poslední dobou viděl. Film má hezkou výpravu, triky jsou občas trochu slabší. Perfektně se vydařilo obsazení. Mezi Jeremy Sumpterem a krásnou Rachel Hurd-Wood to skvěle jiskří a pobaví i onen nepokrytě sexuální podtext některých scén. Ludivine Sagnier je jako Zvoňenka roztomilá a Jason Isaacs ve své další záporné roli opět září. Pokud se vám podaří potlačit v sobě trochu cynizmu, čeká vás oddychová a zběsilá jízda Zemí Nezemí. Slogan ,,Film pro celou rodinu" tentokrát nelhal.(15.12.2007)

Já moc nechápu, proč tak malé hodnocení? Ten film byl moc pěkný. Krásná milá pohádka, která musí potěšit všechny děti a nejen je. Jeremy Sumpter hraje výborně, stejně jako ostatní dětští herci. Snímek samozřejmě v mnoha věcech pokulhává, ale celkový dojem je velice příznivý. HUDBA: James Newton Howard - pohádková, ne přímo podařená, ale na to já jsem dost náročný, takže byla hezká.(15.12.2007)

Dnes,zhruba po čtvrté vidělo a musím povýšit hodnocení o jednu hvězdičku navíc- jedním z důvodů je, že dnešní takzvané pohádky/ fantasy (krom HP a pár vyjímek) jsou vyloženě na pendrek ale tahle mezi nimi ční jako čirý skvost (strukturně podobný případ- např. Grinch,Casper,Kouzelná chůva Nanny McPhee). Pohádka to je sice kýčovitá s nepřehlédnutelnými- buď nedodělanými nebo odfláknutými triky.Sem tam dost ujetá- co se srandy a výpravy týče... ale tím výčet negativ pro mě končí. Ten film má totiž neskutečný drajv a atmosféru kterou krásně dokresluje kouzelná hudba J. N. Howarda. Dále přirozeně hrající dětské herce (především přesný Jeremy Sumpter) a samozřejmě nesmím zapomenout excelentnho zlosyna a uťápnutého sympaťáka, ve dvojroli Jasona Isaacse. Petr Pan je víceméně zábavný snímek- jak už pro 18-ti letou holku tak pro 10-ti leté caparty.73% I believe in fairies, i do, I do :))(30.10.2011)

Třeba takovému Spielbergovému Hookovi to nesahá ani po kotníky a ani efekty nejsou, vzhledem k velkým nákladům, nějak zvlášť působivé. Výprava spíše průměr. Jediné, co tak zůstává, jsou sympatičtí mladí herci a hlavně Jason Isaacs, který si svou roli skutečně labužnicky vychutnal a bez něj by to byl s prominutim shit. Takhle aspoň průměr.(7.5.2006)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 9/10/// +moc krásné, pohádkové, kouzelné, prostě moc pěkně natočené, moc povedený casting, skutečně hmatatelné jiskření mezi oběma hlavními představiteli, hlavně zaujala Rachel Hurt-Wood, prvek "vypravěč" je fain -jen pro děti do 15 let, český dabing (hlavně Petr Pan) a ani mě ta postava nebyla moc sipmatická, no a ještě jednou, dějově to staršího diváka moc neoslový/// Tak tohle byl můj první Petr Pan. Přestože jsem o jeho světě něco věděl, nebylo toho mnoho. Teď vím něco víc, ale příliš mě to nenadchlo. Je to prostě pro děti, kteří mají svoji fantazii. I když tady musím prohlásit, že pro děti je to jako stvořené. Fakt krásně vytvořené, děti zažívají báječná dobrodružstí v Zemi Nezemi, bojují s piráty a někdy nejen s nimi. A každý malí kluk a holka to může zažívat spolu s nimi. Proč? Protože ještě stále věří na víly./// Celkem 71%/// Jo a budu si stát za svým, mě se to technické zpracování prostrě líbilo.(16.12.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6