Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Ani dvojce nejkrasni zeny ceskoslovenska me neobmekci..................... Leda kdyby tam byly obe dve. A tim myslim jenom obe dve................... Pak by me urcite postavili, jako osla co si nemoh vybrat mrkev, a uz bych stal a ani se nehnul. Stal bych pred tou krasou.....................Nebylo ? Nebude. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho nepříliš povedeného loutkového draka, byla by to výborná, místy skoro akční, a svým téměř syrovým nádechem netradiční pohádka. Od úvodu, kdy princ zamkne prázdný hrad, strčí klíč pod rohožku a s uzlíčkem přes rameno vyrazí do světa, po závěr, kdy jsou padouch i jeho banda bez milosti naházeni přes hradby do strže. Působivá atmosféra, dobře gradující boj dobra se zlem vedený hned v několika rovinách, nechybí na pohádku poněkud kontroverzní momenty (bičování koně), a navíc fajn princ, který konečně nevypadá jako typický zhýčkaný hezoun. ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem viděl prvně až nyní v požehnaném věku... a připadá mi taková průměrná. Hvězdu dolů jsem musel dát kvůli poslední scéně, kde se *spoiler* po tak dlouhém odkládání nedočkáme očekávaného polibku... ve stylu "to se přece nesluší ukazovat, radši v rozhodujícím momentu uhneme s kamerou a ještě ji pro jistotu rozostříme". Vypjaté scény se odehrávají bez hudby, což je zejména u scény s drakem vyloženě rušivé (mnohaminutové funění a sípání). Bajaja v roli šaška má několik dramatických pantomimických výstupů, které děti úplně neocení. Stejně tak vyhazování lidí z hradeb do propasti je pro děti dost drastický záběr, se mi zdá. Výhrady mám ale i k předloze: 1) Černý princ se neustále nevysvětlitelně objevuje tam, kde hlavní hrdina; 2) je vůči němu nespravedlivé, že před něj pořád kladou další a další úkoly, aby si princeznu zasloužil (ani když ji přivede od draka, ani když vyhraje souboj s dřevci nad ostatními princi, pořád to nestačí); 3) ten kouzelný kůň to zbytečně a neúnosně natahuje, i za cenu toho, že princezna zabloudí v lese a ve strachu tam usne. Komu to prospělo? P. S. Neobvyklým prvkem jsou zde trubačky. P. P. S. Hvězdu dolů jsem nakonec nedal, neboť ve srovnání s TV verzí z roku 1960 je tohle zpracování ještě zlaté! :) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, ani ne to že to bylo takové ponuré, ale prostě tuhle pohádku jsem nikdy moc nemusela ani v knižní podobě a teď, když jsem ji viděla ve filmové, tak taky ne. Hned první, co mě udivilo, jak mu nebylo divné, že ten kůň mluví. To je asi normální, když se bijete před hostincem, že na vás kůň promluví "naskoč si" a odveze vás. Ok. Další věc. Ha a pak že dřív to nebylo jako dneska... znala ho - no znala je silné slovo - potkala ho před dvěma minutama a už by ho políbila, kdyby je nevyrušili.. to je úplně stejné jak dnešní omladina (jsem sice zhruba stejně stará, ale baví mě používat slovo omladina :D) na diskotéce, nebo snad ne? Akorát že nehrají slepou bábu, ale tanec zvaný ochmatávačka. Další fakt. Odkdy ženské v této době (pohádkovostředověké samozřejmě) mohly nosit legíny aka kalhoty a být oblečené jako panoši? Ten souboj s drakem byl každopádně nejubožejší a nejnudnější, jaký jsem kdy viděla. Nekonečné obsakakování draka na koni jak na oslu a ani se nestrefoval. Všimli jste si taky, že evidentně neuměl zacházet s mečem, když ho furt držel za ostří anebo jako obrannou kládu? No a nejvíc mě dostal závěr, kdy zcela radikálně, bez debat je hned popravili hozením ze skály... a házeli je všichni - kuchtík, voják, služka... hodně razantní. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Ryčení tohohle úděsného draka mě vždy bezpečně umrtvilo a je to ten nejstrašnější pohádkový drak mého dětství. Naopak, princ Bajaja je a vždy bude, bezkonkurenčně nejkrásnějším princem. Má bílého koně, mluvícího!, musí se ukrývat za maskou nemluvného "mouly", což je nesmírně napínavé a půvabné a vy se ptáte, kdy už! se konečně princezně prokáže? A nebo kdy už to ona konečně pozná?. Princezna je krásná a chytrá, není pyšná a pitomá a já jsem už tenkrát věděla, že chci taková být taky. No a hlavně aby si mě pak tenhle princ vzal :) :) :). Je to krásná pohádka, amen. PS: mimochodem, udělat drakovi místo tesáků zobany, ze kterých visí různé slinty, které vypadají jako zbytky princezen, považuji za naprosto výborný a nadčasový výtvarný počin. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Pohádka se natáčela převážně v Českém ráji, zejména v okolí a na zámku Hrubá Skála, zřícenina hradu se jmenuje Pirkštejn a nachází se v obci Rataje nad Sázavou. Natáčelo se i u rybníku Věžák, který známe z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). (Stocki)

Reklama

Reklama