Reklama

Reklama

American Horror Story - Roanoke

(série)
Promo 1
USA, 2016, 6 h 39 min (Minutáž: 37–43 min)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., Angela Bassett, Lily Rabe, André Holland, Wes Bentley, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Denis O'Hare, Evan Peters (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Matt a Shelby se po prodělaném traumatu přestěhovali do Severní Karolíny. Koupili zde dům z konce 18. století. Brzy se v něm však začnou dít podivné věci. A to je teprve počátek... (TV Prima)

Videa (6)

Promo 1

Recenze (115)

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejinvenčnější dosavadní sezóna antologie, která zejména v první půli nepřestane udivovat objevnou hrou s televizním formátem (hraná rekonstrukce událostí vs. dokument), a v druhé překlene do podivné non-fikce, v níž se střetává například reality show, found footage nebo zpravodajství. Zajímavý, nicméně roztříštěný celek. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejrozpačitější série AHS. Jak už jsem napsal ve svém delším komentáři, kde jsem rozebral postupně všechny série od 1. až po 5. Tak u 1.,2. a 5. jsem byl spokojený až nadšený, na rozdíl od 3. a 4., které mě vyloženě nudily a štvaly. Tady není můj názor tak ucelený jako u předešlých, tady je naprosto rozpolcený a o to víc mě celé Roanoke naštvalo. Může si za to vlastně Ryan Murphy sám, protože rozdělit sérii na 2 části bylo tady tak zbytečné až mi zůstává rozum stát. První ucelená linka od prvního do pátého dílů nám představila to, co jsme na prvních dvou řadách měli tak rádi. Bylo tu napětí, hororové brutální někdy až gore scény. Postavy byly zajímavé a dokumentaristické pojetí tomu dodalo patřičnou dávku originality a invence. Tudíž kdyby celá tato sezóna měla jen 5 dílů, tak budu naprosto spokojený a bude to pro mě jedna z nejlepších sérií vůbec. Jenže jsme dostali druhou navazující část taktéž po pěti dílech, které byly buď jen průměrné a nebo klesaly až k sebeparodii toho, na čem vlastně celé American Horror Story stojí. Postavy se najednou chovají jako totální idioti, moment překvapení je ten tam, hororové scény nefungují a celé režijní a scénáristické pojetí je tak mdlé a průměrné až se vám nechce věřit, že první půlka Roanoku se vám tak moc líbila. Nemám zdání, co si tvůrci mysleli nebo proč se nerozhodli pro ucelenou linku jako v předešlých sériích. Pořád je to však lehce nadprůměrně zpracovaná série a to po stránce výborného castingu, stylistického pojetí, výpravy a drsných hororových scén. Chabý scénář tomu však ubírá ten punc výjimečnosti a na poli televizních obrazovek výjimečného hororového seriálu. První půle 8/10, druhá 4/10 = celkově 6/10. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to oficiálně tady. Nejhorší série AHS je na světě. Po absolutně nejdelším čekání a kousání nehtů kvůli obrovské nafouklé bublině a věčnému utajování všeho, co s šestou sérií souviselo, se nám zrodilo podivné Roanoke s ještě podivnější formou polodokumentu a úplně nejdivnější absencí tradiční prvotřídní začáteční znělky. Nejenže jsem Murphymu věřila a svěřila bych mu s důvěrou veškeré scénáře, které bych chtěla mít natočeně, ale ještě k tomu jsem si docela užila prvních pět dílů této z řady vybočující série. Po šestém díle jsem se ale absolutně zhrozila a s malou skulinkou důvěry uvnitř jsem doufala, že takhle kulervoucí finále, které Murphy chystá, tu určitě ješě nebylo a všechno co se dosud odehrálo je jen divadlo a ticho před nejvěší bouří mého seriálového života. S největším zklamáním musím oznámit, že poslední díly Roanoke