Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Československé špionážní filmy nikdy za moc nestály, ale bývaly velmi dobře obsazeny. Výjimku netvoří ani tento snímek, který si začal první šoufky z diváka tropit již v samém úvodu, kdy "vyjímečná " chyba výjimečně civěla celkem dlouho z obrazovky. Nebýt Šmídy, jehož herecké kreace byly vždy plny elegance a noblesního humoru, stál by celý film za jeden smutný pšouk. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Už jsem to kdysi viděl, tak jsem měl sám od sebe spoilery, každopádně byl to trošku zamotaný příběh. Nedozvíme se co měli ti letci za úkol, ale asi měli tak nějak narušit komunistický režim, takže z dnešní perspektivy jsem jim tak nějak fandil i přes to, že většinou fandím těm vyšetřovatelům. Hlavní podezřelý dělá že je hluchý a ztratil paměť a nikdo mu nemůže prokázat opak jen on sám. Docela jsem se bavil a umikrovlnkoval jsem k tomu popcorn, takže hezká nedělní projekce na chatě :-) ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

každá doba má své tendence, tak nevím proč to omílání! Zkrátka tohle je kriminálka která vycházela z logiky. Byl provinilec,byl trestný čin ,vražda,a byli kriminalisté no a točilo se.Sice ve filmu nelítali nabušení poldové s kanónem za opaskem,lítačky aut, ale viděli jsme děj který měl logiku ve vyšetřování.Výkony herců pro které se jim říkalo PÁNI herci a lidi je milovali.A pak se dočtete o tendencích...no coment.Výborné ozvučení,kamera.Famózní režie ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Byl - a dosud je - to mimořádně zajímavý případ. Film byl nepochybně z pozadí režírován Státní bezpečností, protože případ tehdy vůbec nebyl uzavřený a podezřelý neznámý stále v Česku žil, dokonce na svobodě. Mnohé detaily sedí, nesedí závěr. Ten muž se nikdy nepodřekl, jeho minulost zůstala zcela nejasná; nikdy ale také nebyl nachytán při něčem, co by jeho divné jednání vysvětlilo. StB si s ním nevěděla rady, byl trvale pod dohledem až do své smrti v r. 1981. --- Osobně se kloním k domněnce, že měl minulost, kterou nemohl nikomu a nikde přiznat, ale nebyl žádný špión a nechtěl nic víc, než přežít. (Benderovec snad nebyl, protože uměl řadu jazyků, mj. rusky, ale neuměl ukrajinsky. ... I když, co když právě proto neznalost ukrajinštiny předstíral?) Zajímavý chlapík! ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tady většina uživatelů nadává na komoušskou agitku. Ono je fajn být hrdým Čechem, ale taky to může znamenat, že jste nádherná sexy zpěvačka s podmanivým hlasem a pak za totáče lepíte sáčky. Holt kdo chtěl v té době temna točit/zpívat/hrát, musel jít do komoušské agitky. Tohle bylo zajímavě podané téma takového československého Jasona Bourna, které se navíc fakt stalo. Jen začátek a konec si soudruzi vybájili. Skutečný "Karel Novák" zemřel za daleko záhadnějších okolností. Za mě 70%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím, že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat. Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej. V dokumentu Neznámý č.44 (2000) se můžeme dozvědět více. (sator)
  • Scéna, kdy málem dojde k usmrcení Karla Neumanna (Július Vašek) nákladním vozem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Scéna se točila v pískovně Provodín, kousek od stejnojmenné železniční zastávky směrem na Staré Splavy. Pískovna je dodnes v provozu, přibylo tam i koupaliště. (sator)

Reklama

Reklama