Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (294)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Utahaný těžkopádný film. 1)  Snímek nabízí dojákoidní klišé, kterých jsem už viděl spousty a obávám se, že pokud neoslepnu, ještě další spousty uvidím. Budiž, ale hvězdičky za to nečekejte._____ 2)  Backdraft mám v hlavě od devadesátých let, kdy jsem viděl v zábavném parku Universal Studios Hollywood v Los Angeles jednu z atrakcí, věnovanou právě tomuto filmu. Stáli jsme na kovové plošině, před námi šlehaly hrozivě vyhlížející plameny, kolem duněly výbuchy a nakonec se plošina o pár centimetrů propadla, což zavdalo podnět k hysterické reakci některých návštěvnic. Pyrotechnická extáze. Bylo to vlastně daleko zajímavější, než sám film, jak jsem právě teď zjistil._____ 3)  Půvabný 28letý William Baldwin (mladší bratr Brian), 40letý stále pěkný Kurt Russell (starší bratr Stephen) a 26letý Jason Gedrick (hasičský nováček Tim) mi nepříliš zajímavý snímek zpříjemnili. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pre požiarnikov som mal vždy slabosť, už v detstve mi to prišlo ako jedno z tých najchlapskejších povolaní, ktoré je ale vo filmovej tvorbe minimálne využívané, ale som rád, že o nich vznikol aspoň jeden poriadny blockbuster a našťastie v prvej polovici deväťdesiatych rokoch, kedy sa takýmto chlapským filmom darilo najviac. Zápletka možno mohla byť aj trochu atraktívnejšia, napríklad, keby sa venovala jednej katastrofe, takto to pôsobí skôr tak epizódnejšie, jednoducho len postavy riešia jeden požiar za druhým, ale ani s týmto nemám väčší problém. Film chcel ukázať životy požiarnikov, samozrejme v akčnejšom prevedení, kedy im ide o život každý deň a to sa podarilo, predsa len ponúka aj nejakú celistvejšiu zápletku sprevádzajúcu celý film, teda hľadanie inteligentného pyromana, ktorý jednotlivé požiare spôsobuje a samozrejme aj nejaký ten rodinný motív, v tomto prípade vzťah dvoch úplne odlišných bratov. Celkovo to funguje, aj napriek nadpriemernej dĺžke si film drží tempo a zaujímavosť, každú chvíľu ponúkne niečo nadmieru atraktívne a tak sa na to pozerá dobre až do konca. Poteší aj obsadenie, William Baldwin určite nepatrí medzi mojich obľúbencov a ani v tomto film ma moc nebaví, ale zase takto funguje tá odlišnosť bratov, keďže Kurt Russell je tu prakticky jeho protiklad a bavil ma tu zase veľmi. A k tomu plno dobre zvolených vedľajších postáv, charizmatický Scott Glenn, Robert De Niro ako požiarny vyšetrovateľ alebo Donald Sutherland, ktorý nemá moc priestoru, ale ten jeho posadnutý pyroman ma veľmi bavil. A jeho znemožnenie pred komisiou je asi najzaujímavejšia scéna z filmu. Veľmi spokojný som aj po akčnej stránke, jednotlivé požiare sú celkom rozmanité, ale hlavne perfektne natočené, technicky dokonalo zvládnuté, vizuálne je na to skutočne radosť pozerať. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia je v rámci žánru prvotriedna. Ron Howard to zvládol bezchybne, okrem technickej stránky funguje aj napätie a emócie a nesklame ani Zimmerova hudba. Takže zápletka možno mohla byť aj lepšia, ale inak je Oheň výborný film, ktorý si pustím vždy, keď mám chuť na tému požiarnikov. 76% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Reklama

Reklama