Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek vychází ze skutečného případu, který by vyzněl nepoměrně zajímavěji, kdyby se filmaři věrněji drželi skutečnosti. Páni z Stb ale identitu zadrženého muže nikdy nedokázali uspokojivě osvětlit, což se v době nastupující normalizace nehodilo, takže bylo nutné vyrobit případ ideologicky poplatný své době. Československá veřejná bezpečnost tedy úspěšně zlikviduje ďábelský plán západní špionážní centrály. Konvenčně napsaný scénář a konvenční režie neumožňují vznik dobrého filmu, ale minimálně Július Vašek v hlavní roli je coby západní agent zajímavý a Jaroslav Moučka si střihl svou obvyklou roli sympatického kriminalisty. Celkový dojem za tendenční film: 25 %. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tady většina uživatelů nadává na komoušskou agitku. Ono je fajn být hrdým Čechem, ale taky to může znamenat, že jste nádherná sexy zpěvačka s podmanivým hlasem a pak za totáče lepíte sáčky. Holt kdo chtěl v té době temna točit/zpívat/hrát, musel jít do komoušské agitky. Tohle bylo zajímavě podané téma takového československého Jasona Bourna, které se navíc fakt stalo. Jen začátek a konec si soudruzi vybájili. Skutečný "Karel Novák" zemřel za daleko záhadnějších okolností. Za mě 70%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme dva balóny bez agentů a jednoho hluchoněmýho pašeráka bez ruksaku. To jsou výsledky." Já jsem se tedy těšil na špionážní kousek, ve kterém se zlí imperialisti budou snažit ukradnout kousek toho našeho socialistického štěstí, ale místo toho jsem většinu snímku strávil v ordinacích různých doktorů. To mě nebavilo. Nicméně dvojnásobný skok na špek se docela povedl a hodně mě potěšil "blbec" Carona, který se naučil tvářit inteligentně. Ten byl jedinečný. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Dustojnik Banderova stabu v roli zapadniho agenta poslaneho v balonu na uzemi Ceskoslovenska s neznamym ukolem.Agent vsak uz ma dost dobrodruzneho zivota a patnacti let neustaleho plneni a poslouchani rozkazu (pribeh se datuje do roku 1955), zabiji svou spojku a pokousi se prejit do Polska.Na hranicich je vsak zadrzen prislusniky lidove demokraticke armady jejichz ostrizimu zraku proste nemohl uniknout. Po zatceni predstira hluchonemost coz se mu dari a svym zpusobem se dostane mimo organizaci , ktere chtel uniknout.Ozeni se a zmeni si jmeno, zoufali policiste uz nevedi co a jak , tak mu nastrazi past do ktere se clovek jenz prezil Osvetim chyti a v zaveru filmu, radeji voli smrt svou vlastni rukou.Za zminku stoji ucnikovani meho oblibence Bohumila Smidy a samozrejme jeste ne dvacetileteho Miroslava Vladyky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a solidně odvedená práce charakterizují tento v populárně-dokumentárním stylu natočený snímek. Patrné normalizační směřování se pochopitelně nezapře, ale přece jenom se v mezích možností přistupuje k samotnému příběhu jako k příběhu a k jednotlivým osobám jako k životným postavám z masa a kostí. Samotní herci nezklamali, aniž bychom je však mohli nějak zvlášť pochválit. Dnes asi už úsměvně působí nejspíš pouze imaginární landmanschaftské "špionážní" aktivity a vůbec postava pravého německého "Böhmea", který je svým způsobem vlastně taky vlastencem, i když třídní otázka mu naprosto nic neříká. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím, že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat. Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej. V dokumentu Neznámý č.44 (2000) se můžeme dozvědět více. (sator)
  • Skutečný Karel Novák se mohl jít na svůj příběh podívat do kina, umřel v roce 1981, patoložka nedokázala uvést příčinu smrti. (sator)

Reklama

Reklama