Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

spikey1 

všechny recenze uživatele

Záměna patří mezi jedny z nejlepších komedií své doby, síly spojili dva ohromní tahouni Aykroyd a Murphy a vykouzlili skoro to nejlepší v daném žánru. Pod vedením Johna Landise, který se v osmdesátých letech pral o titul krále komedie s Haroldem Ramisem je jasné že dojde k vynikajícímu výsledku. Jedna z nejlepších komedií vůbec. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Komedie, která mě spolehlivě pobaví i poněkolikáté, patří jasně do zlatého fondu 80tek. Tento situační humor silně můžu a geniální zápletku postavenou na jedné nicotné sázce napříč osudy hlavních aktérů ještě silněji. Pořád dokola mě rozesměje Eddie s jeho šibalským úsměvem a selskorozumovou logikou, zbitý rozcuchaný Dan a ožrala Santa Claus s chlupatým lososem, svůdná a dobrosrdečná Jamie, a taktéž ostatní zúčastnění staříci. Má to grády, úroveň, náboj a vtip, jež mě patrně nikdy neomrzí. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch mála lepších duchaplnějších amerických komedií. Pozdější komedie s Eddie Murphym postupně rok od roku ztrácely na zábavné hodnotě. Alespoň pro mě. Když se někdo začne nepromyšleně hnát za výdělky v okamžiku, kdy stojí na vrcholu své "rychlé" slávy, bere roli za rolí, aniž by přemýšlel o scénáři, dopadá to obvykle tak, že hodnoty jeho práce postupně a nezadržitelně klesají. V tomto případě jsem se však vydržel dokoukat i při druhé projekci (po letech) až do konce. Ten okamžik, kdy Valentin zjišťuje, že opět vidí a může chodit je opravdu kouzelný. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Snobské prostředí, které se střetávalo s prostředím ulice byl dobrý nápad. Námět filmu se velice podobal Higinsově a Pickeringově sázce v muzikálu My Fair Lady (1964). Eddie Murphy se nám ukázal v druhé polovině filmu takřka jako normální chlap, ještě jsem neviděl film ve kterém by nehrál komedianta nebo zarmouceného chlápka až v tomto filmu, a docela se to k němu hodilo. Aykroyda sem vlastně také pořádně neviděl jen v Krotitelých duchů, a tak se mi nemůžete divit, že dávám 4*, když sem na to nebyl připravenej, a tak sem překvapenej. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Budoucí švagr Jamie Lee Curtis Nicholas Guest se ve filmu objeví jako Harry. (Kulmon)
  • Don Ameche je silně věřící a víra mu nedovoluje mluvit sprostě. Měl velký problém se scénou na konci filmu, kdy má zařvat "Fuck him!", proto se scéna musela natočit na jeden záběr. Ten byl ochotný postoupit. (don corleone)
  • První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. (don corleone)

Reklama

Reklama