Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Edward D. Wood Jr. udělal ve svém slavném filmu PLAN 9 mimozemské talíře alespoň z poklic od aut. Ovšem v tomhle československém socialistickém sci-fi paskvilu, který nemá se sci-fi vůbec nic společného, jsou ufa jen keramické talíře. A ještě k tomu jsou nakreslené!!! To je tak se světa sci-fi asi všechno, jelikož o mimozemšťanech se v týhle hrůze jen mluví stejně tak, jako se v ní chlastá. Jediným mimozemšťanem je tu Luděk Sobota, který ve svým moravským kroji je fakt mimo. Stejně tak mimo byl i režisér, scénáristka a vůbec celej filmovej štáb, který byl podle mě na LSD. Nechápu, jak v tomhle mohli hrát Tříska, Brodský, Janžurová, Myslíková, Kemr... [911. hodnocení, 61. komentář, 22%, 285. nejhorší film] ()

bohemia_regent odpad!

všechny recenze uživatele

... aneb Jaromil Jireš pod vlivem LSD. (A scenáristka Mária Rudlovčáková nejspíš taky.) Nefunguje tu ani nejelementárnější filmařské řemeslo. V mnoha případech i taková samozřejmost, jakou by měla být střihová návaznost dvou po sobě jdoucích záběrů, je na sotva amatérské úrovni. A určitě to není vina Josefa Valušiaka, jednoho z nejlepších českých střihačů všech dob. Jeho a pak ještě hudebního skladatele Zdeňka Lišky, který taky nemohl ani při sebevětší snaze nic zachránit, je mi líto nejvíc. Ale abych jen nekritizoval, mám tu dvě pochvaly: 1) pro výrobce filmové suroviny, které ani po téměř čtyřiceti letech nevybledly barvy; a 2) pro bernardýna Honzu, který jako jediný ze všech herců podal přirozený výkon. Jinak ale film předčil všechna moje očekávání. Ta nejhorší, samozřejmě. ()

Reklama

noriaki odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že slušný režisér a plejáda špičkových herců dokáží společnými silami natočit obstojný film i z dementního scénáře. Ale ono prd. Talíře nad Velkým Malíkovem dopadly jako regulérní propadák. Jsou jen stěží sci-fi a ještě méně komedie. Respektive nějaké motivy a pokusy o vtip by se tam našly, jenže tak zoufale nevyužité a nahodilé, že by se bez nich příběh úplně obešel. A když o tom tak přemýšlím, tak by tam ani nemusel být ten příběh. Koneckonců taky skoro žádný nebyl. Scénky na sebe navazovaly jen velmi volně a většina z odehrávaného, byla úplně samoúčelná. Nerovný souboj jedné neschopné scenáristky s naší kinematografickou smetánkou na K.O. vyhrála Mária Rudlovcáková. ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

CO TO MĚLO BÝT? Vůbec nevím, jestli lyrická komedie s Jasného prvky ala Až přijde kocour, komunální satira 70. let, crazy komedie nebo vlastně.... Žánrově naprosto nejednotné a mám pocit, že ani herci tam nehrají vlastně nic podstatného. Jestli na to někde narazíte, tak tomu třeba přijdete na chuť, ale mně se nepodařilo dešifrovat, proč ten film vypadá právě takhle. Promiňte, mistře. ()

Aargh odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vidět film, při jehož natáčení nikdo netušil, o čem by měl být, Malíkov je perfektní volba. Sledovat plejádu legendárních herců, jak se bezradně plácají v nenavazujících scénách a snaží se vykřesat ze scénáře aspoň něco trochu vtipného, bylo utrpení. Není divu, že Jan Tříska po natáčení radši emigroval. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Týně nad Vltavou a v Hrusicích. (dyfur)

Reklama

Reklama