Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(95%) BACKDRAFT, v českém názvu OHEŇ je bezpochyby silným filmovým zážitkem o hasičích, snad ve všech ohledech. Mou srdcovkou o tomto tématu nadále zůstává OKRSEK 49, kterému jsem krom 5 z 5* na CSFD napálil nekompromisních 100%. Tam šlo i především o soukromí hasičů, které fungovalo naprosto bezchybně. Zatímco tento BACKDRAFT jede spíše na chlapskou notu a soustředí se především na vztahy a hlavní dění mezi ostatní hasiče v týmu. Absence nějakých více rozvinutých scén z domovů hasičů mi zde určitě nechybí. Má to svůj styl, takže zde nemůžu ani nic výrazného kritizovat. Co čtu různé názory, tak některým trochu vadila slabší zápletka, ale v tom já nespatřuji žádný problém. Děj byl prostý, šlo se vždy rovnou na věc, takže netřeba řešit takové prkotiny. Mezi dva hlavní BODY filmu jednoznačně patří hlavní herecké duo Russell a Baldwin, hrající dva bratry s rozdílnými povahy, kteří ale i tak na sebe navzájem nedají dopustit, takže bratrské pouto zde bylo víc než jasné. Druhým hlavním bodem rozhodně patří skvěle natočené sekvence s ohněm, kterých bylo opravdu dostatek. Tam co se týče technické stránky, kamery a celkové režii – tam opravdu nebyl nejmenší problém. Pochválit se toho dá zde moc, kritizovat snad ani ne. Ta zmíněná absence víc prohlubujících scén soukromí oněch hasičů zde byla utlumena a vůbec mi to nechybělo. Herecké obsazení je na tom výborně. Kurt Russell se zde ve své roli překonává – svojí postavu hraje přesvědčivě, má neskutečně poutavý charakter. Stejně tak mě bavil i jeho filmový bratr, kterého hrál William Baldwin. Potěší i všelijaké vedlejší role včetně Donalda Sutherlanda nebo Roberta De Nira. De Niro zde neměl až tak podstatnou roli, ani mě zde tolik nebavil, ale přesto mě potěšilo vidět známou tvář. Filmová hudba od skvělého Hanse Zimmera byla určitě víc než solidní, V té době sice nebyla až tak výrazná, abych ji poslouchal samostatně, ale zde seděla jako ulitá. Blížící se finále snímku obsahuje dobrou pointu, která se zprvu jeví docela šokujíc, že jsem si říkal, to snad není možné, ale pak naštěstí přišla hlavní část pointy, které vše rozumně vysvětlila. Nějaké ty emoce atd – to zde určitě máme, především až na závěr. Samozřejmě věčné kontakty mezi oběma bratry, ke kterým docházelo (hádky, porozumění, neshody, empatie) – na to vše se krásně dívalo. Víc už to snad vyzdvihnout nemohu. To bych tu pokračoval v psaní slohové práce donekonečna. Jedná se opravdu o KLENOT, ke kterému se ještě vrátím x krát. Jsem rád, že jsem si tento film mohl ve volném čase doplnit - i po letech to můžu ocenit. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z chlapců bedlivě pozoruje otce při nebezpečné práci. Ostřílený hasič naposledy zamává a vleze do domu. Hrdina umírá, synové v rodinné tradici po letech pokračují (mimochodem ve skutečnosti je mezi Kurtem Russellem a Williamem Baldwinem dvanáctiletý rozdíl). A Ron Howard vystavil obětavým chlapům, kteří denně bojují s ničivými plameny, solidní pomník. Vsadil na osvědčené téma, spory dvou bratrů jsou místy otravné (rozčílí je opravdu kdeco), ale první housle tu hrají pyrotechnici, kteří se (s ohledem na rok vzniku) náramně vyřádili. Zpomalené záběry ohně představuje skoro až umělecké dílo, tvůrci jsou požáry doslova fascinováni. Herci, kteří podstoupili i hasičský kurz, jsou zabíraní opravdu mezi plameny, výsledek je pochopitelně plný patosu, americké uvědomělosti a hrdinských kroků (Russellova úžasně cukající tvář je nesmírně cool). A Hans Zimmer je tu v plné parádě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co jsem si asi pod filmem měl představit než to, že ve filmu bude víc ohně než na radnici při pravidelných pražských nepokojích. Herci byli parádní, požárníky si užívali. Jen mi přišlo, jak kdyby tvůrci prostě jenom řekli...No hele natočíme o hasičích film. Nemusíme to proplejtat nějakým zajímavým příběhem, to, že zachraňují životy je příběh samo o sobě a my to tak ukážeme a natočíme jenom směs akčních scén, kde jeden hasič lítá za druhým, občas se stane nějakej průser a tak to je pořád dokola. Není to konkrétně o příběhu, spíše pocta samotná lidem, kteří den co den zachraňují lidské životy. Proto je to tak hezký, ale tři hvězdy mi přijdou akorát. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)

Reklama

Reklama