byly jeden velký, hnusný, zmatený, neucelený a nejméně vtipný vtip, který jsme tu za posledních šest let tohoto seriálu měli. Za a) vůbec bych nedokázala převyprávět děj kvůli veškeré zmatenosti příběhu, za b) v podstatě ani nevím, co to tam strašilo a jak bych podtitulek této řady přeložila do hororového slangu, za c) sice si zde zahrál každý herec alespoň jeden malý štěk, ale v tom případě jsem blíže nesoucítila s postavami, za d) proč měl jako Evan tak trapnou a malou roli?, za e) méně sympatickou černošku než je Adina Porter asi neznám a za f) finálová epizoda byla tak strašně, ale strašně moc špatná, že už si ji ani nechci znovu projíždět. Sečteno, podtrženo, Roanoke mě donutilo omluvit se třetí řadě Coven a čtvrté řadě Freak Show za to, že jsem je označila za průměrné a hůře napsané, protože tohle mě utvrdilo, že všechno se dá jednou opravdu ošklivě pokazit. Já jen doufám, že se sedmou řadou si dá Murphy místo trapného utajování záležet na ucelenosti scénáře a přestane mást diváky dvěma realitami. Doufám, že se vykašle na inovace a ráda bych zase přivítala starou dobrou formu AHS s jednou tváří v čele a poctivou děsuplnou titulkovou znělkou. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY! Zatím asi nejhůř koukatelná série AHS (a neumím si představit, že by produkce byla o moc větší prdel). Nápad zkombinovat V zajetí démonů v pseudodokumentárním stylu a Blair Witch, kde spolu interagují herci a jejich „reálné“ předobrazy během „skutečné“ vyvražďovačky, je na jednu stranu naprosto geniální. Jenže pak nastoupí prozření, člověk si uvědomí, že wanovské duchařiny a found footagerky se svými plochými postavami a maximálně jednou charakterovo-dějovou linkou jsou udívatelné při nejlepší vůli tak těch devadesát minut, a všechno se to rozblemcne do uniformního uvřískaného torture porna o délce osmi hodin (1984 mělo mimochodem stejnej problém, ale tam to aspoň odlehčovala ta osmdesátková stylizace a zábavné definované postavy). Škoda, že Murphyho nenapadlo radši natočit duchovního nástupce Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon. Protože jako film by Roanoke byla bomba. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina byla skvělá, pak už to šlo postupně dolů. Je třeba pochválit, že ne celá série byla jen o tom co se v tom domě vlastně stalo, ale že to postupně obměňovali a dodávali tomu více šťávy. Nebo krve? V této sérii hodně přitlačili na pilu, já osobně to až tak brutální nepotřeboval. Nejhorší z druhé poloviny nebyl ani tak děj jako kamera. Chápu, že to chtěli mít trochu autentické, ale kdo se má na tu roztřepanou kameru, ve které bylo kulové vidět, koukat. Výsledkem si nemyslím, že by to byla nejslabší série, jak se tady ukazuje. Ale zas na druhou stranu je dobře, že to je jen deseti dílná série. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (6)

  • Kolonie Roanoke opravdu existovala a šlo o první pokus Anglie o vytvoření stálé kolonie v Americe. Správcem kolonie byl opravdu John White a jeho žena se opravdu jmenovala Tomasyn, neměl však syna, ale dceru. Kolonie byla za dosud neznámých okolností opuštěna roku 1590, podle některých názorů se její členové přesunuli jinam, podle jiných byli zmasakrováni původním obyvatelstvem. (gamemaCZ)
  • Postavou Lany Winters (Sarah Paulson) v poslednej časti šiestej série Roanoke (2016) prepojili tvorcovia dej s druhou sériou Útočisko (2012). Zároveň sa jedná o ďalšiu dvoj rolu tejto herečky po udalostiach v piatej sérii Hotel (2015). (BlackTom)
  • Série se začala natáčet 6. července 2016 v Kalifornii (Santa Clarita). (Varan)

Reklama

Reklama