Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to úplně na 100%,ale v rámci české televizní tvorby je Metanol opravdu zjevení.Dobře zahraný,dobře natočený kousek,který se nebojí neokoukaných herců ani modernějších postupů.Osobně se mi hodně líbilo i to,že každý díl je jiný.Ten první ukazuje jak to celé vzniklo (a nad tím fakt zůstává rozum stát) a druhý pak funguje jako hodně dobrá procedurální detektivka,kdy se policie snaží dát dohromady všechny věci.Když navíc vezmu v potaz co za zvěrstva chodí do kin je ta pátá hvězda zasloužená...80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

O tom, jak si chtěl jeden ichtyl postavit na zahradě bazén... a jeho debilní nápad zabil desítky lidí. Spojení dvou dílů do jediného by možná urychlilo tempo vyprávění, na druhou stranu chápu záměr tvůrců - nejdříve ukázat motivace pachatelů a životní osudy budoucích obětí a následně seznámit diváky s postupy vyšetřovatelů. Právě druhá část mě zaujala více, a to díky výkonům pánů Vasila Fridricha a Martina Fingera a stylu podobnému mým oblíbeným "Případům 1. oddělení". V oblasti původní televizní tvorby je Čétéčko pořád machr. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol, že nebudem hodnotiť, ale iba komentovať dokumentárne filmy, pretože si myslím, že za svoj úspech vďačia vo veľkej miere atraktivite námetu. Dvojdielny televízny film Metanol som vnímal ako hraný dokument s vysokou atraktivitou, ktorý bol nakrútený podľa skutočných udalostí spred niekoľkých rokov a tak mám problémy s jeho hodnotením. Otrasný príbeh ukázal aké rozmery môže nadobudnúť chamtivosť v spojení s nedostatočnou erudíciou. Sústredil sa na hlavných aktérov a priebeh vyšetrovania. Údajne boli nasadené maximálne počty policajtov, ale potom mi nebolo jasné, prečo sa hlavní vyšetrovatelia sťažovali na nedostatok ľudí a nemohli sa ani poriadne vyspať. Chýbala mi tam zmienka o pôvode nálepiek a ochranných známok, inak povedané o úlohe Colnej správy. Opätovne som sa utvrdil o negatívnej úlohe obhajcov a sudcov pri nastoľovaní spravodlivosti. Pozitívne som vnímal výber a výkony hercov, osobitne Lukáša Vaculíka. Prečítal som si údaje o toxicite metanolu a prvé dve vety obsahu filmu považujem za zavádzajúce. Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérka Tereza Kopáčová sa pustila do tzv. metanolovej kauzy v Čechách, kde zomreli desiatky ľudí po požití alkoholu. Scenár jej ponúkol silný príbeh výrobcov, distribútorov a napokon aj obyčajných ľudí a ona ho využila. Kompaktný príbeh, rozdelený do dvoch častí, rieši v prvej časti rozbeh obchodu a v druhej samotné vyšetrovanie. V princípe nemá hlavného hrdinu a tento spôsob sa mi pozdával. Skutočné, desivé, emotívne. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama