Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Slušná bláznivá komedie (část děje se opravdu odehrává v příslušném ústavu), ale trochu disproporční – úvod v hospodě je natahovaný a navíc hledá vtip drobet rozpačitě, závěr zase uspěchaný. Ale čert to vem, vždyť je tu Adina Mandlová na kruzích, sádroví trpaslíci jako symbol nevkusu už ve třicátých letech a (což mě dostalo nejvíc) úhybné manévry Vlasty „kdo-že-je-Jackie-Chan?“ Buriana. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

"Styďte se a už mi nelezte na obočí!" Ze mě asi žádný opravdový burianovský fanoušek nikdy nebude... Přesto mě ale tenhle jednoduchý humor neuráží, naopak si při něm často vzpomenu na některé situace či blíže nespecifikované osoby a úsměvu se někdy opravdu nedokážu ubránit. Nehledě na to, že s každým vyslovením jména "Matylda" se mi vybaví maďarská scénka s Karlem Černochem a Jiřím Wimmerem... :) ()

Reklama

curil 

všechny recenze uživatele

Hluboké koření O natáčení filmu se traduje, že režisér Karel Lamač nechal Burianovi volnou ruku a nijak ho při jeho výstupech nekorigoval. Jestli to bylo ku prospěchu filmu, ať posoudí každý sám. Podle mého názoru se tak dělo při každém Burianově filmovém natáčení. Trochu mě mrzí, že za mého mládí v šedesátých letech se film televizi nevysílal. Zřejmě na vině byla ta Amerika a spousta anglických slovíček, které jsme my nadšenci odchytávali z textů beatových skupin. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Kryštof Kolumbus. Kdyby nedostal denně kopu vajec, tak nám to tu všechno rozbije…ale mezi námi, není úplně normální.“ A co vy, troufnete si pod výstrahou mučení tím nejrafinovanějším způsobem zmínit Lidušku?! Nevyrovnaný film. Jediný obstojnější nahrávač je Pištěk (a ani on zde není nic extra), ostatní jsou jen snesitelným křovím (sympatická Vítová, Mandlová na kruzích), někteří dokonce vyloženým selháním (Tréglův sluha zklamal, linku Šléglova Dolfiho bych úplně vystřihl a Speergerův zahradník byl trapas). Jenže pak je tu Burianův opilec, nevěsto-ženich a cyklista Emánek, který má slušný už úvod, ale od chvíle změny ve strýčka začne jeho parádní exhibice, u které mi místy až tekly slzy smíchem, neb jeho vyprávění o USA, angličtina, gesta, výrazy či akrobatické kousky opravdu stojí za to (díky němu se film postupně stává mile ulítlou crazy komedií). A on je také důvodem, proč nemůžu jít pod slabší 4*. „Please, I have no time to lose, because I must be at the funeral at 12 o’clock!“ - „Co říká?“ - „Ale, že je venku mokro, a že tam sebou flák.“ ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Superstará komédie ve které neuvěřitelným způsobem zaválel Vlasta Burian. " "No, 1400 poschodí, to je asi opravdu moc, spíš 1200. - Ty mrakodrapy mají na obě strany stejný počet pater. Víte, já mám domovníka Japonce, on to má domů blíž.." "Komu čest, tomu Matylda." "Když já jdu vybírat činži, a jdu v lednu pro peníze, tak jsem akorát příští rok o Vánocích doma.." "Měl strašnou smrt...on se utopil v mlíce...za tři dny ho našli v jedné kavárně jako škraloup.." ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama