Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Podíval jsem se na to i podruhé. Ve svém jádru velmi pěkné monostorické ztvárnění jistého typu lidových legend, bohužel film jako celek je značně neopracovaný. Celkové zpracování je dosti ploché a v některých segmentech přiblble nasládlé (hlavně ten "hodný ras"), taky lidový kolorit je příliš chtěný, o směšných loupežnících (kteří však pobaví jen nejsoucí vůdcovou maminkou) nemluvě. Ale Vetchý jako mladý dobrý císař z lidových legend nemá chybu, přátelství s tamborem je tak krásné, císařovna tak důstojná, závěr tak státnicky velkolepý. Aniž by vyprávění postrádalo "tématický" humor, disponuje přesně vyváženou okázalostí klasických aristokratických ctností. (Ilustruji to jedním z momentů, v nichž se humor a okázalost spojují: "Ten který nesl velký pečetní korunní prsten".) Nějak mě to celé okouzlilo. Částečně i díky odvážným pohledům do záňadří krásné rasovy dcery. Věru nevím, co bych zde více postrádal: zda její bezelstné předklony nebo profesionální vzpřímenost bezkonkurenčního komorníka Skopečka. ()

Rádlo 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála pohádek, kterou mám teď stejně ráda jako v desíti... A teď nemyslím jenom vůči těm plastovým hororům posledních let (Český Honza..), ale stačí mi sama o sobě... Pro menší lidi určitě kouzlo herců, kostýmy, drama rozumné dávky, hudba, a pro mě rozhodně jaksi kouzlo obecně - když chci pohádku, tahám tuhle ze stojanu s tříořechovou popelou aspol. Jinak i ten nejpřerostlejší dospělák si dle mého musí užít hudbu a aspoň některou z postav (Leopolde?). Bake Rolls + císař + tambor = dokonalý večer... ()

Reklama

blezg 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se zasmál. Kromě nevtipné bitky s kvílejícími loupežníky a nadprůměrně inteligentní smečky psů, která udělá vždy, co má a poslouchá, koho má, se mi ta pohádka líbí. Brilantní komorník Skopeček zdvihá vtipem a grácií pohádku nad průměr. Je toho spoustu, co se dá soudit a odsoudit, ale ani se mi nechce, protože je to jen pohádka, a jako taková mi přinesla kouska radosti a to jsem ani nečekal. S nadhledem 75% ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že tuto pohádku dávala ČT v roce svého vzniku jako tu hlavní vánoční. Myslím, že i tenkrát se mi líbila. Teď ji ČT opakovala a záplavě současných pohádek, kde většinou účinkují trapně infantilní pseudostrašidla, zženštilí čerti a vodníci a charakterově rozplácnuté osobnosti, byla tato pohádka příjemným osvěžením a závanem jasné vyraznosti všech postav. Dávám čtyři, protože jsem spokojen. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Josef II. chodil mezi lidi v převleku, možná to tak bylo, možná to tak nebylo, každopádně tohle se povedlo. Jen do role Josefa II. bych obsadil někoho jiného. Ondřej Vetchý mi v této roli moc neseděl. Mnohem lepší byl Rajchert coby vysloužilý voják. Císař a tambor byl servírován jako štědrovečerní pohádka na konci minulého tisíciletí. Podle mě to ovšem není ani tak pohádka. Spíše je to hodně poupravený historický film pro celou rodinu s příchutí pohádky. [3257. hodnocení, 92. komentář, 59%] ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)

Reklama

Reklama